18 - 19 mei 2019 | Antwerp Expo |  10.00 - 18.00 uur

Vakantiewoning in Zwitserland kopen

Alpenlanden zijn over het algemeen populair om een vakantiewoning te kopen en zo ook Zwitserland. Deze populariteit komt vooral doordat een vakantiewoning in zowel aantrekkelijk is in de zomer als de winter. Dit geldt uiteraard ook voor de verhuur van de woning. Hierdoor zijn ondanks het hogere prijsniveau toch nog goede rendementen te behalen.

Geniet in zomer of winter? Koop een vakantiewoning in Zwitserland

Vakantiewoning in Zwitserland kopenInternationaal dubbele belastingheffing?
Koopt u als niet-inwoner van Zwitserland een Zwitserse vakantiewoning, dan leidt dit in beginsel tot dubbele belastingheffing. In uw woonland betaalt u krachtens het woonplaats beginsel namelijk belasting over uw wereldinkomen. Aangezien uw tweede huis in Zwitserland onderdeel is van uw wereldinkomen, geeft u deze aan in de belastingaangifte in uw woonland. Daarnaast zal Zwitserland ook belasting willen heffen over deze woning, omdat deze zich op Zwitsers territorium bevindt.

Dit betekent dat u als niet-inwoner van Zwitserland te maken krijgt met Zwitserse belastingheffing over uw aldaar gelegen tweede woning. Ter voorkoming van deze dubbele heffing, maken landen doorgaans onderling (bilaterale) afspraken over de verdeling van de heffingsbevoegdheid. Deze afspraken worden vastgelegd in een belastingverdrag, waarin staat welk land over welke inkomstenbronnen belasting mag heffen. Over het algemeen wordt de heffingsbevoegdheid van onroerend goed toegewezen aan het land waar dit is gelegen. Dit betekent dat u als niet-inwoner van Zwitserland in Zwitserland belasting betaalt over uw aldaar gelegen vakantiewoning.

Belastingheffing over de Zwitserse vakantiewoning
Zwitserland is een confederatie die bestaat uit 26 kantons. Geen van deze kantons is hetzelfde. Ieder kanton is anders qua taal, klimaat en wetgeving. Ook veel belastingwetgeving wordt in Zwitserland op kantonaal niveau geregeld. Daarnaast kent Zwitserland uiteraard ook fiscale wetgeving op federaal en gemeentelijk niveau.

Lex Koller
Zodra een niet-ingezetene een Zwitserse bron van inkomsten heeft, wordt deze beperkt belastingplichtig in Zwitserland. Op federaal niveau heeft Zwitserland wetgeving die specifiek van toepassing is op niet-ingezetenen die onroerend goed in Zwitserland willen kopen. Deze regelgeving is vastgelegd in het Bundesgesetz über den Erwerb von Grundstücken durch Personen im Ausland, de zogenoemde Lex Koller. Hoewel dit een wet op federaal niveau is, kan deze wet in ieder kanton anders uitgevoerd worden.

Vergunning
Krachtens de Lex Koller heeft een niet-ingezetene van Zwitserland een vergunning nodig om daar onroerend goed te kunnen kopen. Deze zogenoemde buitenlandervergunningen worden slechts in beperkte aantallen verstrekt aan natuurlijke personen. Een niet-ingezetene kan zonder de buitenlandervergunning dus geen tweede woning aanschaffen in Zwitserland.

Overige restricties
Naast de buitenlandervergunning legt de Zwitserse wetgeving nog meer restricties op bij de koop van onroerend goed. Ten eerste mag het netto woonoppervlak voor een woning niet meer zijn dan 200 vierkante meter. Ten tweede mag een alleenstaande of een gezin slechts één onroerende zaak in het bezit hebben. Ten derde moet de onroerende zaak minstens drie weken per jaar door de eigenaar gebruikt worden. Tot slot staat de Zwitserse wet niet toe dat een vakantiewoning langer dan elf maanden per jaar wordt verhuurd.

Aankoop
De eenmalige aankoopkosten van een woning in Zwitserland variëren per kanton. Deze kosten liggen tussen de 2,5% en 5% en omvatten het honorarium van de notaris, de eenmalige belastingen voor het kadaster en landregister en de buitenlandervergunning. In sommige kantons is de koper ook overdrachtsbelasting (Handänderungssteuer) verschuldigd. Indien de woning is gelegen in een kanton dat Handänderungssteuer heft, ligt het tarief tussen de 0,5% en 3%. De tarieven variëren namelijk nogal per kanton. De grondslag van deze belasting is de waarde van de woning, zoals berekend door de notaris.

Bezit en verhuur
De eigenaar van een vakantiewoning in Zwitserland kan daar onderworpen worden aan de heffing van de Liegenschaftssteuer. In een aantal kantons – zoals Zürich en Aargau – wordt deze gemeentelijke belasting namelijk niet geheven. De Liegenschaftssteuer  is een gemeentelijke belasting, vergelijkbaar met de Nederlandse onroerende-zaakbelasting. Naast de Liegenschaftssteuer is de bezitter van een tweede woning in Zwitserland inkomstenbelasting verschuldigd wegens het genot dat hij van zijn Zwitserse woning kan hebben. De belasting wordt geheven over een ambtelijk vastgestelde waarde van de woning, de zogenaamde Eigenmietwert. Indien de woning niet is verhuurd, wordt 100% van de Eigenmietwert belast. Echter, bij daadwerkelijke verhuur van de Zwitserse woning dient over de ontvangen huurinkomsten inkomstenbelasting betaald te worden. Gevolg hiervan is dat het bedrag van Eigenmietwert niet volledig meetelt.

Verkoop
Ook bij verkoop van de Zwitserse woning, is de niet-Zwitserse eigenaar belasting verschuldigd. Deze belasting, de zogenaamde Grundstückgewinnsteuer, wordt geheven over de gerealiseerde verkoopwinst. Deze winst bestaat uit het verschil tussen de verkoopprijs en de oorspronkelijke koopprijs. De hoogte van de Grundstückgewinnsteuer is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is het van belang in welk kanton de woning is gelegen. De Grundstückgewinnsteuer wordt namelijk niet op federaal maar op kantonaal niveau geheven. Een tweede factor is de verstreken tijd sinds de eigendomsovergang.

Schenken en erven
Zwitserland kent geen schenk- en erfbelasting (Schenkungssteuer en Erbschaftssteuer) op federaal niveau. De heffing van deze belastingen vindt namelijk plaats op kantonaal (en soms gemeentelijk) niveau. Hoewel de verschillen tussen de belastingheffing van de afzonderlijke kantons zeer groot zijn, kan opgemerkt worden dat ten aanzien van onroerend goed overal het situsbeginsel de grondslag voor de heffing is. Dit betekent dat een (tweede) woning onderworpen is aan schenk- en erfbelasting in het kanton waar de woning gelegen is.

Whitepaper

Alles weten over het kopen van een vakantiewoning in Zwitserland? Download het whitepaper

Sort Option
  • Listing ID
  • Price
  • Add date
  • Featured
  • Random
Grid
List

Appartement Nieuwbouw

Valais, Zwitserland

3Slaapkamer
3Badkamer
7Picture
€1.250.000

Chalet le Pattier, Haute-Nendaz (onder constructie)

Valais, Zwitserland

0Slaapkamer
0Badkamer
9Picture
Chalet le Pattier, Haute-Nendaz ( onder constructie )Deze plek beantwoord aan alle criteria voor uw welbevinden: In Haute-Nendaz een constructie van twee verdiepen en mezzanine, ingepland op een zonnig perceel dat Noort - Oost georiënteerd is.
Price on request

Chalet du Haut de Cry Les Vérines (Chamoson)

Valais, Zwitserland

3Slaapkamer
2Badkamer
2Parkeerplaats
7Picture
Chalet du Haut de Cry Les Vérines (Chamoson)"Te personaliseren luxe chalet met goedgekeurde bouwvergunning.
Price on request

Ski-in ski-out Veysonnaz

Wallis, Zwitserland

0Slaapkamer
0Badkamer
7Picture
Ski-in ski-out, VeysonnazDeze prachtige gebouwen liggen op de skipiste van Veysonnaz, Les 4 Valées! De locatie is buitengewoon uniek, op de skipiste, vlakbij skilift, skischool, tennisterrein, zwembad, restaurants, winkels, hotels,... het centrum van Veysonnaz.
Price on request

Residentie Audrey, Anzère

Wallis, Zwitserland

0Slaapkamer
0Badkamer
7Picture
Residentie Audrey19 nieuwbouw appartementen in een prachtige kleinschalige residentie vlakbij het centrum van Anzère. Rustige, idyllisch buurt, hier geniet je het hele jaar door van de zon.
Price on request

Chalet de la Dent Blanche, Les Masses

Wallis, Zwitserland

4Slaapkamer
2Badkamer
5Picture
Chalet de la Dent BlancheDe Chalet "La Dent Blanche" is ideaal gelegen op een rustig en zonnig terrein, amper 1 km van de gloednieuwe stoeltjeslift die je rechtstreeks toegang geeft tot het reusachtige skigebied van les 4 Vallées.
Price on request

Chalet Bishorn, Les Masses

Valais, Zwitserland

3Slaapkamer
1Badkamer
7Picture
Chalet BishornDe chalet Bishorn is ideaal gelegen op een rustig en zonnig terrein, amper 1 km van de gloednieuwe stoeltjeslift die je rechtstreeks toegang geeft tot het reusachtige skigebied van les 4 Vallées.
Price on request

Chalet Maya, Les 4 Vallées

Wallis, Zwitserland

3Slaapkamer
1Badkamer
7Picture
Chalet MayaDe Chalet "de la Maya" is ideaal gelegen op een rustig en zonnig terrein, amper 1 km van de gloednieuwe stoeltjeslift die je rechtstreeks toegang geeft tot het reusachtige skigebied van les 4 Vallées.
Price on request

Chalet Aquarius

Valais, Zwitserland

5Slaapkamer
6Badkamer
9Picture
Wat de kwaliteit betreft, is het chalet in perfecte staat. Het natuurstenen dak en de volledige afwatering getuigen dat dit chalet is gebouwd om lang mee te gaan.Inbegrepen zijn 2 parkeerboxen en een berging voor uw fietsen; want het dorp Nendaz draait niet alleen om winteractiviteiten.
€2.174.000

Appartement Crans Montana

Valais, Zwitserland

4Slaapkamer
4Badkamer
4Picture
Aan het einde van een doodlopende straat in het gebied Bluche, onderdeel van Crans Montana, ligt het hoogwaardig afgewerkte project Le Cerf Blanc. Elk appartement heeft een fantastisch uitzicht over de Rhône-vallei en, gelegen op het Zuiden, heeft het uiteraard fantastisch veel zon.
€1.627.000

Chalet Claire vue

Valais, Zwitserland

5Slaapkamer
3Badkamer
7Picture
Een fantastisch uitzicht, een ruim chalet en een rustige locatie dicht bij de pistes. Wat heb je nog meer nodig?Chalet Claire Vue is gelegen in een mooi groen en rustig dorpje Les Agettes, die op een paar minuten ligt. Rijden van Piste de l’ours (4 valleien ski-gebied).
€869.000

L'ours chalet

Valais, Zwitserland

4Slaapkamer
3Badkamer
5Picture
Dit perceel van 921m2 zorgt voor een groot en luxueus chalet, gelegen in het rustige dorpje Les Aggetes. Het perceel ligt op slechts een paar minuten rijden van de beroemde skigebied Veysonnaz, die rechtstreekse toegang biedt tot het beroemde skigebied van 4 vallei, waaronder Nendaz en Verbier.
€609.000
46 Results returned.Per Page