Een tweede verblijf in Italië

Met bergen, stranden, meren, wijngaarden en cultuursteden is Italië een uitgestrekt en divers land. Die verschillen weerspiegelen zich ook op de vastgoedmarkt. Er is een groot aanbod en de prijzen, die gestabiliseerd zijn na de daling van de voorbije jaren, schommelen van 90.000 euro voor een huis op het platteland tot 3 miljoen euro voor een villa aan de kust. Echter is het ook mogelijk om een woning in Italië voor 1 euro te kopen.

Regionale verschillen

In de volledige Italiaanse vastgoedsector is het aantal transacties de voorbije jaren toegenomen. Er is echter een groot verschil tussen de huizenmarkt voor permanente bewoning en die voor vakantiewoningen. Enerzijds is het voor Italianen zelf niet eenvoudig om een hypotheek te krijgen. Anderzijds is er een grote internationale vraag naar tweede verblijven in Italië.

Voor buitenlanders is het een goed moment om een vakantiewoning te kopen want er is een groot aanbod en de prijzen zijn lager dan voor de crisis, zeker in opkomende regio’s zoals Piemonte, Le Marche en op het Italiaanse platteland in het algemeen. Van grote prijsdalingen zoals in het verleden is geen sprake meer. Maar dat verwachten de buitenlandse kopers niet. Ze zijn bereid om een meerprijs te betalen voor hun verwachtingen.

Belastingen voor tweede verblijf in Italië

Voor een tweede verblijf in Italië betaal je een overdrachtsbelasting van 9% voor de woning en 15% voor het terrein. Deze percentages gelden voor het hele land en worden berekend op basis van de kadastrale waarde van de woning en de gemiddelde waarde van het type terrein. Bijvoorbeeld: een wijngaard in Toscane heeft een hogere waarde dan een weiland in Puglia.

Als eigenaar van een woning in Italië moet je rekening houden met jaarlijks terugkerende belastingen. De IMU, gelijkaardig aan onze onroerende voorheffing, wordt berekend op de kadastrale waarde van de woning. Gemeentes mogen het percentage zelf bepalen tussen 0,46% en 1,06%. De TASI (variabele gemeentetaksen) en de TARI (belasting voor huisvuilophaling) zijn regionaal vastgelegd. Hoe groter de woning, hoe meer taksen je betaalt. Je moet rekenen op gemiddeld 500 euro gemeentebelastingen per jaar.

Let op: in Italië moet je als eigenaar zelf weten welke belastingen je verschuldigd bent, en hoeveel, wanneer en op welke manier je ze dient te betalen.

Informeer je goed vooraf

Bereid je goed voor als je eraan denkt om een tweede verblijf te kopen in Italië. Denk na hoeveel mensen er in de woning moeten kunnen slapen en of je ze ook wil verhuren. Zorg dat de feitelijke situatie overeenstemt met de administratieve en kadastrale situatie. Ga na of de verkoper de enige eigenaar is, zodat er achteraf niet plots mede-eigenaars opduiken (bv. door erfenis of schenking). Het kan ook geen kwaad om bouwmisdrijven te laten opsporen. Ga na of het aanwezige zwembad zeker legaal is, en wat de bouwvoorschriften zijn in de regio zodat je weet welke verbouwingen en aanpassingen je mag doen aan de woning.

Je kan je laten begeleiden door een expert, zoals een lokale makelaar die goed Italiaans spreekt. Zo vermijd je problemen en moeilijkheden en zorg je ervoor dat de aankoop van je droomhuis in Italië vlot verloopt!

Gerelateerde berichten

Bekijk

Webinar: Een huis kopen in Italië - Deel 2

Het kopen van een tweede woning is een serieuze zaak. Door je goed te laten informeren en gebruik te maken van de kennis en ervaring van experts, kom je goed voorbereid uit de startblokken.

Bekijk

Heeft Italië een aantrekkelijk belastingklimaat voor tweede woningbezitter?

Droom je van een tweede woning in Italië? Dan hebben we goed nieuws, want Italië heeft een interessant belastingklimaat voor buitenlanders die er een vakantiewoning bezitten.

Bekijk

Webinar: Een huis kopen in Italië - Deel 1

Het kopen van een tweede woning is een serieuze zaak. Door je goed te laten informeren en gebruik te maken van de kennis en ervaring van experts, kom je goed voorbereid uit de startblokken. Second Home organiseert daarom op regelmatige basis webinars met deskundigen. Zij delen hun kennis over alle praktische, juridische en fiscale onderwerpen die bij de aankoop en het bezit van een tweede huis een cruciale rol spelen.

Bekijk

Huurkoop als financiering van tweede woning in Italië

Italië is een heerlijk vakantieland: een aangenaam klimaat, prachtig landschap, lekker en betaalbaar eten en een rijke culturele erfenis. Als je droomt van een vakantiewoning in Italië, kunnen we je geen ongelijk geven!

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden