Rush op appartementen aan zee

Aantal transacties groeit met 31 procent, maar appartementen worden slechts 1 procent duurder.

De Belg koopt weer massaal vastgoed aan zee. In de eerste helft van dit jaar waren er 31 procent meer transacties dan in de eerste helft van vorig jaar. Toch stijgen de woningprijzen aan de kust niet. Dat heeft te maken met het enorme aanbod van vooral oudere woningen.

Dankzij de superlage rente en de slecht renderende spaarboekjes zit de vraag naar woningvastgoed in heel België in de lift. Maar aan de kust is de vraag groter dan in de rest van het land. Dat blijkt uit cijfers van de notarissen, die De Tijd kon inkijken. De groei van het aantal transacties is er dubbel zo hoog. In Knokke, Middelkerke en Nieuwpoort is er zelfs een toename van het volume met de helft.

Toch zijn de woningprijzen aan de kust niet door het dak gegaan. Appartementen werden er gemiddeld 1 procent duurder. Op de dijk was dat 1,9 procent. Huizen werden zelfs 2,7 procent goedkoper. Ter vergelijking: een appartement in België werd 2,9 procent duurder, een huis in België 0,3 procent. Bij een verwachte inflatie van 2 procent voor 2016 wordt de waardevastheid van vastgoed aan de kust zwaar op de proef gesteld.

Tegenover de sterk gestegen vraag staat een enorm aanbod, vooral van oudere woningen. Veel, vaak oudere mensen die in de jaren zeventig of tachtig kochten, willen dat nu van de hand doen’, zegt Bart Van Opstal, notaris in Oostende.

‘Dat type eigenaars heeft meestal de luxe om het juiste moment te kunnen afwachten. De meesten hebben de opbrengst van hun tweede verblijf niet nodig. Ze verkopen nu omdat ze vinden dat ze een redelijke prijs krijgen’, zegt makelaar Filip Dewaele, CEO van Groep Dewaele.

Aan de kust staan duizenden woningen te koop. Alleen al op Immoweb staan in Middelkerke 338 appartementen en 98 huizen te koop. Voor Knokke staan enkel in de prijsklasse van 1 miljoen euro en meer 233 appartementen op de site.

Makelaars verwachten niet dat de prijzen aan de kust sterk zullen stijgen. Ze vinden het onwaarschijnlijk dat de ongewoon sterke vraag jaren aanhoudt. De afgelopen twee jaar is ook opnieuw iets meer nieuwbouw ontwikkeld.

Bron: tijd.be 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een tweede verblijf kopen aan de Belgische kust

Droom je van een vakantiewoning of appartement aan de kust? Enkele tips voor wie een tweede verblijf wil kopen aan de zee.

Bekijk

Een tweede verblijf aan de Belgische kust

Wie een vakantiehuis wil kopen, hoeft het niet per se in het buitenland te zoeken. Ook onze Belgische kust heeft heel wat te bieden! Er valt altijd iets te beleven en er hangt een unieke sfeer die je in het binnenland niet vindt. Van appartementen met zeezicht tot charmante huizen in de duinen en statige belle époque-villa’s: er is voor elk wat wils!

Bekijk

Meer dan 50 % verkiest een buitenverblijf in België

Zo’n 410.000 Belgen hebben ergens een tweede verblijf en meer dan de helft hiervan heeft dit tweede verblijf in België. Volgens de Studiedienst van de Vlaamse regering zijn het er momenteel een kleine 215.000. In 75 % van de gevallen gaat het om huizen en appartementen, de overige 25 % omvatten vakantiewoningen, bungalows en chalets in verblijfsparken, op campings of recreatiegebieden.

Bekijk

Oost-Vlamingen spannen de kroon aan de kust

In geen enkele Vlaamse provincie bezitten zoveel inwoners een tweede verblijf aan de kust als in Oost-Vlaanderen. Bijna 18.000 Oost-Vlamingen zijn eigenaar van een tweede verblijf aan zee. Dat blijkt uit cijfers van het West-Vlaams provinciebedrijf Westtoer.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden