Wil je een tweede verblijf kopen in Spanje? Hier zijn vijf aandachtspunten om mee rekening te houden als je investeert in Spaans vastgoed.
1. De aankoopkosten verschillen sterk per regio
Op vlak van aankoopkosten van een Spaanse woning zijn er grote verschillen tussen de regio’s. De registratierechten bij een herverkoop schommelen tussen 8% en 11%. Gebieden als de Costa Blanca en Catalonië zijn duurder dan bijvoorbeeld Andalusië of Murcia. Voor nieuwbouw geldt op het Spaanse vasteland een BTW-tarief van 10%. De bijkomende zegelrechten zijn afhankelijk per regio (doorgaans rond 1,5%), alsook de extra kosten (bv. notaris- en registratiekosten).
2. De rol van de notaris in Spanje
Het takenpakket van een Spaanse notaris is totaal verschillende dan dat van een notaris in België.
De Spaanse notaris is verantwoordelijk voor:
De Spaanse notaris staat niet in voor:
Voor al deze zaken moet je een beroep doen op een advocaat of jurist.
3. Belastingen op een Spaans tweede verblijf
Er is een verschil tussen de belastingen in Spanje en in België. Voor de belastingen in Spanje geldt het volgende voor niet-inwoners:
In België ben je vrijgesteld van belastingen op de huurinkomsten uit je Spaanse woning. Maar ze tellen wel mee bij de berekening van het progressieve tarief van de personenbelasting. Je bent dus verplicht om Spaanse huurinkomsten aan te geven bij de Belgische belastingen.
4. Bankgarantie is een must bij nieuwbouw op plan
Moet je tweede huis in Spanje nog gebouwd worden? Dan neem je best een bankgarantie om de voorafbetalingen aan de bouwpromotor veilig te stellen. Een bankgarantie is sowieso verplicht maar in de praktijk komt het vaak voor dat bouwpromotoren geen bankgarantie afsluiten.
5. De invloed van een Spaanse tweede woning op je erfgenamen
Als je niet in Spanje gaat wonen, zijn/blijven het Belgische erfrecht en de erfbelasting van toepassing op je nalatenschap, inclusief Spaanse woning. Het is aan te raden om een Spaans testament op te stellen. Dit is niet verplicht maar je bespaart er je erfgenamen een pak administratieve rompslomp mee. In Spanje betaal je ook erfbelasting op je vakantiewoning. De voorwaarden en tarieven variëren per regio.
Als je droomt van een vakantiewoning in Spanje, dan surf je waarschijnlijk veel op internet en op websites van makelaars en kijk je misschien regelmatig naar het aanbod woningen op deze website. Heel vaak kom je dan op menig site tegen dat makelaars je zeggen dat het nú het moment is om toe te slaan. Maar is dat ook zo?”
Droom je van een tweede huis in Spanje? Dan is het belangrijk dat je je laat begeleiden door een goede, betrouwbare vastgoedmakelaar. Doordat vastgoedmakelaar een vrij beroep is in Spanje, moet je extra alert zijn bij de keuze van het vastgoedkantoor waarmee je in zee gaat.
Het eerste dat in je opkomt na de beslissing om een woning in Spanje aan te kopen is “Hoe moet ik dit doen? Wat is het stappenplan?”. Daarom helpen wij je graag om die twijfels weg te nemen, je tijd en geld te besparen en te zorgen dat jij geen fouten maakt.
Denk je eraan om een tweede woning te kopen in Spanje? De Costa Blanca is terecht een zeer populaire bestemming van veel Belgen. Er zijn prachtige stranden, mooie bezienswaardigheden en de zon schijnt bijna het hele jaar door aan de Costa Blanca. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt het niet voor niets ‘de gezondste streek van Europa’.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.
Wilt u meer informatie over de Second Home Beurs? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens:
Bekijk het volledige overzicht van makelaars die bij ons deelnemen en adverteren
Bekijk het overzichtWilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk van websites en bereik gemakkelijk potentieel geïntereseerden.
meer informatieCopyright - Second Home Beurs - Facebook | Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Powered by Invitado