Wil je een huis kopen in Spanje? Dan kwam je zeker ook al woningen tegen die te koop werden aangeboden uit 'bankbaslag'. Maar, wat betekent bankbeslag in Spanje? Hoe komt het dat er zoveel huizen en appartementen uit bankbeslag werden/worden verkocht in Spanje? Is het vandaag nog interessant om een woning uit Spaans bankbeslag te kopen? Waarop moet je letten?
Als je op zoek bent naar een huis of appartement in Spanje, kom je regelmatig huizen tegen onder de noemer ‘bankbeslag, 'van de bank', ‘gedwongen verkoop’ of ‘teruggenomen door de bank’. Dit is vaak een gevolg van de vastgoedcrisis van 2007-2008. Toen kwam in Spanje veel vastgoed op de markt aan spotprijzen. In het voorafgaande decennium hadden Europeanen namelijk massaal geïnvesteerd in Spaans vastgoed aan een redelijk hoge prijs. De meesten hadden een lening aangegaan omdat de rente vrij toen laag stond. Sommigen kochten zelfs meerdere appartementen of huizen in één keer. Bij het uitbreken van de crisis konden ze hun zware lening(en) niet meer afbetalen en moesten ze hun investering met verlies verkopen of de hypotheek laten lichten door de bank. De banken kwamen hierdoor in het bezit van een berg onroerend goed. Dit is ‘bankbeslag’.
Aangezien de banken geen stenen maar euro’s in hun portefueille wilden, deden ze het vastgoed van de hand om het uitgeleende geld te recupereren. Dit gebeurde ver onder de marktprijzen met kortingen van 50% tot 70% op de oorspronkelijke aankoopprijs. Heel wat particulieren haalden voordeel uit dit bankbeslag om een woning in Spanje aan te kopen na de crisis.
Maar, nog even ter verduidelijking: een woning uit bankbeslag hoeft niet altijd een woning te zijn die dateert uit de crisis. Dit kan ook evengoed een hedendaagse nieuwbouw zijn waarvan de eigenaars de lening niet meer konden betalen.
Als je een huis of appartement aankoopt uit bankbeslag in Spanje, moet je op een aantal zaken letten:
Maak je geen zorgen:
Normaal verloopt de verkoop van een woning uit bankbeslag via een makelaar en een advocaat. De advocaat zal alles controleren zoals de bouwvergunning, nummer kadastraal, of de gemeenschapskosten betaald zijn, of er nog een openstaande hypotheek is, onroerende voorheffing,... Deze kosten dienen allemaal vereffend te worden voordat de koop doorgaat, dit is ook zo bij een particuliere verkoop. Pas als er voor alles groen licht is kan de verkoop doorgaan.
In het algemeen geldt: als het te mooi is om waar te zijn, is het niet interessant. Het is een feit dat er vlak na de crisis heel wat koopjes te doen waren op de Spaanse vastgoedmarkt. Vandaag de dag zijn er zeker mooie woningen te koop uit bankbeslag. Maar, er zijn zo goed als geen buitenkansjes meer te vinden. De Spaanse Consumentenorganisatie (OCU) waarschuwde in 2015 al dat eigendommen uit bankbeslag niet altijd goedkoper zijn dan huizen en appartementen die via een makelaar of particulier worden aangeboden, en dat je voorzichtig moet zijn met dumpingprijzen omdat er vaak een addertje onder het gras zit.
Desondanks is de Spaanse vastgoedmarkt vandaag nog steeds aantrekkelijk. Je krijgt veel waar voor je geld en het heerlijke klimaat het hele jaar door krijg je er gratis en voor niks bij. Ideaal voor levensgenieters! Het verschil met de periode net na de crisis van 2008 is dat het vastgoed nu een normale prijs heeft en een gestage positieve evolutie toont. Er wordt gekocht met beschikbare middelen, in tegenstelling tot de overinvesteringen op basis van kredieten in 2008. De Spaanse vastgoedmarkt is vandaag dus prijziger maar een pak stabieler. Kwaliteit heeft een prijs!
Als je droomt van een vakantiewoning in Spanje, dan surf je waarschijnlijk veel op internet en op websites van makelaars en kijk je misschien regelmatig naar het aanbod woningen op deze website. Heel vaak kom je dan op menig site tegen dat makelaars je zeggen dat het nú het moment is om toe te slaan. Maar is dat ook zo?”
Droom je van een tweede huis in Spanje? Dan is het belangrijk dat je je laat begeleiden door een goede, betrouwbare vastgoedmakelaar. Doordat vastgoedmakelaar een vrij beroep is in Spanje, moet je extra alert zijn bij de keuze van het vastgoedkantoor waarmee je in zee gaat.
In deze tweede aflevering van Second Home TV nemen we een kijkje in de keuken bij vakantiepark SOOF in Rhenen. Een kleinschalig vakantiepark waar op dit moment hard gewerkt wordt aan de realisatie van 53 eco-lodges. Henkjan en Tom gingen in gesprek met eigenaar Jurjen van Dijk en collega Julia van Doorn.
Het eerste dat in je opkomt na de beslissing om een woning in Spanje aan te kopen is “Hoe moet ik dit doen? Wat is het stappenplan?”. Daarom helpen wij je graag om die twijfels weg te nemen, je tijd en geld te besparen en te zorgen dat jij geen fouten maakt.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.
Wilt u meer informatie over de Second Home Beurs? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens:
Bekijk het volledige overzicht van makelaars die bij ons deelnemen en adverteren
Bekijk het overzichtWilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk van websites en bereik gemakkelijk potentieel geïntereseerden.
meer informatieCopyright - Second Home Beurs - Facebook | Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Powered by Invitado