Tweede woning niet langer enkel voor happy few

Vastgoedbeleggers sluiten massaal woonkredieten af om een tweede eigendom aan te schaffen. Wat maakt schuldfinanciering zo aantrekkelijk?

Om te ontsnappen aan de neerwaartse rentespiraal ruilen steeds meer spaarders hun spaarboekje in voor een vastgoedbelegging. Volgens cijfers van het WES - Research & Strategy is het aantal vakantiewoningen in het bezit van Belgen vorig jaar opgelopen tot 275.000. Dat is een stijging van meer dan 22 procent in vergelijking met 2000.

Daarmee is 5,64 procent van de Belgische gezinnen eigenaar van een buitenverblijf in binnen- of buitenland. Tel daarbij dat ook steeds meer Belgen een woning of appartement aankopen als opbrengsteigendom en het is duidelijk dat het bezit van een tweede verblijf niet langer het voorrecht is van de happy few.

Uit cijfers van de Nationale Bank blijkt dat in 2013 in het totaal 16,4 procent van de Belgische gezinnen naast de gezinswoning ook ander vastgoed bezat.

Vastgoedkredieten omhoog

Die trend heeft de vraag naar woonkredieten voor een tweede verblijf de voorbije jaren mee omhoog gestuwd, zegt marktleider BNP Paribas Fortis. Een op de tien woonkredieten bij de bank was in 2015 bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf, wat neerkomt op een toename met 20 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Daarvan was 60 procent bedoeld voor een tweede eigendom om huurinkomsten op te strijken. De overige 40 procent vloeide naar vakantieverblijven die louter recreatief worden gebruikt.

Met de aankoop van een huis of appartement gaat een stevig budget gepaard. Bovendien willen voorzichtige spaarders liever niet hun laatste spaarcent in een beleggingseigendom stoppen. Een vastgoedkrediet is dan de geknipte oplossing om bij te passen als het saldo op de spaarrekening niet volstaat.

Huuropbrengst

Hoeveel u kunt lenen boven op uw eigen inbreng hangt samen met uw aflossingscapaciteit. Gaat het om een opbrengsteigendom dan kunnen de verwachte huurinkomsten richtinggevend zijn. Uit de cijfers van BNP Paribas Fortis blijkt dat vastgoedinvesteerders ook verder durven gaan.

Gemiddeld wordt voor de aankoop van een opbrengsteigendom 164.747 euro geleend bij de bank, wat goed is voor gemiddeld 73 procent van het aankoop- bedrag. Bij de huidige rentevoeten betekent dat voor het gemiddelde krediet al snel een aflossing van pakweg 900 à 1.000 euro per maand.

Wilt u uw huurrendement liever niet volledig opofferen aan de aflossing van de lening dan moet u meer eigen kapitaal inbrengen. Dat is aangewezen als u al onmiddellijk een nettohuurinkomen wilt overhouden aan uw belegging.

Fiscale voordelen

Ook de fiscale voordelen van een woonkrediet pleiten in het voordeel van schuldfinanciering. Op het niveau van de inkomstenbelasting komen leningen voor een tweede verblijf en opbrengsteigendommen in aanmerking voor de federale belastingvermindering van het langetermijnsparen.

Zodra de belastingvermindering voor de eigen gezinswoning wegvalt, wordt de fiscale ruimte hiervoor beschikbaar. De kapitaalaflossingen van de lening kunnen per kredietnemer een belastingvermindering opleveren van maximaal 678 euro per jaar, weliswaar afhankelijk van de inkomenssituatie van de kredietnemers. De betaalde rentelasten worden bovendien in mindering gebracht van het belastbare kadastraal inkomen van de woning. Zo kan ook de belasting gedrukt worden die u verschuldigd bent op het tweede eigendom. Bij de huidige rentestand kan de optelsom van deze twee voordelen de rente die u betaalt op de lening soms volledig compenseren. Zo houdt u uw spaargeld vrij voor andere dingen en gebruikt u kosteloos het geld van de bank.

Lenen en beleggen

Dat brengt ons bij een derde troef voor kredietnemers: de lage hypotheekrente. Kunt u uw spaargeld rendabeler beleggen dan wat de lening u kost aan interesten, dan kunt u op termijn een flinke stuiver overhouden aan het krediet.

Stel bijvoorbeeld dat u voor de keuze staat om 100.000 euro van uw spaargeld te investeren of 100.000 euro meer te lenen bij de bank. Kiest u voor de lening, dan betaalt u bij een hypotheekrente van 2 procent over de volledige looptijd (15 jaar) inclusief rente 115.831,57 euro terug aan de bank. Uw spaargeld kunt dan al die tijd beleggen. Realiseert u een gemiddeld rendement van 4 procent per jaar, dan zal uw beleggingsportefeuille van 100.000 euro na 15 jaar 180.094 euro waard zijn, zowat 65.000 euro meer dan wat u heeft terugbetaald aan de bank. Of u dat beleggingsrendement van 4 procent effectief kunt realiseren, blijft weliswaar de vraag. Nu de risicoloze rente op een bodemniveau is aanbeland, zult u daar wel het nodige risico voor moeten nemen.

Leegstand

Tot slot mag u bij dit alles niet vergeten dat schuldfinanciering ook risico’s inhoudt. Leegstand, onverwachte kosten, inkomensverlies of een dip in de huurprijzen kunnen de afbetaling van de lening in het gedrang brengen met alle gevolgen van dien. Om een overhaaste herverkoop te vermijden, kan een spaarboekje in zo’n situatie zijn nut bewijzen – ook al brengt het vandaag amper nog iets op.

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom investeren in vastgoed meer opbrengt dan sparen

De spaarrentes zijn historisch laag en toch blijven Belgen geld op hun spaarboekje zetten. Er zijn wel slimmere manieren om geld te beleggen, maar die komen vaak met risico’s en schrikken daarom af. Vastgoed, bijvoorbeeld, heeft een hoger rendement, maar veel mensen vinden zo’n grote investering beangstigend. Een hulplijn inschakelen kan dan een goed idee zijn.  

 

Bekijk

Luxe wordt steeds belangrijker criterium bij aankoop van tweede huis in Spanje

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een vakantieverblijf in Spanje kopen steeds meer op zoek gaan naar luxefaciliteiten. Ze willen zorgeloos genieten van rust en extra diensten, en investeren daarom alsmaar vaker in een luxeresort. De investering is hoger maar je krijgt meer comfort in ruil én de levenskost ter plaatse is lager dan in België.

Bekijk

Investeren en genieten in Oostenrijk

Oostenrijk, zeer centraal gelegen in Europa, is na haar macht het Habsburgerrijk (de Oostenrijk-Hongaarse Monarchie), jarenlang wat op zichzelf gericht geweest. Inmiddels, en zeker na de EU toetreding, probeert Oostenrijk zich meer in een internationaal verbindende rol te manoeuvreren. Met het deelkantoor van de VN in Wenen vanaf de jaren 1960 en de rond 1980 voltooide UNO city kreeg Wenen meer invloed in de wereld al was het maar als gastheer van belangrijke conferenties. Uitmuntend gastheer zijn de Oostenrijkers overigens al sinds de middeleeuwen in hun Gasthäuser.

Bekijk

11 redenen om een huis in Portugal te kopen

Portugal is een gewild land om permanent of semi permanent te wonen en staat op de 5e plaats in de top 5 van expat bestemmingen. Dat is natuurlijk niet voor niets. De prachtige natuur, de gastvrije bevolking en de aangename prijzen in restaurants, café’s en dienstverlening ondersteunen uw keuze. In dit artikel ontvangt u 11 redenen om uw huis in Portugal te kopen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden