Tweedeverblijvers belangrijke bron van inkomsten voor Belgische kust

Uit een onderzoek van Westtoer blijkt dat de meer dan 94.000 mensen met een tweede verblijf aan de Belgische kust er jaarlijks 1,1 miljard euro spenderen. Dit is maar liefst 41% van alle bestedingen die het kusttoerisme genereert. Vakantiewoningen vertegenwoordigen op jaarbasis 21 miljoen overnachtingen aan de kust, waarvan iets meer dan een derde door huurders en bijna de helft door tweedeverblijvers.

Hoofdzakelijk Vlamingen en eigen gebruik

Knokke-Heist is het meest in trek bij mensen met een tweede woning (20.000 woningen), gevolgd door Koksijde en Middelkerke (16.000 woningen). Van alle tweedeverblijvers komt 71% uit Vlaanderen, 14% uit Wallonië en 7% uit Brussel. Bijna de helft is ouder dan 65 jaar. Jaarlijks wordt een vakantiewoning gemiddeld 73 nachten betrokken, waarvan 49 nachten door tweedeverblijvers. Piekperiodes zijn de paasvakantie en de periodes rond 21 juli en 15 augustus. Slechts 13% van de mensen met een tweede woning verhuurt ze.

Tot rust komen aan zee

Een tweede verblijf koopt men in 75% van de gevallen om te ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen. De nabijheid van zee en strand is doorslaggevend, evenals het feit dat de kust een fijne vakantiebestemming is in elk seizoen. Hierdoor bevinden de meeste tweede woningen zich in de buurt van de zee en minder richting binnenland. Daarnaast beschouwt ruim een derde van de eigenaars hun tweede verblijf als een prima belegging.

Sociale integratie van tweedeverblijvers

Nog uit de cijfers van Westtoer blijkt dat bijna alle tweedeverblijvers met de auto naar de kust komen. Eens ter plaatse, gebruiken ze hem nog amper. Ze zijn vragende partij om gebruik te maken van de gemeentelijke voorzieningen (bv. containerpark) en wensen een inwonerskorting (bv. zwembad, parkeerkaart). Westtoer is van plan om in 2017 de sociale interactie te optimaliseren en het gemeenschappelijk gebruik van voorzieningen aan te pakken.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een antwoord op al je vragen over een tweede verblijf

Denk je eraan om een tweede verblijf te kopen? Dan zit je misschien met heel wat vragen. Wij geven een antwoord op de meest gestelde vragen over vakantiewoningen in België en het buitenland.

 

Bekijk

Ongeziene rush op appartementen aan zee

Na de lockdown is een nooit geziene rush op tweede verblijven aan zee gestart. De ­verkoop van vastgoed scheert er historisch hoge toppen. ‘Vaak is het in een uurtje geregeld.’

Bekijk

Een tweede verblijf kopen aan de Belgische kust

Droom je van een vakantiewoning of appartement aan de kust? Enkele tips voor wie een tweede verblijf wil kopen aan de zee.

Bekijk

Een tweede verblijf aan de Belgische kust

Wie een vakantiehuis wil kopen, hoeft het niet per se in het buitenland te zoeken. Ook onze Belgische kust heeft heel wat te bieden! Er valt altijd iets te beleven en er hangt een unieke sfeer die je in het binnenland niet vindt. Van appartementen met zeezicht tot charmante huizen in de duinen en statige belle époque-villa’s: er is voor elk wat wils!

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden