De aankoop of bouw van een tweede woning kost veel geld, maar gelukkig kan je terugvallen op een woonkrediet voor de financiering. Belangrijk is wel dat je vooraf berekent hoeveel je maandelijks kan afbetalen. Een algemene regel is: besteed maximum een derde van je inkomen aan het terugbetalen van de lening.
Tel al je inkomsten per maand op, en deel dat bedrag door drie. Trek hiervan eventuele mensualiteiten af van andere leningen die je nog dient af te lossen. Zo kom je uit op het bedrag dat je elke maand nog kan spenderen aan je woonkrediet.
Als je je budget opmaakt, onderschat dan vooral de kosten niet die gepaard gaan met de aankoop van een woning en het afsluiten van een hypotheeklening. Dat zijn onder meer de registratierechten, notariskosten en aktekosten voor het krediet. Samen kunnen ze oplopen tot bijna 20 procent van de aankoopprijs.
Je moet ook rekening houden met de kosten voor verzekeringen. Je bank zal je wellicht vragen om een schuldsaldoverzekering af te sluiten, die de terugbetaling van het krediet moet garanderen. Daarnaast zal je een woningverzekering moeten afsluiten die je huis of appartement de nodige bescherming biedt.
Weet ook dat je als toekomstige woningeigenaar geconfronteerd zal worden met nieuwe kosten, zoals de jaarlijkse onroerende voorheffing, facturen voor nutsvoorzieningen en onderhoudskosten. Hou ook rekening met toekomstige uitgaven, bijvoorbeeld voor een nieuwe auto of studerende kinderen.
Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede woning wél. Dat schrijft De Standaard vandaag. De bizarre situatie ontstaat omdat een tweede woning federale materie is. En daardoor kan straks een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.
Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Belgen in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.
Bij de aankoop van een woning in Turkije moet u zich ervan bewust zijn dat de onderzoeksplicht van de koper heel ver gaat. In Nederland en België controleert de notaris alle lasten die op onroerend goed liggen dat overgedragen gaat worden. In Turkije doet u dit zelf. Sinds 3 maart 2019 is het verplicht om bij de aankoop van een woning door een persoon die niet beschikt over de Turkse nationaliteit een taxatierapport te laten opmaken, voordat een woning overgedragen kan worden. Hiermee hoopt de Turkse overheid problemen bij de aankoop van onroerend goed tegen te gaan.
Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.
Wilt u meer informatie over de Second Home Beurs? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens:
Wilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk van websites en bereik gemakkelijk potentieel geïntereseerden.
meer informatieCopyright - Second Home Beurs - Facebook | Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Powered by Invitado