Bezoek de beurs

28 - 29 januari 2023 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 4 - 5 maart 2023 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een tweede huis kopen in Italië: hier moet u rekening mee houden

Droomt u zoals velen van een tweede huis in Italië? We zetten enkele zaken op een rijtje waarmee u rekening moet houden. Misschien bent u binnenkort wel de gelukkige eigenaar van een vakantiewoning in La Bella Italia!

Het Italiaanse makelaarssysteem
Wanneer u op zoek gaat naar een tweede woning in Italië, moet u op de hoogte zijn van de verschillen tussen de makelaardij in Italië en het Belgische en Nederlandse makelaarssysteem. Bij ons is makelaar een vrij beroep, in Italië een beschermd beroep. Dit betekent dat enkel een erkend makelaar mag bemiddelen bij de aankoop en verkoop van vastgoed. Daarnaast mag de Italiaanse makelaar de belangen behartigen van zowel koper als verkoper. Hij vervult hierbij de rol van bemiddelaar: hij brengt beide partijen samen om een akkoord te bereiken. De makelaar heeft het recht om aan de koper én aan de verkoper een vergoeding aan te rekenen. Het is verstandig om na te gaan of de makelaar met wie u van plan bent samen te werken werkelijk bevoegd is en een makelaarslicentie heeft.

Hypotheek bij uw eigen bank
Om uw Italiaanse vakantiewoning te financieren kunt u een hypotheek aanvragen maar de procedure is behoorlijk complex. Alles moet vertaald worden door een beëdigd vertaler, wat veel geld kost en vaak enkele maanden duurt. Soms wordt de aanvraag alsnog afgekeurd. Als het lukt om een hypotheek te krijgen, moet u als buitenlander 40 procent zelf kunnen inleggen. De beste oplossing is om bij uw bank in België of Nederland een hypotheek te nemen op de overwaarde van uw woning en met dat geld een deel van het Italiaanse huis te betalen.

Codice fiscale
U heeft een fiscale code nodig om in Italië een huis te kopen en een bankrekening te openen. Deze kunt u gratis (online) aanvragen bij de Agenzia delle Entrate.

Agrarisch voorrangsrecht
Een woning gevonden in Italië? Dan is het aan te raden om het agrarisch voorrangsrecht in het koopcontract op te nemen als opschortende voorwaarde. In Italië geldt dat landbouwers het recht hebben om een aangrenzend perceel te kopen. Ze moeten geïnformeerd worden over de verkoop en kunnen het tot dertig dagen kopen aan dezelfde voorwaarde. Als u de buren niet informeert over de verkoop, kan dit tot één jaar teruggedraaid worden. Ook al heeft de verkoper een goed contact met de buren: dit risico loopt u liever niet.

Strenge bouwvoorschriften
In Italië heeft u een officiële vergunning nodig als u iets aan uw woning wil veranderen. Als u die niet aanvraagt, kunt u problemen krijgen als u de woning ooit opnieuw wil verkopen en u kunt er ook een boete voor krijgen. De strenge bouwvoorschriften hebben onder andere te maken met de aardbevingsgevoeligheid van Italië. Een ingenieur moet uitrekenen of een verbouwing verantwoord is en of er bijvoorbeeld extra steunpilaren nodig zijn.

Subsidies voor verbouwingen
Wie een woning verbouwt in Italië kan verschillende subsidies krijgen. Zo is er de Ecobonus om een huis duurzamer te maken, en u kunt een subsidie krijgen als u uw woning aardbevingbestendig laat maken. Een warmtepomp, betere isolatie en andere energievriendelijke ingrepen worden voor 110 procent vergoed. Hou er rekening mee dat het niet eenvoudig is om goeie werkmannen te vinden, aangezien iedereen door de vele subsidies nu zijn huis wil verbouwen.

Droomt u van een vakantiewoning in La Bella Italia? Op onze beurzen vindt u een schat aan informatie, of neem vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Spanje: 5 tips

Droomt u van een appartement of huis in Spanje maar weet u niet goed waar te beginnen? Wij zetten het voor u op een rijtje.  

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Mallorca, Ibiza of Tenerife

De Spaanse eilanden zijn veel meer dan zon en zee. U kunt er ook genieten van ongerepte natuur en een rijke cultuur. Een ideale vakantiebestemming het hele jaar door! Zou het niet heerlijk zijn om uw eigen vakantiewoning te hebben in Mallorca, Ibiza of Tenerife?  

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Frankrijk: met of zonder makelaar?

Sommige Franse huiseigenaars bieden rechtstreeks een vakantiewoning te koop aan, zonder tussenkomst van een makelaar. Dit wordt ‘particulier à particulier’ genoemd. Aangezien er geen makelaar moet betaald worden, kan dit een lagere vraagprijs met zich meebrengen. Laat u niet misleiden: soms zijn de huizen te duur of hebben ze verborgen gebreken.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden