18 - 19 mei 2019 | Antwerp Expo |  10.00 - 18.00 uur

Vakantiewoning in Hongarije kopen

Hongarije een land met een ongerepte natuur, een klimaat dat in de zomer niet onder doet voor de mediteraanse landen en uiteraard een land waar u voor een beperkt budget een schitterende vakantiewoning kunt kopen. Voor veel mensen zal Hongarije niet het eerste land zijn waar ze aan denken bij de aankoop va neen tweede woning. Toch is het een land waar je nog echt verliefd op kunt worden.

Wie droomt er niet van een tweede verblijf in Hongarije?

vakantiewoning in Hongarije kopenHet koopproces
U wilt een vakantiewoning in Hongarije kopen? Dan is het goed om te weten hoe u uiteindelijk de juridische eigenaar van het huis kan worden, hoe het koopproces in Hongarije werkt en met wie u te maken krijgt.

De rol van de makelaar, de verkoper, de advocaat en de notaris  
De makelaardij is in Hongarije geen vrij beroep. De Overheidsbeschikking 91/1988 (XII.22) bepaalt de regels inzake de makelaardij.

De makelaar
Om in Hongarije makelaar te worden is het noodzakelijk een opleiding te volgen en het daarbij behorende examen met goed gevolg af te leggen. Men dient tevens geregistreerd te worden in het register van makelaars. Deze gegevens dienen ter inzage te liggen bij de makelaar met wie u zaken wilt doen. De makelaar (ingatlanközvetitö) bemiddelt tussen de verkoper en de potentiële koper en begeleidt de koper gedurende het hele koopproces.

Een tweede verblijf in Hongarije kopen: De rol van een advocaat

De positie van de advocaat (ügyvéd) is vergelijkbaar met die van de notaris in België. Een advocaat is onmisbaar bij de ondertekening van het koopcontract en de inschrijving van uw eigendom in het kadaster. De wet CXLI uit 1997, die handelt over de onroerend goed registratie, bepaalt dat inschrijving in het kadaster slechts op grond van door een advocaat contrasigneerde en of door de notaris geautoriseerde bescheiden mag gebeuren. Afgezien van de wettelijk voorgeschreven verplichte deelname door een advocaat, bevordert zijn medewerking ook een voorspoedige en probleemloze afhandeling van het koopproces.

Met het contrasigneren van de koopakte verklaart de advocaat dat:

• Het contract met betrekking tot de wil van beide partijen inzake de koop volledig en juist is;
• De akte voldoet aan de wettelijk voorgeschreven juridische regels;
• De in de koopakte vermelde partijen en of hun vertegenwoordigers de koopakte voor de advocaat persoonlijk hebben ondertekend of hun eerder gezette handtekeningen hebben erkend.

Een advocaat mag slechts een koopakte tekenen, die door zijn advocatenkantoor is opgesteld. De essentie van het contrasigneren door de advocaat is, dat de advocaat deelneemt aan het opstellen van de koopakte en hij daarmee verantwoordelijk is voor de vakkundige opstelling en voor de inhoudelijke en formele juistheid van de koopakte. Indien de advocaat in de akte onjuistheden vindt of onzeker is over de juistheid van de inhoud van de akte dan heeft hij niet alleen recht om zijn medewerking te staken, maar is dat dan zelfs verplicht te doen.

De notaris
Een geldige koopakte kan ook door een notaris (közjegyzö) worden opgesteld en ondertekend. Alle notarissen beschikken over online verbinding tot het TAKARNET-systeem van het Kadaster. Zodoende zijn zij in staat de eigendomsgegevens te controleren. Een koopovereenkomst kan ook door een notaris worden opgesteld. Het verschil met een door een advocaat opgestelde (privaatrechtelijke) akte is, dat de notaris een openbare akte opstelt, die procedureel ingewikkelder en duurder is. Verder hebben de notarissen een rol in het verifiëren van de officiële vertaling van het paspoort van de buitenlandse koper en het vaststellen van zijn identiteit. Dit is nodig voor het verkrijgen van de vergunning van de provincie.

De verkoper
De aansprakelijkheid voor de kwaliteit van de woning en de verborgen gebreken ligt bij de verkoper. De verkoper is verplicht om de koper te informeren over de significante eigenschappen van het object en de daarop bestaande rechten en drukkende lasten. Hij moet de bijbehorende documentatie aan de koper overhandigen. Als de verkoper heeft verzuimd om de koper in te lichten over zulke belangrijke omstandigheden, die er toe zouden kunnen lieden dat de koop niet zou worden gesloten, dan heeft de koper de volgende rechten:

• Verlaging van de koopprijs
• Afzien van het contract
• Eisen van een schadevergoeding

Onderzoek naar juridische aspecten
Het belangrijkste voor de koper is om een helder beeld te krijgen van de juridische feiten van het object Een Hongaarse advocaat heeft tot plicht om deze juridische feiten te onderzoeken. In de eerste plaats moet er naar het eigendomsrecht van het object worden gekeken. Hiervoor is het meest recente eigendomsbewijs (tulajdoni lap) nodig. Het is tegenwoordig voor advocatenkantoren mogelijk om dit document via internet – via het Takarnet Systeem (in werktijden op elk moment) aan te vragen.

Uit het eigendomsbewijs moet blijken:

• Wie de rechtmatige eigenaren zijn (en in welke mate)? Opgelet! De medebewoners hebben in geval van meerdere eigenaren van een juridisch niet verdeelbaar onroerend goed (gemeenschappelijk huis, 2 onder een kap woningen: (ikerház) voorkeursrecht voor de koop.
• Of er een recht van vruchtgebruik, het recht van overpad of andere rechten op het object rusten?
• Of er hypothecaire lasten of beslagen rusten op het object?
• Of er een civiel rechtsgeding is gestart tegen de eigenaar/object.

 

Whitepaper

Alles weten over het kopen van een vakantiewoning in Hongarije? Download het whitepaper

Sort Option
  • Listing ID
  • Price
  • Add date
  • Featured
  • Random
Grid
List

Vakantiewoning in Hongarije te koop

Bacs Kiskun, Hongarije

3Slaapkamer
2Badkamer
6Parkeerplaats
7Picture
Prachtig gerestaureerde vierkantshoeve in bos met zwembad en recente volledig ingerichte paardenstallen met hooischuur. Uniek object van 7 hectare met weiden voor ezels en paarden, pony's en schapen . Groot terras met gemetste barbecue, visvijvertje en druivelaars .
€180.000

House and breakfast

Balaton, Hongarije

6Slaapkamer
4Badkamer
3Parkeerplaats
5Picture
Het betreft een complex van drie - mogelijk - vier huizen , gelegen op een heuvel met zicht op meer . Op dit ogenblik uitgebaat als B&B en door booking.com uitgeroepen als meest bezochte B&B in Hongarije en omschreven als 'exceptioneel ' goed .
€280.000

Vrijstaande recreatiewoning Bestaande bouw

Pest, Hungary

2Slaapkamer
1Badkamer
6Parkeerplaats
22Picture
Te koop ons mooie vrijstaande huis in Hongarije aan de rand van het landelijk gelegen Kocsér tussen Nagykörös en Kecskemét, ruim een uur rijden van het vliegveld.
€45.000

Vrijstaande vakantiewoning Bestaande bouw

Vas, Hongarije

5Slaapkamer
5Badkamer
11Picture
Dit is een kasteeltje met op een grondstuk van 10.000 M² nóg twee gastenverblijven, een kapel, een zwembad en een grote natuurstenen schuur. Deze idillysche ”jugendstil-kuria” ligt tegen een heuvel in een klein dorp met slechts 200 inwoners.
€385.000
    4 Results returned.Per Page