Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Goedkope boodschappen in Spanje, nauwelijks belastingen in Portugal

Voor een tweede verblijf trekken Belgen steeds vaker naar Portugal. Spanje staat nog steeds op nummer 1, maar Portugal overklast Frankrijk en Italië, blijkt uit nieuwe cijfers van SecondHome. Het leven is er goedkoop en bovendien betaal je als gepensioneerde nauwelijks tot geen belastingen. Welke bestemmingen zijn nog meer economisch interessant en met welke kosten moet je rekening houden bij een tweede verblijf? Van huurinkomsten tot boodschappen doen: alle cijfers op een rij. 

Second Home Expo biedt meer dan 150.000 vakantiewoningen in ruim 25 landen aan en ziet een stijging in de populariteit van Portugal. “Het gunstige klimaat, politieke stabiliteit, de gastronomie, natuur en rust en de fiscale voordelen voor gepensioneerden spelen een belangrijke rol”, zegt Tom van den Brink van Second Home Expo. Zeker in verhouding tot Frankrijk is vastgoed in Portugal en Spanje een stuk goedkoper. Een appartement aan de Costa kost zo’n 147.000 euro. In Portugal kan je al een appartement vinden in de Algarve voor 120.000 euro. Voor een kleiner appartement betaal je in Frankrijk al minstens 159.000 euro. 

Vastgoed kopen als investering zit in de lift. Maar dat betreft vooral vastgoed in eigen land. Belgen die een tweede verblijf kopen in het buitenland doen dat vooral voor eigen gebruik. Hoe je een bestemming kiest hangt af van persoonlijke voorkeuren: wil je een zon zekere bestemming? Ga je voor rust en ruimte, of is juist de nabijheid van een grote stad belangrijk? Is er een gemakkelijke verbinding van de luchthaven naar je bestemming? Zeker bij langdurig verblijf in het buitenland spelen ook de kosten in levensonderhoud mee.

Kosten voor levensonderhoud vergeleken

Volgens cijfers van webplatform Numbeo liggen de kosten voor levensonderhoud in Portugal 30 procent lager dan in België. Voor nutsvoorzieningen (gas, water, elektra, ophalen huisvuil) betaal je rond 90 euro per maand. Een driegangenmaaltijd in een restaurant kost 30 euro. Voor een taxi betaal je als starttarief 3,45 euro en 0,49 euro per kilometer. Vergelijk dit eens met Frankrijk, waar je aan nutsvoorzieningen al 143 euro per maand kwijt bent. Dezelfde driegangenmaaltijd kost 50 euro. Voor een taxi betaal je 5 euro aan starttarief en 1,50 per kilometer. Italië toont gelijkaardige cijfers. Oostenrijk, dat de top 5 van landen voor een tweede verblijf vervolledigt, is qua nutsvoorzieningen het duurst (gemiddeld 170 euro per maand). Op restaurant en met de taxi gaan kost er net zoveel als in Frankrijk.  

Huurkosten

Als je van plan bent je vakantiewoning (deels) te verhuren, is een indicatie van de gemiddelde huurkosten handig. De prijs voor verhuur van een appartement met 1 slaapkamer verschilt naargelang de bestemming. In Oostenrijk ligt de maandelijkse huurprijs het hoogst: 717 euro voor een appartement in het stadscentrum en 570 euro voor buiten de stad. Frankrijk volgt met een gemiddelde huurprijs van 662 euro in een stad en 518 euro voor buiten de stad.

Wonen in een stad is het goedkoopst in Italië, waar je 600 euro betaalt voor een klein appartement. In Portugal betaal je een fractie meer voor wonen in het centrum (601 euro), maar minder voor daarbuiten (436 euro tegenover 454 euro in Italië). Spanje zit er net boven met een maandelijkse huurprijs van 632 euro voor in de stad en 484 euro buiten de stad.     

Boodschappen

Voor boodschappen ben je in Spanje en Portugal het goedkoopst uit. Een goede tas boodschappen (met aardappelen, vlees, melk, fruit, groente en een fles wijn) kost ongeveer 30 euro in Portugal en 26 euro in Spanje. Italië is met 35 euro iets prijziger. 

In Frankrijk en Oostenrijk betaal je respectievelijk 40 euro en 42 euro voor dezelfde producten. Zeker vlees is in Oostenrijk prijzig: dit kost 45 procent meer dan het EU-gemiddelde. In Frankrijk is dit 30 procent. Aardappelen, groente en fruit kosten dan weer iets meer in Frankrijk dan in Oostenrijk, blijkt uit cijfers van Eurostat. Voor een niet-alcoholisch drankje betaal je het meest in Oostenrijk. In Spanje en Duitsland ligt de prijs van een pintje of een glas wijn respectievelijk 16 en 11 procent boven het EU-gemiddelde.

Maak het totale kostenplaatje

Investeren in vastgoed in het buitenland kan een mooi rendement bieden: enerzijds door de huurinkomsten als je ervoor kiest om je vakantiehuis te verhuren, anderzijds ook door de eventuele meerwaarde bij verkoop. Die meerwaarde hangt natuurlijk voor een groot deel af van de evolutie van de vastgoedmarkt in het land waar je vakantiehuis of –appartement ligt. Niet alle landen hebben op dat vlak dezelfde standvastigheid als de vastgoedmarkt in ons land: onder meer Spanje en Ierland kenden de voorbije tien jaar een vastgoedbubbel. Informeer vooraf goed hoe het met de vastgoedmarkt is gesteld in het land waar je een tweede verblijf wilt kopen.

Oostenrijk kent hogere huurprijzen (6 procent hoger dan in België) en is daardoor een populaire bestemming voor wie vastgoed koopt om te verhuren. “De waarde van Oostenrijks vastgoed is al het hele decennium bijzonder stabiel en stijgt jaarlijks gemiddeld zo’n 6 procent”, zegt Rob Smulders van belangenorganisatie Mondi.

Aankoopprijs

De aankoopprijs is uiteraard de belangrijkste en ook de grootste kostenpost, maar zorg dat je op voorhand ook kan inschatten wat dat tweede verblijf in het buitenland in totaal zal kosten. Net zoals je in ons land registratierechten op de aankoop betaalt en een onroerende voorheffing is er in de meeste landen een soortgelijke vastgoedbelasting en zijn er ook andere lokale belastingen zoals een belasting op tweede verblijven of huisvuilbelasting. Maar ook fiscaal heeft de aankoop van vastgoed in het buitenland een impact, want je moet ook in ons land dat tweede verblijf in het buitenland aangeven op je belastingaangifte. Als dat tweede verblijf in Frankrijk, Nederland, Spanje of Italië ligt en je verhuurt het niet, dan kan je gewoon het kadastraal inkomen aangeven. Ligt het in een ander land, dan zal je de gemiddelde jaarlijkse brutohuurwaarde moeten aangeven. Als je je vakantiewoning wel verhuurt, moet je de ontvangen huurinkomsten aangeven. Daar kan je dan wel de belastingen van aftrekken die je in het buitenland betaalde. 

Situatie 1: als de lening voor je huis hier volledig is afbetaald

Als de woonlening voor het huis waar je woont (recent) is afbetaald, dan kan je in veel gevallen de hypotheek zonder enige moeite en zonder extra kosten opnieuw opnemen, ook voor aankoop in het buitenland. Het voordeel is dat je bij een wederopname vrijgesteld bent van notariskosten en hypotheekkosten. Zeker voor wie net zijn huidige woonlening heeft afbetaald, kan dat interessant zijn: een hypothecaire inschrijving loopt bijna altijd over 30 jaar, terwijl de meeste leningen na 20 jaar al zijn terugbetaald.

Situatie 2: als de lening voor je huis hier gedeeltelijk is afbetaald

Ook als de lening voor je huis in eigen land nog niet is afbetaald, kan je in sommige gevallen die hypotheek al hergebruiken om je aankoop in het buitenland mee te waarborgen. De bank gaat dan wel na welk bedrag van de hypotheek op je huis hier al vrij is. Dat deel kan je gebruiken voor de buitenlandse aankoop. Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand.

Bron: www.hln.be 

 

Een huis kopen in Spanje, bekijk het aanbod!

Wil je een huis kopen in Spanje, bekijk dan zeker even online het woningaanbod. Ook als je opzoek bent naar een specifieke regio in Spanje is er voldoende aanbod. Zoek je een woning Costa Blanca, Costa del Sol of Costa Calida dan kun je zeker slagen.  

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Costa Blanca of Costa Calida? Een huis kopen in Spanje

Wanneer je droomt van een vakantiewoning onder de Spaanse zon, vallen de schitterende Costa Blanca en Costa Calida vaak op als een goede optie. Deze twee kustregio's, gelegen aan de zuidoostkust van Spanje, bieden ieder hun unieke charmes en mogelijkheden voor wie op zoek is naar een tweede verblijf of een aantrekkelijke investering in onroerend goed.

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Bekijk

Een vakantiewoning kopen aan de Costa Brava

Wat zijn de populaire plaatsen aan de Costa Brava? En hoe zit het met prijsverschillen? Dit en meer lees je hier

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden