Kopen in Spanje – Wat je moet weten voor je eraan begint

Het is welbekend dat Spanje sinds decennia een toeristische trekpleister is voor Belgen. Sinds de economische crisis van 2007 en de meer recente globale verschuivingen van de grenzen van onze veiligheid, werd het voor meer en meer mensen uit heel Europa hun favoriete vakantiebestemming. Allemaal mensen die op zoek zijn naar hun gedroomde tweede verblijf of een solide belegging in vastgoed. Kopers zoeken zon, zee en zekerheid. En die vinden ze vandaag in Spanje als nergens anders.

De Costa Blanca, de Costa del Sol en Catalonië vormen de top regio´s. Terwijl de zuidelijke costa´s hoofdzakelijk kopers aantrekken op zoek naar villa´s of appartementen als tweede verblijf (dat soms ook verhuurd wordt), zien we in Catalonië en met uitstek in haar hoofdstad Barcelona, een trend van kopers die voorkeur geven aan een aankoop als belegging: appartementen op goede locaties die de eigenaar van mooie maandelijkse extra inkomsten voorzien uit verhuur.

Of u nu koopt als levensgenieter, als investeerder of als beide, er zijn een aantal zeer belangrijke dingen die u bij elke aankoop in rekening dient te nemen. Hieronder schetsen wij elementen die u kunnen leiden bij uw aankoop.

1. Blijf rationeel

Een aankoop is vaak een droom en dan durft men al eens snel en soms zelfs wat achteloos te handelen of te beslissen. Blijf er rationeel bij en zorg dat u informatie hebt over de buurt waar u wenst te kopen. Informeer ook voldoende over de prijzen en kijk naar zowel koop- als huurprijzen. Brengt het voldoende op als u ooit zou willen verhuren? Wij raden ook aan dat u een verschillende woningen bezoekt. Zo krijgt u een prima kijk op de markt.

2. De “nota simple”

Eenmaal u uw droomwoning gevonden heeft, is het belangrijk dat u nagaat, of laat nagaan door een expert ter zake, dat de eigendom vrij van lasten is en dat diegene die verkoopt tevens de rechtmatige eigenaar is. U vraagt daarvoor de “nota simple” op bij een registratiekantoor (“registro de la propiedad”). Dit is een onmisbare stap bij elke aankoop. De syndicus, indien van toepassing, geeft u ook informatie over de stand van betalingen en de staat van het gebouw.

Het vastleggen van de koop gebeurt in het algemeen in 3 stappen, elk met hun eigen contract, verbintenissen en timing.

3. Reservatiedocument

U tekent een reservatiedocument of “reserva”. Hierin wordt de prijs vastgelegd en wordt de woning van de markt gehaald. U betaalt een klein bedrag, normaal niet meer dan 1% van de aankoopprijs. Zorg er voor dat uw reservatiecontract bepalingen inhoudt die uw verkoopverbintenis teniet doen in geval van ernstige problemen of onregelmatigheden bij de controles.

4. Het “contrato de arras”

Het “contrato de arras” is een zeer belangrijke verbintenis tussen koper en verkoper, waarbij de koper 10% van de totale aankoopsom betaalt. De ondertekening gebeurt nadat u helemaal zeker bent dat u de woning wil kopen. “Arras” geven u als koper zekerheid over uw aankoop. Weet ook dat wanneer u een “arras” contract tekent, u nog zeer moeilijk terug kan.

Tussen de ondertekening van het “contrato de arras” en de ondertekening van de notariële acte verlopen gemiddeld 4 à 6 weken. In deze tussentijd dient u te zorgen de u uw NIE nummer verkrijgt (dat is een document waarmee u zich in Spanje identificeert als niet-resident) en opent u een bankrekening bij een Spaanse bank. U kan de NIE aanvraag ook laten afhandelen door iemand die uw belangen tijdens het koopproces behartigt.

Als koper hebt u het recht de notaris te kiezen. De notaris zal aan de verkopende partij de vereiste documenten opvragen. Hou er wel rekening mee dat de rol van een notaris in Spanje veel minder ruim is ingevuld dan in België en u dus best een beroep doet op een specialist voor controles en opmaak van documenten.

5.  De aankoop wordt bezegeld

De grote dag is nu aangebroken en u gaat naar de notaris! De koop wordt bezegeld, u betaalt het afgesproken bedrag door middel van een bankcheque op naam en u krijgt de sleutels! Als koper kiest u de notaris en betaalt u diens honoraria.

 6. Aankoopbelasting

U bent nu een trotse eigenaar! Er moet nog aangifte gedaan worden bij het registratiekantoor (“registro de la propiedad”). Belangrijk om weten is dat u na de aankoop ook de onomkoombare aankoopbelasting moet betalen (“ITP”, of “Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales”). Deze belasting verschilt van regio tot regio. In Catalonië is dit bv. 10% op de aankoopprijs.

7.   Genieten en/of verhuren

Als nieuwe eigenaar dient u nu alleen nog te genieten van uw aankoop, of de woning te verhuren zodat u er een mooi extraatje aan verdient. Succes!!

Bij een aankoop in Spanje is het ten sterkste aan te raden dat u iemand onder de arm neemt die u bijstaat, zowel voor het uitvoeren van alle nodige controles als het opmaken van de correcte documenten. Wij wensen u veel succes met uw droom!

Bron: Inspire Boutique Apartments Barcelona.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Geen woonbonus op eerste woning, wél nog op tweede

Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede ­woning wél. Dat schrijft De Standaard vandaag. De bizarre situatie ontstaat omdat een tweede woning federale materie is. En daardoor kan straks een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.

Bekijk

Een woning kopen in Oostenrijk : 9 argumenten en tips

Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Belgen in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Turkije

Bij de aankoop van een woning in Turkije moet u zich ervan bewust zijn dat de onderzoeksplicht van de koper heel ver gaat. In Nederland en België controleert de notaris alle lasten die op onroerend goed liggen dat overgedragen gaat worden. In Turkije doet u dit zelf. Sinds 3 maart 2019 is het verplicht om bij de aankoop van een woning door een persoon die niet beschikt over de Turkse nationaliteit een taxatierapport te laten opmaken, voordat een woning overgedragen kan worden. Hiermee hoopt de Turkse overheid problemen bij de aankoop van onroerend goed tegen te gaan.

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden