18 - 19 mei 2019 | Antwerp Expo |  10.00 - 18.00 uur

Vakantiewoning in Duitsland kopen

Genieten van een vakantiewoning dichtbij huis, dit kan met een vakantiewoning in Duitsland. Duitsland kent een goed investeringsklimaat voor de aankoop van een recreatiewoning. Populaire gebieden als de Eifel en Winterberg bieden over het algemeen goede verhuurrendementen. Daarnaast zijn er natuurlijk genoeg andere argumenten om te investeren.

Dichtbij of ver weg?: Koop een tweede verblijf in Duitsland!

Vakantiewoning in Duitsland kopenU denkt er misschien nog niet aan om een vakantiewoning in Duitsland te kopen, maar toch is Duitsland ongekend populair. Wat veel mensen niet weten is dat Duitsland een zeer interessant vakantieland is voor een korte of lange vakantie. Dit is positief voor de eventuele verhuur van uw vakantie woning. Het is belangrijk om te weten dat de aankoop van een woning in Duitsland anders gaat dan in België. Laat u dus goed informeren of lees alvast onderstaande informatie voordat u overgaat tot de aankoop van een vakantiewoning in Duitsland.

Tweede verblijf in Duitsland: Het koopproces

In Duitsland moet men voor het verwerven van eigendom twee overeenkom­sten afsluiten: 1) Kaufvertrag 2) Auflassung. Vervolgens dient het eigendom op uw naam te worden ingeschreven in het kadaster (= Grundbuch).  Allereerst sluit u een 1) Kaufvertrag (koopovereenkomst) vervolgens moeten beide partijen het eens zijn, dat het eigendom van het stuk grond en de woning aan de koper wordt overgedragen. Dit wordt in Duitsland 2) Auflas­sung genoemd. Tenslotte moeten de eigendomswijzigingen in het Grund­buch worden inge­schreven. Pas nadat de naam van de nieuwe eigenaar in het Grund­buch is ingeschreven is de koper definitief de nieuwe eigenaar.

Notariële akte
Zowel nieuwbouw als bestaande bouw kan juridisch alleen in combinatie met het daarbij behorende grondstuk worden verworven. Wie een stuk grond koopt, verwerft daarmee automatisch de zich daarop bevin­dende opstallen (gebouwen). Krachtens artikel 313 van het Duitse Burgerlijk Wetboek is bij de koop en verkoop van Duits onroerend goed een notariële akte vereist. De notariële akte is zowel vereist bij de Auflassung, als bij de koopovereenkomst (Kaufvertrag). Wie er zeker van wil zijn, dat hij het stuk grond van de verkoper in eigendom verkrijgt doet er goed aan zo spoedig mogelijk een afspraak te maken bij de notaris. Mondelinge overeen­komsten met de verkoper zijn in Duitsland niet bindend! Wanneer er geen vragen meer zijn dan kan men overgaan tot de ondertekening van de akte.

Vakantiewoning in Duitsland kopen: Verplichtingen koper

Een kandidaat-koper van een tweede huis heeft in Duitsland bepaalde verplichtingen. De koper dient de staat van de woning en installaties (watertoe- en afvoer, riolering, elektra, verwar­ming etc.) zorgvul­dig na te gaan. Een koper kan de verkoper ná ondertekening van de koopovereenkomst niet meer aansprakelijk stellen voor (zichtbare) fouten of gebreken, welke de koper tijdens een zorgvuldige inspectie (vóór de koop) had kunnen constateren.

Van koopovereenkomst naar notariële akte
Wanneer de koopovereenkomst is afgesloten dan heeft de koper aanspraak op eigendomsoverdracht. In Duitsland is het gebruikelijk, dat in de koopovereenkomst (Kaufvertrag) tevens de Auflassung wordt opgenomen; dit om notariskosten te beper­ken.

Ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst
In Duitsland is het niet gebruikelijk om een financieringsvoorbehoud (middels een ontbindende voorwaarde) in de koop­overeenkomst op te laten maken. Indien u dat als Nederlandse koper wel wilt dan kunt u uw notaris vragen een advies uit te brengen over de formulering van deze ontbindende voorwaarde. Houd een tijdsruimte van ca. 2 à 3 weken aan om uw financiering te regelen. Als de financiering echter nog niet zeker is dan doet U er toch goed aan om zo’n ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst op te nemen. Beide partijen spreken in deze ontbindende voorwaarde af binnen welke termijn de financiering geregeld moet zijn. Mocht het vóór een bepaalde datum niet lukken een financie­ring te regelen dan kunt U als koper de overeenkomst ontbinden.

 

Whitepaper

Alles weten over het kopen van een vakantiewoning in Duitsland? Download het whitepaper

Sort Option
  • Listing ID
  • Price
  • Add date
  • Featured
  • Random
Grid
List

Type 4B - nr. 53

Nedersaksen, Germany

2Slaapkamer
1Badkamer
12Picture
€135.000

Type Eifel Comfort - nr. 86 - GERENOVEERD

Noord-Rijnland-Westfalen, Germany

3Slaapkamer
1Badkamer
20Picture
€165.500

Type Silvretta 12 - nr. 152

Noord-Rijnland-Westfalen, Germany

6Slaapkamer
6Badkamer
34Picture
€298.000

Type Kronenburg Comfort - nr. 130

Noord-Rijnland-Westfalen, Germany

2Slaapkamer
1Badkamer
16Picture
€119.500

Type Eifel - nr. 41

Noord-Rijnland-Westfalen, Germany

3Slaapkamer
1Badkamer
23Picture
€89.500

Type Astoria 8 - nr. 156

Noord-Rijnland-Westfalen, Germany

4Slaapkamer
4Badkamer
24Picture
€245.000

Type Landhaus 6 - nr. 102 - HERBOUW

Noord-Rijnland-Westfalen, Germany

3Slaapkamer
2Badkamer
17Picture
€202.500

Type Waldhaus 4 - nr. 107 - HERBOUW

Noord-Rijnland-Westfalen, Germany

2Slaapkamer
2Badkamer
16Picture
€195.000

Type Eifel Comfort - nr. 93 - GERENOVEERD

Noord-Rijnland-Westfalen, Germany

3Slaapkamer
1Badkamer
20Picture
€159.500

Type Eifel - nr. 12

Noord-Rijnland-Westfalen, Germany

3Slaapkamer
1Badkamer
18Picture
€71.500

Type Kronenburg Comfort - nr. 108 - GERENOVEERD

Noord-Rijnland-Westfalen, Germany

2Slaapkamer
1Badkamer
24Picture
€169.500

Type Landhaus - nr. 32 - HERBOUW

Noord-Rijnland-Westfalen, Germany

3Slaapkamer
2Badkamer
16Picture
€225.000
39 Results returned.Per Page