Bezoek de beurs

14 - 15 mei 2022 | Flanders Expo Gent | 11:00 – 18:00 uur

Aftrek tweede verblijf in vennootschap

Een recent arrest van het Hof van Beroep in Gent bepaalt dat de kosten voor een tweede verblijf, die een bedrijfsleider kan inbrengen in een vennootschap, niet in verhouding moeten staan tot het belaste fiscaal voordeel.

Een zaakvoerder die met zijn vennootschap een tweede verblijf koopt en daarop wordt belast volgens het forfaitair voordeel van alle aard, mag ook de kosten inbrengen voor de verwerving en het gebruik van deze woning. Dit werd de afgelopen jaren al duidelijk uit verschillende arresten. Een nieuw arrest van het Gentse Hof van Beroep gaat een stap verder.

Proportionaliteitsbeginsel
Dit nieuwe arrest bepaalt dat de fiscus geen beroep mag doen op het proportionaliteitsbeginsel voor de aftrek van de kosten. Het proportionaliteitsbeginsel houdt in dat de kosten die worden ingebracht in verhouding moeten staan tot het belaste voordeel. Dit principe is nu niet meer van kracht. Het betekent dat een eigenaar alle facturen inzake het gebruik en het onderhoud van de woning in mindering kan brengen, ook al liggen die kosten veel hoger dan het forfaitair belaste voordeel.

Let wel, als de kosten overdreven zijn of niet te verantwoorden, dan kan de fiscus uiteraard nog steeds ingrijpen.

Dit arrest is het logische gevolg van eerdere arresten, die al toestemming gaven om een privéwoning in te brengen in een vennootschap. Volgens de rechtbanken kunnen er argumenten zijn waarom een bedrijf een woning gratis privé ter beschikking stelt van de bedrijfsleider, waardoor de woning als bedrijfskost wordt gezien.

 


 

Wil je een vakantiewoning kopen, bekijk dan zeker even het aanbod van vakantiewoningen te koop op deze website.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Veranderingen voor belasting tweede verblijf in buitenland

Vanaf het aanslagjaar 2022 (inkomstenjaar 2021) verandert de regelgeving voor de belastingaangifte van een tweede verblijf in het buitenland. Voortaan krijgt een buitenlands tweede verblijf een Belgisch kadastraal inkomen, op basis waarvan de belastingen worden berekend.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Italië: juridische tips

Als je een verblijf in Italië koopt, moet je rekening houden met enkele juridische zaken zoals het schriftelijk aankoopbod, het koopcontract en het Italiaans fiscaal nummer. Wij helpen je op weg met een aantal tips.

Bekijk

Een huurcontract opstellen voor je vakantiehuis

Wil je je vakantiewoning verhuren? Dan is het belangrijk om een duidelijk huurcontract op te stellen. Hiermee worden alle rechten en plichten vastgelegd in een rechtsgeldig document. Zo weten de huurders en verhuurders waar ze aan toe zijn. Wij zetten de belangrijkste informatie op een rijtje om een huurcontract op te stellen voor je vakantiehuis.

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Zweden

Droom je van een vakantiewoning in Zweden? Een huis kopen in Zweden verloopt anders dan in België. Daarom enkele aandachtspunten op een rijtje. 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden