David is amper 35 jaar, maar kocht al een buitenverblijf in Spanje

De Belg koopt almaar vroeger een tweede verblijf in Spanje. Zo is een op de drie amper tussen de 30 en 40 jaar. Ook David, amper 35, heeft samen met zijn vriendin geïnvesteerd in een buitenverblijf in het zuiden van Spanje. “Daar krijg je drie keer zo veel voor je geld dan in België.”

“We speelden al langer met het idee om een slimme investering te doen voor onze oude dag. Ons spaargeld in België brengt toch weinig tot niets meer op. Mijn vriendin en ik dachten eerst nog een appartementje in ons land kopen, om nadien te verhuren. Maar met een beperkt budget heb je niet veel mogelijkheden op de Belgische vastgoedmarkt. Dankzij een bevriend koppel en mijn ouders zijn we op vastgoed in Spanje uitgekomen. Gezien de veel lagere kostprijs leken de mogelijkheden plots eindeloos”, zegt David Lootens (35), een opvoeder uit Waarschoot.

Na een korte verkenningstocht in de provincie Alicante, kocht het koppel in november 2017 uiteindelijk een appartement in Guardamar, een dorpje in het zuidoosten van Spanje, op enkele kilometers van de bekende badplaats Torrevieja. Kostprijs: 166.000 euro. “Na een eerste bezoek aan de streek was het onmiddellijk liefde op het eerste gezicht. Guardamar is helemaal niet toeristisch, maar vlakbij heb je wel enkele grote steden zoals Alicante, Murcia en Cartagena. Je kan er dus ontzettend veel ontdekken, een hele leuke mix”, zegt David.

Toch dachten David en zijn vriendin aanvankelijk dat een investering in een tweede verblijf een complexe onderneming ging zijn. “Maar de voorwaarden bij de bank bleken heel gunstig. We hebben beiden een extra lening afgesloten. Natuurlijk niet gemakkelijk, maar wel doenbaar.

Het nieuwbouwappartement, dat deze zomer wordt opgeleverd, telt onder meer twee slaapkamers, twee douches, twee terrassen, een gemeenschappelijk zwembad en een gemeenschappelijke sauna. “Een soortgelijk appartement aan de Belgische kust zou ons het drievoud gekost hebben”, vertelt David.

De Oost-Vlaming heeft geen termijn geplakt op de terugverdientijd van zijn investering. “Het is een investering voor de toekomst. We zien dus wel. Maar het feit dat we daar de eerstkomende jaren vaak naartoe zullen gaan, bespaart ons natuurlijk op heel wat andere overnachtingsplaatsen. Bovendien zijn we van plan om het appartement vanaf 2019 te verhuren. Dat zou ook al heel wat inkomsten moeten genereren. We hebben gemerkt dat de mond-tot-mondreclame bij onze vrienden serieus zijn werk aan het doen is”, lacht hij. “Iedereen wil zeker al eens langskomen.”

David en zijn vriendin zijn niet de enige Belgen die al op relatief jonge leeftijd investeren in een tweede verblijf in het Buitenland. Vorig jaar waren 32% van de kopers tussen de 30 en 40 jaar. “De jongere generaties staan anders in het leven. Alles draait rond beleving: sterrenrestaurants bezoeken, bijzondere gadgets aanschaffen en natuurlijk ook genieten in de zon. Spanje is daarvoor het perfecte land, want de prijzen liggen er nog altijd veertig procent lager dan de piek in 2007. Voor 125.000 euro heb je al een nieuw appartement met twee slaap- en twee badkamers.

Goedkope leningen

Ook al hebben veel kopers dat geld niet op hun spaarboekje staan, toch krijgen ze dankzij goedkope leningen veel meer slagkracht. In vergelijking met tien jaar geleden wordt bij de dertig- tot vijftigjarigen dubbel zo vaak geleend. De meesten hebben al een krediet voor hun eigendom in België en kunnen tegen mooie voorwaarden een heropname van het kapitaal bedingen.

Naast de spectaculaire stijging van het aantal kredieten, valt ook op dat bijna iedereen die leent zijn tweede verblijf verhuurt. “In de zomer en ook nog eens in de kerst- of paasvakantie trekken de Belgische eigenaars een week naar hun tweede verblijf en de rest van het jaar brengen huurders er hun vakantie door.” De huurcijfers stegen vorig jaar met 20,9 %. In de toeristische streken was de toename nog spectaculairder. “Voor een flat met 2 slaap- en 2 badkamers betaalde je vier jaar geleden 450 euro per week in het hoogseizoen. Dit jaar was dat al 850 euro.”

Wie nog op zoek is naar een tweede verblijf om te verhuren, kan volgens Vermeulen het best kijken naar het zuiden van de Costa Blanca. “Daar is er een groot tekort aan hotels, dus daar boomt de verhuur. Het beste kies je voor een locatie vlak aan het strand, waar je zeker bent van hoge inkomsten tijdens de zomer, of op een van de golfdomeinen, waar het bijna het hele jaar druk is. Voor het overhandigen en terugbrengen van de sleutels kun je samenwerken met een van de vele Vlaamse keyholders (mensen die tegen een vergoeding sleutels afgeven aan huurders en de flat onderhouden, red.)”.

Bron: Nieuwsblad

Gerelateerde berichten

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Bekijk

Waarom het nu ideaal is om een tweede verblijf in Spanje te kopen

De combinatie zon, zee en strand maakt van Spanje een zeer populair vakantieland. Bovendien is het leven er zo’n 30% goedkoper dan in Frankrijk en Italië. Reken daarbij dat de vastgoedprijzen een pak lager liggen dan in die landen, en het hoeft niet te verwonderen dat een tweede verblijf in Spanje erg in trek is. In 2018 kocht gemiddeld elke twee uur een Belg een woning onder de Spaanse zon. Op tien jaar tijd is het aantal gekochte eigendommen bijna verachtvoudigd.

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden