Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Aftrek tweede verblijf in vennootschap

Een recent arrest van het Hof van Beroep in Gent bepaalt dat de kosten voor een tweede verblijf, die een bedrijfsleider kan inbrengen in een vennootschap, niet in verhouding moeten staan tot het belaste fiscaal voordeel.

Een zaakvoerder die met zijn vennootschap een tweede verblijf koopt en daarop wordt belast volgens het forfaitair voordeel van alle aard, mag ook de kosten inbrengen voor de verwerving en het gebruik van deze woning. Dit werd de afgelopen jaren al duidelijk uit verschillende arresten. Een nieuw arrest van het Gentse Hof van Beroep gaat een stap verder.

Aftrek-tweede-verblijf-in-vennootschap

Proportionaliteitsbeginsel

Dit nieuwe arrest bepaalt dat de fiscus geen beroep mag doen op het proportionaliteitsbeginsel voor de aftrek van de kosten. Het proportionaliteitsbeginsel houdt in dat de kosten die worden ingebracht in verhouding moeten staan tot het belaste voordeel. Dit principe is nu niet meer van kracht. Het betekent dat een eigenaar alle facturen inzake het gebruik en het onderhoud van de woning in mindering kan brengen, ook al liggen die kosten veel hoger dan het forfaitair belaste voordeel.

Let wel, als de kosten overdreven zijn of niet te verantwoorden, dan kan de fiscus uiteraard nog steeds ingrijpen.

Dit arrest is het logische gevolg van eerdere arresten, die al toestemming gaven om een privéwoning in te brengen in een vennootschap. Volgens de rechtbanken kunnen er argumenten zijn waarom een bedrijf een woning gratis privé ter beschikking stelt van de bedrijfsleider, waardoor de woning als bedrijfskost wordt gezien.

Wil je een vakantiewoning kopen, bekijk dan zeker even het aanbod van vakantiewoningen te koop op deze website.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden