Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Zeeuws Vlaanderen blijft Vlamingen lokken

De Vlaming blijft zijn vizier richten op Zeeuws-Vlaanderen. Dat blijkt alvast uit de meest recente jaarcijfers die de Stichting Zeeuws & Vlaanderen bekend maakte: in 2015 staken opnieuw zo’n 650 Belgen de grens over om er zich definitief te vestigen. Een bevestiging van een beweging die nu al enkele jaren aanhoudt. Maar ook bedrijven vinden steeds meer hun weg naar deze zuidelijkst gelegen Zeeuwse regio, dankzij de gunstige vennootschapsbelasting van 20 tot 25% (versus 33,99% in België). Wat echter nog meest opvalt, is de huizenhoge interesse van Belgen in de Zeeuws-Vlaamse kust. In bijvoorbeeld Cadzand-Bad wordt momenteel 80% tot 90% van de nieuwbouwprojecten door Belgen gekocht. Investeren in een tweede woning zit dus ook serieus in de lift.

Sinds de Stichting Zeeuws & Vlaanderen – een consortium van Zeeuws-Vlaamse sociale woningbouw, bouwpromotors, makelaars, banken, hypotheek-adviseurs, fiscalisten en notarissen – haar charmeoffensief in 2011 lanceerde, is de interesse van de Vlaming in deze regio steeds hoog gebleven. Van een hype is dus zeker geen sprake, de cijfers onderstrepen dit alvast: sinds 2011 vestigden zich in totaal reeds 3150 Vlamingen permanent in Zeeuws-Vlaanderen. Ook vorig jaar – in 2015 – mocht de regio opnieuw zo’n 650 Vlamingen inschrijven, een cijfer dat vergelijkbaar is met voorgaande jaren.

Peter Zuurveld, voorzitter van de Stichting, heeft hiervoor verschillende verklaringen: “Je vindt hier nog heel veel kwaliteitsvolle woningen die een pak goedkoper zijn dan in Vlaanderen (gemiddeld 40.000 Euro) en ook de notaris- en registratiekosten liggen gemiddeld zo’n 75% lager dan in België. Ook het wegvallen van de woonbonus in Vlaanderen speelt een rol. En ik vermoed dat ook de nakende aanpassing van het BTW-tarief voor renovatie een impact zal hebben. Vroeger kon je in Vlaanderen een woning die ouder was dan 5 jaar renoveren tegen het gunstige 6% BTW-tarief. Vanaf 12 februari as. moet de woning echter minstens 10 jaar oud zijn om te kunnen genieten van 6% ipv 21%. Al die elementen – aangevuld met de mooie, groene en filevrije omgeving die Zeeuws-Vlaanderen is – zorgen er voor onze regio in het vizier ligt van zoveel Vlamingen.”

Gunstige belastingtarieven

Waar in 2011 en de eerste daaropvolgende jaren voornamelijk gezinnen, koppels of alleenstaanden de grens over staken, noteert de Stichting de afgelopen jaren toch ook een sterke toename van bedrijven die verhuizen of een filiaal openen in Nederland. De reden daarvoor hoeft niet ver gezocht te worden: in Nederland betaal je op de eerste schijf van 200.000 Euro slechts 20% vennootschapsbelasting. Vanaf 200.000 Euro en meer is dat 25%, wat nog altijd een pak lager is dan de 33,99% bij ons.

De Zeeuws-Vlaamse notarissen krijgen ook heel wat Vlamingen over de vloer die het 27% successierecht in Vlaanderen willen vermijden en daarom investeren in (Zeeuws-Vlaams) vastgoed om daarna hun kinderen vruchtgebruik geven. Het meest frappante voorbeeld daarvan valt terug te vinden in Cadzand-Bad waar tal van nieuwbouwprojecten in de steigers staan. Maar liefst 80% tot 90% daarvan wordt door Belgen gekocht! Velen zien het als een belegging en zullen het vastgoed verhuren. Anderen maken er dan weer een tweede woonst van. Deze trend om te investeren in een tweede woonst werd trouwens begin februari ook al bevestigd door de Belgische banken: het aantal woonkredieten voor tweede verblijven was in 2015 met 20% toegenomen.

Info-avonden

Om potentieel geïnteresseerden wegwijs te maken in het huizenaanbod en de administratieve stappen bij een verhuis, lanceerde de Stichting reeds in 2011 het informatieplatform www.zeeuws-vlaanderen.be. In 2015 kreeg de site opnieuw zo’n 30.000 unieke bezoekers, wat doet vermoeden dat het einde van de oversteek richting Zeeuws-Vlaanderen nog niet in zicht is. En naar goede gewoonte lanceert de Stichting ook in 2016 een aantal gratis info-avonden, waar geïnteresseerden terecht kunnen met al hun vragen. De eerstvolgende is gepland op 31 maart, enkele dagen voor de eerste Open Huizen Dag in 2016.

Bron: Nieuwsblad.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Vakantiewoning kopen aan de Belgische kust

We nemen je mee in de wereld van vakantiehuizen aan de Belgische kust: populaire plaatsen en type vakantiewoningen

Bekijk

Belgisch Paviljoen schittert op Second Home Expo in Gent

Op 9 en 10 maart a.s. is er in Flanders Expo Gent de jaarlijkse voorjaarstraditie voor toekomstige tweede verblijvers met de Second Home Expo. Met meer dan 90 standhouders uit ruim 20 landen, biedt deze beurs een uitgelezen kans om je te verdiepen in binnen- en buitenlands vastgoed.

Bekijk

Krediet bij Belgische bank voor buitenlands vakantieverblijf

Hoe zit het met geld lenen voor een buitenlands vakantieverblijf bij een Belgische bank? Ontdek de mogelijkheden

Bekijk

Wat is een NIE-nummer?

Waarom heb je het nodig en hoe vraag je het aan? Wat is het verschil met het NIF-nummer? Wij zetten het op een rij

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden