Vakantiewoning kopen biedt heel wat voordelen

De aanhoudend lage rente zorgt ervoor dat meer en meer mensen de blik op vastgoed richten. Een tweede woning als investering is immers een uitstekend alternatief voor sparen en beleggen. Maar ook als vakantieverblijf biedt een tweede woning heel wat voordelen, die ook rekening houden met recente maatschappelijke trends zoals het nieuwe werken en de in dit tijdperk van “het internet der dingen” toenemende nood aan de “verbinding tussen mensen.”

Vakantie zonder zorgen

De voordelen van het kopen van een tweede woning liggen op velerlei vlak. In de eerste plaats kunnen de bezitters van een tweede woning  meer genieten van hun vakantie(s). Wie vaak naar dezelfde regio op vakantie gaat en daar een huis koopt, kan er van dat huis een echte tweede thuis maken, zich echt in de regio integreren en er ook nieuwe vrienden maken. Bij het huren van een vakantiewoning daarentegen, is er van een tweede thuis of van integratie in een regio waar vakantiegangers van houden geen sprake. Daarvoor is de verblijfstijd te kort. Reizen wordt door het bezit van een tweede woning ook een stuk gemakkelijker want er moet minder bagage mee. De vakantiestress neemt sterk af of wordt zelfs helemaal onbestaande. Terwijl het anders altijd weer een vraagteken is of ouders of grootouders die met kinderen en kleinkinderen op vakantie willen, wel een huurwoning zullen vinden die aan alle verwachtingen beantwoordt, valt die onzekerheid helemaal weg.  En wie over een eigen vakantiewoning beschikt kan ook gemakkelijker inspelen op ingevingen van het moment om in zijn eigen tweede thuis een weekje of zelfs maar enkele dagen vakantie te nemen. Zo is het bijvoorbeeld veel gemakkelijker om te profiteren van plotse promoties van touroperators.

Het nieuwe werken

Een tweede woning sluit ook aan bij het zogenaamde nieuwe werken dat inhoudt dat steeds meer mensen tijds- en plaatsonafhankelijk kunnen werken. Ze kunnen dus ook buiten het zomerseizoen, als de reiskosten lager zijn, in hun tweede verblijf aan de slag gaan en er hun werk combineren met rust, genieten en eventueel ook veel zon. Steeds vaker hoor je ook dat mensen zich een week op een specifiek project moeten kunnen concentreren, zonder daarbij hinder te ondervinden van alles wat dagelijkse sleur heet. In een tweede woning is dat perfect mogelijk. Ook met een klein team naar de tweede woning trekken van één van de teamleden is goed voor de creativiteit en de productiviteit.

Menselijke verbondenheid met vrienden aanhalen

In een tijd waarin we het steeds vaker over Internet of Things hebben, voelt iedereen ook steeds nadrukkelijker de nood aan verbondenheid tussen mensen. Die verbondenheid tot stand brengen met echte vrienden is in het Facebooktijdperk goed mogelijk met een tweede woning. In elk interview met Rode Duivel Dries Mertens of zijn vrouw Kat Kerkhofs staat te lezen dat ze in het zonnige Napels voortdurend vrienden ontvangen en dat ze daarmee zichzelf en hun vrienden enorm veel plezier doen. Welnu, eigenaars van een tweede woning kunnen ook zichzelf dat plezier gunnen en hun vrienden een onbetaalbaar “waw-gevoel” bezorgen door er voor enkele dagen die vrienden uit te nodigen en zo de menselijke verbondenheid tot stand te brengen waar we allemaal zo naar hunkeren.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Second Home TV: Vakantiepark SOOF

In deze tweede aflevering van Second Home TV nemen we een kijkje in de keuken bij vakantiepark SOOF in Rhenen. Een kleinschalig vakantiepark waar op dit moment hard gewerkt wordt aan de realisatie van 53 eco-lodges. Henkjan en Tom gingen in gesprek met eigenaar Jurjen van Dijk en collega Julia van Doorn.

Bekijk

Een huis kopen in Spanje in 10 stappen

Het eerste dat in je opkomt na de beslissing om een woning in Spanje aan te kopen is “Hoe moet ik dit doen? Wat is het stappenplan?”. Daarom helpen wij je graag om die twijfels weg te nemen, je tijd en geld te besparen en te zorgen dat jij geen fouten maakt.

Bekijk

Een tweede verblijf in Spanje: onderhandelen is de boodschap

Spanje is zwaar getroffen door de coronacrisis. Toch blijft de Spaanse vastgoedmarkt interessant om te investeren. De prijzen liggen momenteel een pak lager. Het is aangewezen om goed te onderhandelen.

 

Bekijk

Is een buitenlands vakantiehuis verhuren fiscaal interessant?

Een tweede woning in het buitenland is heerlijk om zelf op vakantie te gaan. Sommige eigenaars kiezen er ook voor om hun buitenlands vakantiehuis (gedeeltelijk) te verhuren. Hoe zit het dan eigenlijk met de belastingen op de huurinkomsten? Is het fiscaal voordelig om een vakantiewoning te verhuren?

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden