Vakantiewoning kopen biedt heel wat voordelen

De aanhoudend lage rente zorgt ervoor dat meer en meer mensen de blik op vastgoed richten. Een tweede woning als investering is immers een uitstekend alternatief voor sparen en beleggen. Maar ook als vakantieverblijf biedt een tweede woning heel wat voordelen, die ook rekening houden met recente maatschappelijke trends zoals het nieuwe werken en de in dit tijdperk van “het internet der dingen” toenemende nood aan de “verbinding tussen mensen.”

Vakantie zonder zorgen

De voordelen van het kopen van een tweede woning liggen op velerlei vlak. In de eerste plaats kunnen de bezitters van een tweede woning  meer genieten van hun vakantie(s). Wie vaak naar dezelfde regio op vakantie gaat en daar een huis koopt, kan er van dat huis een echte tweede thuis maken, zich echt in de regio integreren en er ook nieuwe vrienden maken. Bij het huren van een vakantiewoning daarentegen, is er van een tweede thuis of van integratie in een regio waar vakantiegangers van houden geen sprake. Daarvoor is de verblijfstijd te kort. Reizen wordt door het bezit van een tweede woning ook een stuk gemakkelijker want er moet minder bagage mee. De vakantiestress neemt sterk af of wordt zelfs helemaal onbestaande. Terwijl het anders altijd weer een vraagteken is of ouders of grootouders die met kinderen en kleinkinderen op vakantie willen, wel een huurwoning zullen vinden die aan alle verwachtingen beantwoordt, valt die onzekerheid helemaal weg.  En wie over een eigen vakantiewoning beschikt kan ook gemakkelijker inspelen op ingevingen van het moment om in zijn eigen tweede thuis een weekje of zelfs maar enkele dagen vakantie te nemen. Zo is het bijvoorbeeld veel gemakkelijker om te profiteren van plotse promoties van touroperators.

Het nieuwe werken

Een tweede woning sluit ook aan bij het zogenaamde nieuwe werken dat inhoudt dat steeds meer mensen tijds- en plaatsonafhankelijk kunnen werken. Ze kunnen dus ook buiten het zomerseizoen, als de reiskosten lager zijn, in hun tweede verblijf aan de slag gaan en er hun werk combineren met rust, genieten en eventueel ook veel zon. Steeds vaker hoor je ook dat mensen zich een week op een specifiek project moeten kunnen concentreren, zonder daarbij hinder te ondervinden van alles wat dagelijkse sleur heet. In een tweede woning is dat perfect mogelijk. Ook met een klein team naar de tweede woning trekken van één van de teamleden is goed voor de creativiteit en de productiviteit.

Menselijke verbondenheid met vrienden aanhalen

In een tijd waarin we het steeds vaker over Internet of Things hebben, voelt iedereen ook steeds nadrukkelijker de nood aan verbondenheid tussen mensen. Die verbondenheid tot stand brengen met echte vrienden is in het Facebooktijdperk goed mogelijk met een tweede woning. In elk interview met Rode Duivel Dries Mertens of zijn vrouw Kat Kerkhofs staat te lezen dat ze in het zonnige Napels voortdurend vrienden ontvangen en dat ze daarmee zichzelf en hun vrienden enorm veel plezier doen. Welnu, eigenaars van een tweede woning kunnen ook zichzelf dat plezier gunnen en hun vrienden een onbetaalbaar “waw-gevoel” bezorgen door er voor enkele dagen die vrienden uit te nodigen en zo de menselijke verbondenheid tot stand te brengen waar we allemaal zo naar hunkeren.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Bekijk

Zo investeert u met een beperkt budget in vastgoed

Voor de aankoop van een opbrengsteigendom moet u geen honderdduizenden euro’s op de spaarrekening hebben. Ook met 30.000 euro springt u al heel ver.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.