18 - 19 mei 2019 | Antwerp Expo |  10.00 - 18.00 uur

Nieuws

HTBIS

Wat drijft Belgen om een tweede verblijf in Spanje te kopen?

We weten al langer dan vandaag dat de Belgen verzot zijn op het Spaanse vastgoed. Maar, naar wat is de Belg nu precies op zoek?

Hoe actief zijn de Belgen op de Spaanse onroerendgoedmarkt? Hoeveel betalen ze voor hun eigendommen?

Volgens de “Consejo General del Notariado” in Spanje kopen de Belgen 17 woningen per dag, of ongeveer 6.000 Spaanse woningen tot juni 2018. Dit is bijna 10 keer zo veel als in 2008. De prijs die ze gemiddeld betalen is € 1,777 per vierkante meter. Daarmee zitten ze iets boven het budget dat andere buitenlanders in Spanje besteden. Check gerust de evolutie van de afgelopen 12 jaar.

Afhankelijk van de regio, is de prijs betaald door buitenlanders per vierkante meter snel aan het veranderen. De Balearen zijn de duurste regio als je een tweede huis in Spanje wilt kopen. Uiteraard hangt de prijs ook af of het nieuwbouw of een bestaande woning betreft.

Willen Belgen graag nieuwbouw of bestaande woning?

Belgen zijn zelfs de meest actieve kopers van nieuwbouw. Maar liefst 1 op 4 Belgen koopt een nieuwbouwproject.

Hoe groot zijn de eigendommen die door Belgen worden gekocht?

De meeste Belgen, een op de drie, kopen woningen groter dan 100 vierkante meter. Een op de vijf koopt eigendommen tussen 80 en 100 vierkante meter. Als je die getallen vergelijkt met andere nationaliteiten, kopen Belgen grotere tweede verblijven in Spanje dan andere buitenlanders.

Waar kopen Belgen in 2017 onroerend goed in Spanje?

Belgen kopen in de regio’s waar ook de buitenlanders het meest actief zijn: de Costa Blanca en de Costa del Sol. Die twee Costas bevinden zich in Andalusië en in de Valenciaanse Gemeenschap en vertegenwoordigen bijna 50% van de transacties die de Belgen hebben afgerond. Andere belangrijke regio’s zijn de Canarische eilanden en Catalonië met Barcelona.

Hoeveel hefboomwerking gebruiken de Belgen voor de financiering van hun aankoop van onroerend goed?

Slechts 6% van de vastgoed aankopen in Spanje gebeurt met een hypotheek. Voor de transacties met hypotheek bedraagt ​​het bedrag gemiddeld 132.792 EUR.

Bron: How To Buy In Spain