Bezoek de beurs

Aftrek tweede verblijf in vennootschap

Een recent arrest van het Hof van Beroep in Gent bepaalt dat de kosten voor een tweede verblijf, die een bedrijfsleider kan inbrengen in een vennootschap, niet in verhouding moeten staan tot het belaste fiscaal voordeel.

Een zaakvoerder die met zijn vennootschap een tweede verblijf koopt en daarop wordt belast volgens het forfaitair voordeel van alle aard, mag ook de kosten inbrengen voor de verwerving en het gebruik van deze woning. Dit werd de afgelopen jaren al duidelijk uit verschillende arresten. Een nieuw arrest van het Gentse Hof van Beroep gaat een stap verder.

Proportionaliteitsbeginsel
Dit nieuwe arrest bepaalt dat de fiscus geen beroep mag doen op het proportionaliteitsbeginsel voor de aftrek van de kosten. Het proportionaliteitsbeginsel houdt in dat de kosten die worden ingebracht in verhouding moeten staan tot het belaste voordeel. Dit principe is nu niet meer van kracht. Het betekent dat een eigenaar alle facturen inzake het gebruik en het onderhoud van de woning in mindering kan brengen, ook al liggen die kosten veel hoger dan het forfaitair belaste voordeel.

Let wel, als de kosten overdreven zijn of niet te verantwoorden, dan kan de fiscus uiteraard nog steeds ingrijpen.

Dit arrest is het logische gevolg van eerdere arresten, die al toestemming gaven om een privéwoning in te brengen in een vennootschap. Volgens de rechtbanken kunnen er argumenten zijn waarom een bedrijf een woning gratis privé ter beschikking stelt van de bedrijfsleider, waardoor de woning als bedrijfskost wordt gezien.

 


 

Wil je een vakantiewoning kopen, bekijk dan zeker even het aanbod van vakantiewoningen te koop op deze website.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Houd rekening met bijkomende kosten

Wil je een tweede verblijf kopen in Spanje? Vergeet de kosten koper niet! De meest voorkomende bijkomende kosten lees je hier:

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Alle belangrijke documenten op een rij

Verzamel voor een veilige koop de belangrijkste documenten over je Spaanse woning. Lees er hier meer over

Bekijk

Vakantiehuis kopen in Duitsland: alles over belastingzaken

Denk je aan het kopen van een huis in Duitsland? Dan wil je alles weten over belastingzaken. Lees hier meer

Bekijk

Aangeven Spaanse woning voor belasting in België

Wanneer je een Spaanse woning bezit of deels bezit, is het van belang om het aangeven van je Spaanse verblijf niet te vergeten. Waar moet je allemaal aan denken bij de belastingaangifte in België en hoe werkt dit juist? In onderstaand artikel lees je hier meer over.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden