Bezoek de beurs

15 - 16 oktober 2022 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Aftrek tweede verblijf in vennootschap

Een recent arrest van het Hof van Beroep in Gent bepaalt dat de kosten voor een tweede verblijf, die een bedrijfsleider kan inbrengen in een vennootschap, niet in verhouding moeten staan tot het belaste fiscaal voordeel.

Een zaakvoerder die met zijn vennootschap een tweede verblijf koopt en daarop wordt belast volgens het forfaitair voordeel van alle aard, mag ook de kosten inbrengen voor de verwerving en het gebruik van deze woning. Dit werd de afgelopen jaren al duidelijk uit verschillende arresten. Een nieuw arrest van het Gentse Hof van Beroep gaat een stap verder.

Proportionaliteitsbeginsel
Dit nieuwe arrest bepaalt dat de fiscus geen beroep mag doen op het proportionaliteitsbeginsel voor de aftrek van de kosten. Het proportionaliteitsbeginsel houdt in dat de kosten die worden ingebracht in verhouding moeten staan tot het belaste voordeel. Dit principe is nu niet meer van kracht. Het betekent dat een eigenaar alle facturen inzake het gebruik en het onderhoud van de woning in mindering kan brengen, ook al liggen die kosten veel hoger dan het forfaitair belaste voordeel.

Let wel, als de kosten overdreven zijn of niet te verantwoorden, dan kan de fiscus uiteraard nog steeds ingrijpen.

Dit arrest is het logische gevolg van eerdere arresten, die al toestemming gaven om een privéwoning in te brengen in een vennootschap. Volgens de rechtbanken kunnen er argumenten zijn waarom een bedrijf een woning gratis privé ter beschikking stelt van de bedrijfsleider, waardoor de woning als bedrijfskost wordt gezien.

 


 

Wil je een vakantiewoning kopen, bekijk dan zeker even het aanbod van vakantiewoningen te koop op deze website.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Hoe financier je een tweede verblijf?

Elk jaar koopt gemiddeld één Belg op vijf een tweede verblijf. Overweeg je ook om je geld te investeren in vastgoed? Dan kan het interessanter zijn om een hypothecaire lening af te sluiten in plaats van de woning te financieren met spaargeld of beleggingen.  

Bekijk

Vakantiewoning: de ideale manier om rendement te halen?

De laatste jaren is er steeds meer interesse voor een tweede woning, vooral bij mensen tussen 35 en 65 jaar. Ze kiezen niet enkel meer voor landen met een aangenaam klimaat en veel zon zoals de toppers Spanje, Frankrijk en Italië.

Bekijk

Gambia: onbekend maakt onbemind

Op het moment dat je besloten hebt te investeren in een tweede huis, denk je niet snel aan Gambia. Ook op de Second Home beurs hoor ik vaak; ‘oei, dat is ver weg!’. Vaak bedoelen bezoekers dan nog niet eens letterlijk ver weg, maar ‘ver van mijn bed’. Vaak zien mensen Afrika als een land, terwijl het werelddeel groter is dan Amerika, Europa, India, China en Japan bij elkaar. Bij velen trekt het avontuur wel, maar zij laten zich verhinderen door vooroordelen en ongegronde angst.  

Bekijk

Second Home Expo TV special

Medio april wordt de Second Home TV special - Alle Mogelijkheden voor een 2e verblijf - uitgezonden op Kanaal Z. Tijdens deze special krijgen kijkers een kijkje in de dagelijkse werkzaamheden van een makelaar.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden