Zeeuws Vlaanderen blijft Vlamingen lokken

De Vlaming blijft zijn vizier richten op Zeeuws-Vlaanderen. Dat blijkt alvast uit de meest recente jaarcijfers die de Stichting Zeeuws & Vlaanderen bekend maakte: in 2015 staken opnieuw zo’n 650 Belgen de grens over om er zich definitief te vestigen. Een bevestiging van een beweging die nu al enkele jaren aanhoudt. Maar ook bedrijven vinden steeds meer hun weg naar deze zuidelijkst gelegen Zeeuwse regio, dankzij de gunstige vennootschapsbelasting van 20 tot 25% (versus 33,99% in België). Wat echter nog meest opvalt, is de huizenhoge interesse van Belgen in de Zeeuws-Vlaamse kust. In bijvoorbeeld Cadzand-Bad wordt momenteel 80% tot 90% van de nieuwbouwprojecten door Belgen gekocht. Investeren in een tweede woning zit dus ook serieus in de lift.

Sinds de Stichting Zeeuws & Vlaanderen – een consortium van Zeeuws-Vlaamse sociale woningbouw, bouwpromotors, makelaars, banken, hypotheek-adviseurs, fiscalisten en notarissen – haar charmeoffensief in 2011 lanceerde, is de interesse van de Vlaming in deze regio steeds hoog gebleven. Van een hype is dus zeker geen sprake, de cijfers onderstrepen dit alvast: sinds 2011 vestigden zich in totaal reeds 3150 Vlamingen permanent in Zeeuws-Vlaanderen. Ook vorig jaar – in 2015 – mocht de regio opnieuw zo’n 650 Vlamingen inschrijven, een cijfer dat vergelijkbaar is met voorgaande jaren.

Peter Zuurveld, voorzitter van de Stichting, heeft hiervoor verschillende verklaringen: “Je vindt hier nog heel veel kwaliteitsvolle woningen die een pak goedkoper zijn dan in Vlaanderen (gemiddeld 40.000 Euro) en ook de notaris- en registratiekosten liggen gemiddeld zo’n 75% lager dan in België. Ook het wegvallen van de woonbonus in Vlaanderen speelt een rol. En ik vermoed dat ook de nakende aanpassing van het BTW-tarief voor renovatie een impact zal hebben. Vroeger kon je in Vlaanderen een woning die ouder was dan 5 jaar renoveren tegen het gunstige 6% BTW-tarief. Vanaf 12 februari as. moet de woning echter minstens 10 jaar oud zijn om te kunnen genieten van 6% ipv 21%. Al die elementen – aangevuld met de mooie, groene en filevrije omgeving die Zeeuws-Vlaanderen is – zorgen er voor onze regio in het vizier ligt van zoveel Vlamingen.”

Gunstige belastingtarieven

Waar in 2011 en de eerste daaropvolgende jaren voornamelijk gezinnen, koppels of alleenstaanden de grens over staken, noteert de Stichting de afgelopen jaren toch ook een sterke toename van bedrijven die verhuizen of een filiaal openen in Nederland. De reden daarvoor hoeft niet ver gezocht te worden: in Nederland betaal je op de eerste schijf van 200.000 Euro slechts 20% vennootschapsbelasting. Vanaf 200.000 Euro en meer is dat 25%, wat nog altijd een pak lager is dan de 33,99% bij ons.

De Zeeuws-Vlaamse notarissen krijgen ook heel wat Vlamingen over de vloer die het 27% successierecht in Vlaanderen willen vermijden en daarom investeren in (Zeeuws-Vlaams) vastgoed om daarna hun kinderen vruchtgebruik geven. Het meest frappante voorbeeld daarvan valt terug te vinden in Cadzand-Bad waar tal van nieuwbouwprojecten in de steigers staan. Maar liefst 80% tot 90% daarvan wordt door Belgen gekocht! Velen zien het als een belegging en zullen het vastgoed verhuren. Anderen maken er dan weer een tweede woonst van. Deze trend om te investeren in een tweede woonst werd trouwens begin februari ook al bevestigd door de Belgische banken: het aantal woonkredieten voor tweede verblijven was in 2015 met 20% toegenomen.

Info-avonden

Om potentieel geïnteresseerden wegwijs te maken in het huizenaanbod en de administratieve stappen bij een verhuis, lanceerde de Stichting reeds in 2011 het informatieplatform www.zeeuws-vlaanderen.be. In 2015 kreeg de site opnieuw zo’n 30.000 unieke bezoekers, wat doet vermoeden dat het einde van de oversteek richting Zeeuws-Vlaanderen nog niet in zicht is. En naar goede gewoonte lanceert de Stichting ook in 2016 een aantal gratis info-avonden, waar geïnteresseerden terecht kunnen met al hun vragen. De eerstvolgende is gepland op 31 maart, enkele dagen voor de eerste Open Huizen Dag in 2016.

Bron: Nieuwsblad.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een antwoord op al je vragen over een tweede verblijf

Denk je eraan om een tweede verblijf te kopen? Dan zit je misschien met heel wat vragen. Wij geven een antwoord op de meest gestelde vragen over vakantiewoningen in België en het buitenland.

 

Bekijk

Ongeziene rush op appartementen aan zee

Na de lockdown is een nooit geziene rush op tweede verblijven aan zee gestart. De ­verkoop van vastgoed scheert er historisch hoge toppen. ‘Vaak is het in een uurtje geregeld.’

Bekijk

Een tweede verblijf kopen aan de Belgische kust

Droom je van een vakantiewoning of appartement aan de kust? Enkele tips voor wie een tweede verblijf wil kopen aan de zee.

Bekijk

Een tweede verblijf aan de Belgische kust

Wie een vakantiehuis wil kopen, hoeft het niet per se in het buitenland te zoeken. Ook onze Belgische kust heeft heel wat te bieden! Er valt altijd iets te beleven en er hangt een unieke sfeer die je in het binnenland niet vindt. Van appartementen met zeezicht tot charmante huizen in de duinen en statige belle époque-villa’s: er is voor elk wat wils!

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden