Investeren en genieten in Oostenrijk

Oostenrijk, zeer centraal gelegen in Europa, is na haar macht het Habsburgerrijk (de Oostenrijk-Hongaarse Monarchie), jarenlang wat op zichzelf gericht geweest. Inmiddels, en zeker na de EU toetreding, probeert Oostenrijk zich meer in een internationaal verbindende rol te manoeuvreren. Met het deelkantoor van de VN in Wenen vanaf de jaren 1960 en de rond 1980 voltooide UNO city kreeg Wenen meer invloed in de wereld al was het maar als gastheer van belangrijke conferenties. Uitmuntend gastheer zijn de Oostenrijkers overigens al sinds de middeleeuwen in hun Gasthäuser.

Op jezelf gericht zijn kan ook makkelijk als je zelf een prachtige natuur hebben om van te genieten. Oostenrijkers zijn een trots volk. Niet zozeer op de veroveringen van weleer, of technologisch hoogwaardige wetenschap en industrie van nu, nee, ze zijn trots op hun landschap en op hun omgang met die prachtige natuur.

Zo wordt er in de nazomer volop paddestoelen, o.a. Eierschwammerl en Steinpilze, gezocht, gevonden en geplukt in de beboste heuvels en bergen. Ze noemen dit ook wel Schwammerlklauben. Tussen 7.00 en 18.00 mag je per dag per persoon maximaal 2 kg plukken. Pluk je meer Cantharellen of Eekhoorntjesbrood dan kan je tot 3680 Euro beboet worden.

Dit Paddestoelen plukken typeert de Oostenrijkse mentaliteit. Sportief en nuttig bezig zijn onderwijl genieten van de schoonheid en de kwaliteit van de Heimat.

Je ziet dit ook terug in de woonbouw. Oostenrijkers bouwen graag degelijk en duurzaam. Klassiek en modern kruisen elkaar in bouwstijlen en interieur. Als een Oostenrijker een huis bouwt denkt hij in zijn achterhoofd ook aan zijn kinderen die het ooit zullen erven en overnemen. Dat verhoogt dit kwalitatief denken: je wilt geen rommel voor je kinderen achterlaten.

Ook in tweede huizen zie je bij de Oostenrijkse ontwikkelaar (Bauträger) en bouwer deze kwaliteitsgedachte als hoofdleidraad. : we bouwen degelijk en ja logisch dat dat wat meer kost. Het zijn eerder de buitenlandse ontwikkelaars die hier compromissen zoeken.

Waar in de Benelux een huis uit de jaren 60 en 70 al gauw afgebroken wordt, zie je in Oostenrijk vaker generalsanierung: Alles op de ruwbouw na wordt gestript en er ontstaat een passief huis met een stabiele basis uit de vorige eeuw.


Belgen en Nederlanders investeren vaak om de volgende redenen in Oostenrijk.

Ten eerste zijn ze - aangestoken door de Oostenrijkse trots op de natuur - enthousiast geworden van de pracht en schoonheid (ook letterlijk, want zwerfafval zie je amper) van het land. De Ardennen en de Veluwe zijn mooi, maar in de Alpen vind je toch wel de superlatieven van natuurschoon, en dat in alle jaargetijden! Velen genieten dan ook meerdere keren per jaar van hun 2de woning.

Ten tweede zijn voorzieningen op een hoog niveau. Of het nu gaat om de gladde Autobahnen, de moderne skiliften, de perfect geprepareerde pistes of het overige sportieve en recreatieve aanbod, de Oostenrijkers, en in het bijzonder Salzburg, Tirol en Vorarlberg, investeren continu in het upgraden van comfort en het ontdekken van nieuwe toeristische mogelijkheden.


Ten derde is er vaak door middel van toeristische verhuur in zomer én winter een aantrekkelijk rendement te halen. Uiteraard drukken stijgende huizenprijzen de rendementen, maar in vergelijking met spaarrentes zit je er toch netto zo’n 3-4% boven, over het algemeen.


Het vierde, een niet onbelangrijke punt, is dat de markt stabiel en de economie stevig is. Oostenrijk heeft als een van de weinige Europese landen niet veel gemerkt van de crisis van 2008. Van 2000 tot 2008 stegen de prijzen licht, sinds 2008 zien we een jaarlijkse stijging van vooral gebruikt onroerend goed. Bij nieuwbouw in de skigebieden zien we een zeer sterke stijging daar grond schaars geworden is en er een tekort aan bouwcapaciteit is. De verwachting van menig econoom is dat dit, mede door de lage rentestanden, nog geruime tijd zal aanhouden.


Velen die een 2de woning kopen financieren zo’n 50% van de totale kosten met vreemd vermogen. Meestal kan de opbrengst uit verhuur de rente en aflossing van deze lening dragen. De Oostenrijkse banken lenen voor 2de huizen tegen aantrekkelijke condities.

In België kan men, heeft men overwaarde op het eerste verblijf, deze (tevens) verzilveren. Voor Nederlanders is dit vaak minder makkelijk en is men aangewezen op de Oostenrijk (lokale) banken.


Kortom, een 2de huis in Oostenrijk is in vele opzichten een slimme en fijne investering.


Bron: Alpreal - Karin Eegdeman 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Second Home TV: Vakantiepark SOOF

In deze tweede aflevering van Second Home TV nemen we een kijkje in de keuken bij vakantiepark SOOF in Rhenen. Een kleinschalig vakantiepark waar op dit moment hard gewerkt wordt aan de realisatie van 53 eco-lodges. Henkjan en Tom gingen in gesprek met eigenaar Jurjen van Dijk en collega Julia van Doorn.

Bekijk

Een huis kopen in Spanje in 10 stappen

Het eerste dat in je opkomt na de beslissing om een woning in Spanje aan te kopen is “Hoe moet ik dit doen? Wat is het stappenplan?”. Daarom helpen wij je graag om die twijfels weg te nemen, je tijd en geld te besparen en te zorgen dat jij geen fouten maakt.

Bekijk

Een tweede verblijf in Spanje: onderhandelen is de boodschap

Spanje is zwaar getroffen door de coronacrisis. Toch blijft de Spaanse vastgoedmarkt interessant om te investeren. De prijzen liggen momenteel een pak lager. Het is aangewezen om goed te onderhandelen.

 

Bekijk

Is een buitenlands vakantiehuis verhuren fiscaal interessant?

Een tweede woning in het buitenland is heerlijk om zelf op vakantie te gaan. Sommige eigenaars kiezen er ook voor om hun buitenlands vakantiehuis (gedeeltelijk) te verhuren. Hoe zit het dan eigenlijk met de belastingen op de huurinkomsten? Is het fiscaal voordelig om een vakantiewoning te verhuren?

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden