Belg koopt tweede woning voor verhuur

Nu spaargeld weinig opbrengt, gaan Belgen vaker beleggen in een tweede woning. De voorkeur gaat uit naar eigen land, waar 60 procent van de tweede woningen bestemd is voor verhuur.

Steeds meer Belgen hebben nu ook een tweede baksteen in hun maag. Hoeveel dat er vandaag precies zijn, weet niemand. Uit het meest recente tweejaarlijkse onderzoek van specialist WES Research en Strategy van maart 2015 bleken op dat moment minstens 380.000 Belgen een tweede verblijf te bezitten. Het merendeel van deze buitenverblijven zijn klassieke woningen zoals appartementen, studio’s, bungalows of villa’s.

9 op 10 in België

Uit nieuwe cijfers van BNP Paribas Fortis blijkt nu dat veruit de meeste van die Belgen nog steeds kiezen voor een tweede woning in eigen land. Liefst 9 van de 10 woonkredieten voor tweede verblijven die vorig jaar werden afgesloten, werden afgesloten voor een aankoop in België.

Opvallend ook: in bijna twee op de drie gevallen kiezen de klanten van BNP Paribas Fortis er niet voor om te investeren in recreatieve woningen. Het gros van de klanten klopte aan bij de bank om een tweede woning aan te kopen om te verhuren, zodat het hypothecair krediet zich (deels) kan terugbetalen via huuropbrengsten. Gemiddeld lenen de klanten van BNPP Fortis in België 165.000 euro voor zo’n type investering.

Klanten die in 2015 toch investeerden in de aankoop van een echte vakantiewoning, kiezen daarbij in 85 procent van de gevallen voor een appartement aan de Belgische kust of een tweede verblijf in de Ardennen (en lenen daar ook iets minder voor). Uit het eerder vermelde onderzoek van WES Research blijkt daarbij dat de Belgische kust met 105.000 tweede verblijven nog altijd een stuk populairder is dan het zuiden van het land (35.000 tweede verblijven).

Spanje voor Frankrijk

Slechts 1 op de 10 woonkredieten die BNP Paribas Fortis vorig jaar afsloot, was bestemd voor de aankoop van een tweede woning in het buitenland. De meeste klanten kozen daarbij voor een tweede woning in Spanje. Frankrijk en Nederland volgen respectievelijk op plaats twee en drie.

Ook hier ziet de grootbank een duidelijke toename van het aantal Belgen dat investeert in een tweede verblijf om dat te verhuren. Maar in vergelijking met het geheel blijft dat aantal toch nog relatief beperkt. Slechts 1 van de 10 woonkredieten voor buitenverblijven in het buitenland bij BNPP Fortis werden vorig jaar afgesloten om huuropbrengsten op te strijken.

Bron: standaard.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom beleggen in recreatief vastgoed?

Steeds meer mensen worden eigenaar van een tweede woning. Investeren in een tweede woning is investeren in vrije tijd. Lijkt het u niet heerlijk om een plek te hebben waar u na een drukke werkweek of tijdens vakanties heen kunt gaan om het hectische dagelijkse leven even te verruilen voor pure ontspanning? Een eigen stek waar u zich helemaal thuis voelt, waar u heen kunt gaan wanneer het u uitkomt.

Bekijk

Goed nieuws voor Belgen met een tweede verblijf in het buitenland

Belgen met een tweede verblijf in het buitenland worden op vandaag anders en veelal zwaarder belast dan Belgen met een tweede verblijf in eigen land. Door deze ongelijke behandeling schendt België één van de basisprincipes van de EU: het vrije verkeer van kapitaal. België werd hiervoor in het verleden al veroordeeld door het Europees Hof van Justitie. Tot op vandaag werd de interne wetgeving hieromtrent echter niet aangepast. Na een tweede recente veroordeling van het Hof van Justitie, dringt een aanpassing van de Belgische wetgeving zich op.

Bekijk

Het rendement van een tweede verblijf

Wat brengt een vakantiewoning in het buitenland op? Het is niet makkelijk om hier een eenduidig antwoord op te krijgen. Het hangt er ten eerste van af of het beloofde rendement bruto of netto is. En dan nog worden er verschillende methodes gehanteerd. Het is sowieso belangrijk dat je je niet blindstaart op cijfers

Bekijk

Bereken het rendement van uw vastgoedinvestering

Het rendement van een vastgoedinvestering becijferen is meer dan alleen maar wat huurinkomsten afzetten tegen een lijst met kosten. Met een nieuwe tool helpt De Tijd u om uw bakstenen spaarpot in kaart te brengen en de opbrengst ervan te berekenen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden