Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

De droom te kunnen genieten van een eigen stekje onder de Spaanse zon, wordt door steeds meer mensen gedeeld én waargemaakt. Buitenlandse kopers, en wij Belgen zitten in het koppeleton, zijn verliefd steden als Barcelona, Valencia, Alicante, Sevilla, en op de vele prachtige Costa’s en de eilanden.

Er zijn altijd redenen om te twijfelen, of om een koop uit te stellen voor later. Maar wist je dat er elke dag 15 Belgen zijn die wél hun handtekening zetten onder een koop en zo hun droom van een Spaans huis of appartement waar maken? Dat zijn een goede 4.000 Belgen per jaar en meteen 10 keer zoveel als 10 jaar geleden. Dat kan tellen!  

Bij het adviseren van Belgische kopers in Spanje zien wij dagelijks dat zij die twijfelen om de stap te zetten, dat doen om deze belangrijkste redenen:

  • Men zit met te veel onbeantwoorde vragen.
  • Men voelt zich ongemakkelijk bij lokale immo kantoren die erg pushy kunnen zijn.
  • Het is financieel nog te vroeg. Het nodige geld is nog niet (helemaal) beschikbaar.

En dat is jammer, want dit zijn geen onoverkomelijke hindernissen, doch slechts heel normale situaties, waar je, mits goede informatie en begeleiding, perfect overheen kan. Een overzicht van vragen die vele kopers ons stellen bij aanvang:

Nu kopen of nog wat wachten? 

De woningprijzen in Spanje zitten heel goed en op specifieke luxe-locaties na, kost een huis of appartement er een pak minder dan in België of landen als Frankrijk of Italië. Bovendien heeft de woningmarkt op middellange termijn veel potentieel voor verdere prijsstijgingen (op enkele regio´s na). Dat komt onder andere door een combinatie van:

  • De prijzen zijn met ongeveer 40% gezakt door de bankencrisis (vanaf 2007) en zitten op heel veel plaatsen nog vér onder de prijzen van voor de crisis. Dit biedt opportuniteiten voor kopers.
  • Geld lenen was nooit zo goedkoop als vandaag, dus meer mensen kopen.
  • De Spaanse economie draait dubbel zo goed als de Europese.
  • Stijgende vraag aan de kust en in de grotere steden.

Jij droomt niet alleen… Wij verwachten een demografische trend binnen Europa waarbij meer en meer mensen van dorpen naar steden verhuizen en het binnenland inruilen voor een huis aan de kust. Mensen zoeken een beter (warmer en droger) klimaat om er de beste jaren van hun leven te wonen. De mogelijkheden van remote/online werken maken dit makkelijker dan ooit tevoren. De Spaanse mediterrane kust zal hier enorm van profiteren op termijn. En de grote kuststeden als Barcelona en in zekere mate Valencia bieden alle faciliteiten die deze trend ondersteunen en maken hen attractiever dan andere Europese steden.

Kortom, jouw droomwoning kost dus op de meeste plaatsen vandaag minder dan morgen en de prijzen zullen waarschijnlijk sneller stijgen dan de inflatie of de rente. Het is financieel gezien interessant geld te lenen voor de aankoop. Als je nog wat geld tekort komt, kan je zo toch je droom realiseren. 

Kan ik geld lenen in Spanje?

Ja! Je moet natuurlijk een voldoende inkomen kunnen voorleggen, uit werk maar ook bijvoorbeeld uit vastgoed dat je verhuurt. Afhankelijk van je financiële profiel, bekomen wij bij Spaanse banken voor onze Belgische kopers van een tweede verblijf leningen ter waarde van 60-70% van de prijs van de woning. Voor Belgen die resident zijn in Spanje ligt dit rond de 80%. Sommige banken nemen ook de eenmalige aankoopkosten (aankoopbelasting, notaris, registratiekantoor,…) op in de lening. Een vaste interestvoet is zeer interessant vandaag, gezien de historisch lage rentevoeten die moeilijk nog veel kunnen zakken.  

Praat ook met je bank en andere banken in België. Zij kunnen soms verbazend makkelijk en heel goedkoop geld lenen voor je aankoop in Spanje. Ze verwachten dan wel dat je een waarborg in België kan bieden. Dat kan je woonst zijn die (bijna) afbetaald is, maar de banken houden soms ook rekening met ander vermogen zoals pensioenfondsen of aandelenpakketten. Belgische banken zullen geen lening geven met je Spaanse woning als onderpand. Als je in België vermogen hebt dat de bank als waarborg kan beschouwen, heb je waarschijnlijk lagere opzetkosten van de lening en een betere interestvoet. 

Zijn er ook goede beleggingen in vastgoed?

Als je een tweede verblijf zoekt, moet je dat uiteraard kopen in de streek waar je graag vertoeft. Dat kan aan de kust, in het binnenland of in een stad zijn. Maar als je koopt als belegging, moet je rationeel genoeg zijn om niet noodzakelijk te kopen waar jij graag bent, maar wel waar de markt de beste mogelijkheden biedt, waar je naar de toekomst toe goed zit, waar het risico zo beperkt mogelijk is en het rendement zo hoog mogelijk. In dat geval is er weinig twijfel en kom je bij de grotere steden terecht.

Daar is er altijd meer vraag van huurders, betalen de buitenlandse huurders graag wat meer voor een mooi appartement dat goed gelegen is, en zijn de huurprijzen (jouw rendement) hoger. Hoe sterker de economie van een stad, hoe beter. Barcelona is op dat gebied koning, als metropool in Zuid-Europa voor zowel technologiebedrijven, startups, als grote internationale bedrijven (Amazon, Facebook, Tesla, PepsiCo, Decathlon, Nestlé, …). Valencia is een volgende prachtige en aantrekkelijke kuststad met potentieel. Alicante volgt, maar is al veel kleiner en heeft economisch veel minder troeven. In kleinere steden is soms toeristische verhuur (bv. Airbnb) nog niet gereglementeerd, wat mooie inkomsten kan geven.

Bovendien, als je je belegging financiert met een lening, stijgt je rendement op eigen vermogen enorm en is 10-15% netto op eigen vermogen geen uitzondering. Zoals bij alle beleggingen moet je ook rekening houden met het risico. En daar zit je met vastgoed nu eenmaal met een zeer miniem risico waar vandaag geen enkel financieel product met een degelijk rendement tegen op kan.

 

Succes !

---

Auteur:

Raf Jacobs is licentiaat Toegepaste Economische Wetenschappen (KUL), gespecialiseerd in financiën, en bouwde zijn professionele carrière eerst uit bij Accenture, met top internationale projecten gedurende 15 jaar waarbij hij ondernemingen leerde betere aankoopbeslissingen te maken.

Hij woont al bijna 20 jaar met zijn gezin in Barcelona, is directielid van de Spaanse Verenigingen voor Vastgoed Aankoopmakelaars, oprichter en CEO van Inspire Boutique Apartments (www.inspireapartments.com) en Professor voor de Master “Real Estate” aan de Universiteit Barcelona. Hij geeft lezingen over de vastgoedmarkt in Spanje, is regelmatig te gast op de radio en schrijft voor relevante nationale en internationale media, en werkte recent mee aan een publicatie over Spaans vastgoed in het magazine Trends.

Meer info: www.inspireapartments.com

 

Seminarie: “10 voorspelling voor de Spaanse vastgoedmarkt”.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom investeren in vastgoed meer opbrengt dan sparen

De spaarrentes zijn historisch laag en toch blijven Belgen geld op hun spaarboekje zetten. Er zijn wel slimmere manieren om geld te beleggen, maar die komen vaak met risico’s en schrikken daarom af. Vastgoed, bijvoorbeeld, heeft een hoger rendement, maar veel mensen vinden zo’n grote investering beangstigend. Een hulplijn inschakelen kan dan een goed idee zijn.  

 

Bekijk

Drie valkuilen bij de aankoop van een huis in Spanje

Steeds meer Belgen kopen een vakantiehuis in Spanje. Een droom die werkelijkheid wordt, al loopt niet elke aankoop van een leien dakje. Wie zich niet goed informeert voor de aankoop van een tweede verblijf in het buitenland, loopt het risico om in een valkuil te trappen. We zetten 3 veelvoorkomende “addertjes onder het gras” op een rijtje.

Bekijk

Luxe wordt steeds belangrijker criterium bij aankoop van tweede huis in Spanje

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een vakantieverblijf in Spanje kopen steeds meer op zoek gaan naar luxefaciliteiten. Ze willen zorgeloos genieten van rust en extra diensten, en investeren daarom alsmaar vaker in een luxeresort. De investering is hoger maar je krijgt meer comfort in ruil én de levenskost ter plaatse is lager dan in België.

Bekijk

Investeren en genieten in Oostenrijk

Oostenrijk, zeer centraal gelegen in Europa, is na haar macht het Habsburgerrijk (de Oostenrijk-Hongaarse Monarchie), jarenlang wat op zichzelf gericht geweest. Inmiddels, en zeker na de EU toetreding, probeert Oostenrijk zich meer in een internationaal verbindende rol te manoeuvreren. Met het deelkantoor van de VN in Wenen vanaf de jaren 1960 en de rond 1980 voltooide UNO city kreeg Wenen meer invloed in de wereld al was het maar als gastheer van belangrijke conferenties. Uitmuntend gastheer zijn de Oostenrijkers overigens al sinds de middeleeuwen in hun Gasthäuser.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden