Zorgeloos genieten van een tweede verblijf

Overwinteren in Toscane? Of tijdens de weekends uitwaaien aan de Belgische kust? Met de aankoop van een tweede verblijf worden die dromen werkelijkheid. Maar hoe pakt u dat aan?

Meer en meer Belgen gunnen zichzelf een tweede verblijf. Zo kocht in 2015 een recordaantal van 2.907 landgenoten een buitenverblijf in Spanje, ruim 3,5 keer meer dan in 2010. Daarmee prijken de Belgen internationaal op de vierde plaats van de vastgoedkopers in Spanje. Alleen Britten, Fransen en Duitsers kopen in absolute cijfers nog meer Spaans vastgoed. Dat blijkt uit statistieken van de Spaanse registratiekantoren die Azull, kon inkijken. Niet alleen Spanje is populair.

Volgens cijfers van WES Research & Strategy is het aantal vakantiewoningen in bezit van Belgen, zowel in het binnenland als in het buitenland, vorig jaar opgelopen tot 275.000. Elke eigenaar van een tweede verblijf heeft zo zijn eigen redenen voor die investering: een passie voor een vakantieoord, een residentiële woning om het pensioen door te brengen of gewoon een belegging in huurvastgoed. Net die veelzijdigheid maakt een tweede verblijf de droom van velen. ‘Er zijn wel heel wat aspecten waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een tweede verblijf. Zeker als je naar het buitenland trekt, kan je je maar beter goed informeren en laten begeleiden’, zegt Alain Van Geel, advocaat bij Tiberghien.

Eigendomstitel en fiscaliteit

Het eerste heikele punt bij een vastgoedaankoop in het buitenland is zekerheid over de eigendomstitel. In België is het maar logisch dat een notaris de eigendomsoverdracht in goede banen leidt en vooraf de nodige opzoekingen doet. Dus wanneer u een lap grond of een huis koopt, bent u er ook helemaal zeker van dat u daar de rechtmatige eigenaar van bent. ‘Maar dat is niet in elk land zo vanzelfsprekend. De rol van een notaris verschilt van land tot land. In Turkije, Spanje, Italië en Portugal gaat een notaris de eigendomsoorsprong niet steeds grondig na of zorgt niet automatisch voor de registratie van de aankoopakte. Ik krijg regelmatig mensen over de vloer die daarmee in de problemen zijn gekomen: hun vastgoedaankoop blijkt achteraf bezwaard met allerlei claims en schulden. Maak dus dat je in het buitenland perfect weet of de eigendomstitel helemaal in orde is’, zegt Van Geel.

Nog een aandachtspunt is de fiscaliteit, want ook daar bestaan er grote verschillen. Van Geel: ‘Eigenlijk moet je je voor elke aankoop – zowel in het buitenland als in België – vijf vragen stellen over de fiscaliteit. Hoe zit het met de inkomstenbelasting? Geldt er een meerwaardebelasting? Is er een vermogenswinstbelasting? Hoe zit het met de aankoopkosten en -rechten? En welke successierechten gelden er?’, zegt Van Geel. En ook: hou rekening met de combinatie van buitenlandse en Belgische regels. Zo kent Portugal bijvoorbeeld geen erfbelasting, waardoor sommige mensen ervan uitgaan dat ze een tweede verblijf in dat land even goed op hun eigen naam kunnen laten staan en dat hun kinderen bij hun overlijden daarvoor geen erfbelasting zullen moeten betalen. Alleen vergeten ze dat die woning in Portugal voor de Belgische fiscus deel zal uitmaken van de nalatenschap, en dat de Belgische fiscus dus wel erfbelasting zal aanrekenen voor de woning.

Vermogensplanning

De aankoop van een tweede verblijf gebeurt meestal op een moment dat mensen stilaan oog hebben voor hun vermogensplanning. Dat heeft ook een impact op de manier waarop een buitenverblijf het best wordt aangekocht. Stel dat ouders volledig op hun eigen naam een tweede verblijf kopen, dan moeten de kinderen bij het overlijden van de ouders erfbelasting betalen voor die woning. Om dat te vermijden, kiezen ouders er vaak voor om het buitenverblijf te schenken aan de kinderen, maar wel met het behoud van het vruchtgebruik. Het buitenverblijf is dan van de kinderen, maar de ouders kunnen er wel blijven wonen of er de huurinkomsten van innen.

Een andere mogelijkheid is om de kinderen meteen te betrekken bij de aankoop van het tweede verblijf. Dat kan met een zogenaamde gesplitste aankoop, waarbij de ouders het vruchtgebruik kopen en de kinderen de blote eigendom. De ouders schenken dan vooraf het geld om de blote eigendom te betalen. ‘Je weet dat zo’n tweede verblijf een belangrijk deel kan uitmaken van de nalatenschap. Dan is het toch zinvol om er minstens over na te denken om de aankoop te optimaliseren’, besluit Van Geel.

3 TIPS  van Deutsche Bank bij de aankoop van vastgoed in het buitenland:

  1. Maak dat je bij de aankoop van onroerend goed in het buitenland er altijd 100 procent zeker van bent dat het niet bezwaard is met schulden en claims. Niet in elk land kun je daarvoor rekenen op hulp van de notaris.
  2. Denk bij de aankoop van een tweede verblijf ook na hoe je dat aanpakt op het vlak van vermogensplanning. Overweeg bijvoorbeeld een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik of een gesplitste aankoop.
  3. Informeer bij een aankoop in het buitenland ook naar de fiscale gevolgen.

bron: Deutsche Bank

Gerelateerde berichten

Bekijk

Stappenplan om een vakantiewoning in het buitenland te kopen

Een tweede woning kopen in het buitenland waar je jaren kan genieten: veel mensen dromen ervan. Hoe pak je het aan zodat het vlot verloopt en je er geen financiële kater aan overhoudt? Volg de 7 stappen hieronder!

Bekijk

Een vakantiewoning met 2 of 3 slaapkamers kopen?

Veel mensen die een tweede verblijf willen kopen vragen zich af of ze een pand moeten kiezen met 2 of 3 slaapkamers. Het hangt ervan af wat het doel is van de woning: voor eigen gebruik of om te verhuren.

Bekijk

Hoe financier ik mijn tweede woning?

Ben jij ook één van die Belgen die hun geld wil investeren in een tweede woning? Dan zit je wellicht met vragen over de financiering van dit vastgoed. Het kan interessanter zijn om een hypothecaire lening aan te gaan dan je spaargeld of beleggingen te gebruiken.

Bekijk

4 aandachtspunten bij de aankoop van een tweede woning

Steeds meer mensen investeren hun spaargeld in een vakantiewoning omdat het op de spaarboekjes nauwelijks iets opbrengt. Als je overweegt om een tweede woning aan te kopen, hou je best rekening met een aantal ‘verborgen kantjes’ want het gaat gepaard met heel wat financiële en fiscale gevolgen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden