Zorgeloos genieten van een tweede verblijf

Overwinteren in Toscane? Of tijdens de weekends uitwaaien aan de Belgische kust? Met de aankoop van een tweede verblijf worden die dromen werkelijkheid. Maar hoe pakt u dat aan?

Meer en meer Belgen gunnen zichzelf een tweede verblijf. Zo kocht in 2015 een recordaantal van 2.907 landgenoten een buitenverblijf in Spanje, ruim 3,5 keer meer dan in 2010. Daarmee prijken de Belgen internationaal op de vierde plaats van de vastgoedkopers in Spanje. Alleen Britten, Fransen en Duitsers kopen in absolute cijfers nog meer Spaans vastgoed. Dat blijkt uit statistieken van de Spaanse registratiekantoren die Azull, kon inkijken. Niet alleen Spanje is populair.

Volgens cijfers van WES Research & Strategy is het aantal vakantiewoningen in bezit van Belgen, zowel in het binnenland als in het buitenland, vorig jaar opgelopen tot 275.000. Elke eigenaar van een tweede verblijf heeft zo zijn eigen redenen voor die investering: een passie voor een vakantieoord, een residentiële woning om het pensioen door te brengen of gewoon een belegging in huurvastgoed. Net die veelzijdigheid maakt een tweede verblijf de droom van velen. ‘Er zijn wel heel wat aspecten waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een tweede verblijf. Zeker als je naar het buitenland trekt, kan je je maar beter goed informeren en laten begeleiden’, zegt Alain Van Geel, advocaat bij Tiberghien.

Eigendomstitel en fiscaliteit

Het eerste heikele punt bij een vastgoedaankoop in het buitenland is zekerheid over de eigendomstitel. In België is het maar logisch dat een notaris de eigendomsoverdracht in goede banen leidt en vooraf de nodige opzoekingen doet. Dus wanneer u een lap grond of een huis koopt, bent u er ook helemaal zeker van dat u daar de rechtmatige eigenaar van bent. ‘Maar dat is niet in elk land zo vanzelfsprekend. De rol van een notaris verschilt van land tot land. In Turkije, Spanje, Italië en Portugal gaat een notaris de eigendomsoorsprong niet steeds grondig na of zorgt niet automatisch voor de registratie van de aankoopakte. Ik krijg regelmatig mensen over de vloer die daarmee in de problemen zijn gekomen: hun vastgoedaankoop blijkt achteraf bezwaard met allerlei claims en schulden. Maak dus dat je in het buitenland perfect weet of de eigendomstitel helemaal in orde is’, zegt Van Geel.

Nog een aandachtspunt is de fiscaliteit, want ook daar bestaan er grote verschillen. Van Geel: ‘Eigenlijk moet je je voor elke aankoop – zowel in het buitenland als in België – vijf vragen stellen over de fiscaliteit. Hoe zit het met de inkomstenbelasting? Geldt er een meerwaardebelasting? Is er een vermogenswinstbelasting? Hoe zit het met de aankoopkosten en -rechten? En welke successierechten gelden er?’, zegt Van Geel. En ook: hou rekening met de combinatie van buitenlandse en Belgische regels. Zo kent Portugal bijvoorbeeld geen erfbelasting, waardoor sommige mensen ervan uitgaan dat ze een tweede verblijf in dat land even goed op hun eigen naam kunnen laten staan en dat hun kinderen bij hun overlijden daarvoor geen erfbelasting zullen moeten betalen. Alleen vergeten ze dat die woning in Portugal voor de Belgische fiscus deel zal uitmaken van de nalatenschap, en dat de Belgische fiscus dus wel erfbelasting zal aanrekenen voor de woning.

Vermogensplanning

De aankoop van een tweede verblijf gebeurt meestal op een moment dat mensen stilaan oog hebben voor hun vermogensplanning. Dat heeft ook een impact op de manier waarop een buitenverblijf het best wordt aangekocht. Stel dat ouders volledig op hun eigen naam een tweede verblijf kopen, dan moeten de kinderen bij het overlijden van de ouders erfbelasting betalen voor die woning. Om dat te vermijden, kiezen ouders er vaak voor om het buitenverblijf te schenken aan de kinderen, maar wel met het behoud van het vruchtgebruik. Het buitenverblijf is dan van de kinderen, maar de ouders kunnen er wel blijven wonen of er de huurinkomsten van innen.

Een andere mogelijkheid is om de kinderen meteen te betrekken bij de aankoop van het tweede verblijf. Dat kan met een zogenaamde gesplitste aankoop, waarbij de ouders het vruchtgebruik kopen en de kinderen de blote eigendom. De ouders schenken dan vooraf het geld om de blote eigendom te betalen. ‘Je weet dat zo’n tweede verblijf een belangrijk deel kan uitmaken van de nalatenschap. Dan is het toch zinvol om er minstens over na te denken om de aankoop te optimaliseren’, besluit Van Geel.

3 TIPS  van Deutsche Bank bij de aankoop van vastgoed in het buitenland:

  1. Maak dat je bij de aankoop van onroerend goed in het buitenland er altijd 100 procent zeker van bent dat het niet bezwaard is met schulden en claims. Niet in elk land kun je daarvoor rekenen op hulp van de notaris.
  2. Denk bij de aankoop van een tweede verblijf ook na hoe je dat aanpakt op het vlak van vermogensplanning. Overweeg bijvoorbeeld een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik of een gesplitste aankoop.
  3. Informeer bij een aankoop in het buitenland ook naar de fiscale gevolgen.

bron: Deutsche Bank

Gerelateerde berichten

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Bekijk

Zo investeert u met een beperkt budget in vastgoed

Voor de aankoop van een opbrengsteigendom moet u geen honderdduizenden euro’s op de spaarrekening hebben. Ook met 30.000 euro springt u al heel ver.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.