18 - 19 mei 2019 | Antwerp Expo |  10.00 - 18.00 uur

Vakantiewoning in Thailand kopen

Thailand is bijzonder populair onder Nederlandse en Belgische toeristen. Heeft u daar als toerist één of meer vakanties doorgebracht dan spreken velen de wens uit daar langer te willen verblijven, er te overwinteren, er semi-permanent te wonen of er zelfs onroerend goed te willen kopen. Tegelijk doen dan de verhalen de ronde dat het (bijna) onmogelijk is om als buitenlander een tweede huis in Thailand te kopen en/of op naam te zetten, waardoor vele geïnteresseerden direct afhaken.

Investeren in het verre oosten? Koop een tweede verblijf in Thailand?

vakantiewoning in thailand kopenTweede huis in Thailand: Koopproces
Hoewel Thaise onroerend goed wetgeving overeenkomt met wet- en regelgeving in veel West-Europese landen, is aankoop van onroerend goed in Thailand door buitenlanders een gecompliceerde aangelegenheid. Dit komt met name vanwege het feit dat de Thaise overheid buitenlanders verbiedt land op eigen naam te laten registreren. Daarom is het bij elke investering in Thailand van belang om goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden die de Thaise wetgeving biedt. Bij aankoop van een huis door een buitenlander kan er geen overdracht van het land, waarop het huis staat, plaatsvinden. Er is in Thailand een legaal en juridisch onderscheid tussen het eigendom van het land en de opstallen die daarop gebouwd zijn. De Thaise overheid heeft hier bewust voor gekozen om massale uitverkoop van goedkope (mooi gelegen) stukken grond aan buitenlanders te voorkomen.

De Thaise wetgeving biedt buitenlanders wel mogelijkheden om lease-contracten, vruchtgebruik, opstal of hypotheek te laten registreren in het Thaise kadaster. De enige mogelijkheid tot volledig eigendom door buitenlanders is een appartement in een geregistreerd condominium. Huurcontracten (geen erfpacht) vallen in Thailand niet onder beperkte zakelijke rechten en hoeven daarom niet geregistreerd te worden in het kadaster. In Thailand gelden er verder geen beperkingen ten aanzien van huur van land, huis of condominium door buitenlanders.

Enkele fabels ontkracht
• Als buitenlander kunt u geen onroerend goed in Thailand bezitten.
• Als buitenlander kunt u een huis of Condo leasen voor maar 30 jaar
• Een buitenlander kan alleen onroerend goed kopen op naam van een Thaise vriendin
• Als u een Thaise firma opzet, waarvan 51% van de aandelen in handen van Thai zijn, moet u elk jaar dividend uitkeren.

Neemt u echter de moeite zich te verdiepen in de Thaise onroerend goed wetgeving dan klopt het inderdaad dat de Thaise wetgever buitenlanders verbiedt grond op naam te zetten. Maar de Thaise wet biedt buitenlanders tevens voldoende juridische mogelijkheden om de investering in Thais onroerend goed veilig te stellen.

Bezit of eigendom van land in Thailand  
Het recht om in Thailand land te bezitten is alleen voorbehouden aan Thaise onderdanen (mensen met de Thaise nationaliteit, lees paspoort). Verwar dit niet met een buitenlander die in Thailand ingezetene is. Zo’n buitenlander behoudt zijn eigen nationaliteit en kan dus geen land in Thailand bezitten.

Enkele uitzonderingen

Op enkele uitzonderingen na mogen buitenlanders ongeacht nationaliteit geen land bezitten in Thailand. Via de Board of Investment is er een uitzondering gecreëerd, waaronder buitenlanders onder de volgende voorwaarden grond in Thailand kunnen kopen:

• Minimale investering van USD 1 miljoen
• Toestemming van de Minister van Binnenlandse zaken
• Alleen in speciaal aangewezen stedelijke gebieden

Slechts in hoge uitzondering wordt deze regeling toegekend. Via via hoort men wel eens verhalen dat buitenlanders en met name Amerikanen toch grond in Thailand bezitten. Dit klopt niet. Op eigendomsbewijzen (de land titel) in het Thaise grondregister  (of uittreksels daarvan) komen geen buitenlandse eigenaren voor. Krijgt u documenten te zien waarin staat dat een buitenlander eigenaar is van de grond dan moet u zich afvragen wat voor documenten dit zijn. Meestal zijn ze niet officieel en hebben ze geen enkele juridische waarde.

Welke landtitels kunnen worden geregistreerd?

Alleen landtitels beginnend met NOR SOR kunnen worden geregistreerd in de landregisters (kadaster). Alleen bij deze titels kunnen rechten zoals vruchtgebruik, huur, lease e.a. worden opgenomen in de daartoe bestemde registers. Afhankelijk van de periode dat een landtitel is afgegeven kunnen de landtitels verschillen in kleur en grootte. Op de achterkant van dit eigendomsbewijs staat de naam van de eigenaar en de geregistreerde rechten ten aanzien van het betreffende land.

Let op !
Koopt u land op naam van uw Thaise vrouw realiseert u zich dan goed dat het land altijd persoonlijk eigendom zal blijven van deze Thaise persoon en niet valt binnen een gemeenschap van goederen!

Welke juridische mogelijkheden zijn er voor een tweede huis in Thailand?
Thaise onroerend goed wetgeving is duidelijk. Buitenlanders (die niet de Thaise nationaliteit bezitten) hebben de volgende mogelijkheden t.a.v. bezit en eigendom van vastgoed in Thailand:

• Aankoop van een appartement in een condominium (in advertenties en in het spraakgebruik meestal afgekort als condo) volledig op eigen naam.
• Aankoop van een Condominium of appartement in Thailand door een buitenlander
• De Lease-overeenkomst
• Kopen op naam van een Thaise vriendin
• Aankoop van een huis in Thailand middels oprichting van een Thaise Ltd

Whitepaper

Alles weten over het kopen van een vakantiewoning in Thailand? Download het whitepaper

Sort Option
  • Listing ID
  • Price
  • Add date
  • Featured
  • Random
Grid
List

1 kamer appartement in Cha Am (Thailand)

Centraal-Thailand, Thailand

1Slaapkamer
1Badkamer
1Parkeerplaats
14Picture
Voor 99.000EUR kan dit prachtige appartement in Thailand van jou zijn.
€99.000

Villa Bestaande bouw

Southern Thailand, Thailand

2Slaapkamer
1Badkamer
2Parkeerplaats
15Picture
Deze charmante 2 verdiepingen mini villa is het perfecte familie vakantie huis. Gesitueerd naast het prachtige Naithon beach op loopafstand en omgeven door het natuurpark Sirinat. Maar 10 min. rijden van Phuket airport .
€130.000

Appartement Nieuwbouw

Eastern Thailand, Thailand

0Slaapkamer
1Badkamer
14Picture
Een 100% eigen appartement in Thailand. Om te verhuren, misschien zelf overwinteren of beide? Er is nu een betaalbare optie..., Mantra Condominium.nnU kunt al een appartement in Thailand kopen voor een startprijs van maar 819.000 Baht. Omgerekend circa 21.000,- Euro.
Prijs op aanvraag

Apartment Nieuwbouw

Eastern Thailand, Thailand

0Slaapkamer
0Badkamer
7Picture
Prijs op aanvraag

Appartement Nieuwbouw

Southern Thailand, Thailand

0Slaapkamer
0Badkamer
12Picture
Ervaar de ultieme strand levensstijl! Diamond Comdominium is een exclusief appartementen complex, gelegen langs Phuket's gekende westkust aan de Adaman Zee: Bangtao Beach.
Prijs op aanvraag
    5 Results returned.Per Page