Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Tweede woning is in trek bij Belgen

Het afgelopen jaar heeft BNP Paribas Fortis 20 procent meer woonleningen verstrekt aan mensen die een tweede woning willen kopen.

Uit een studie van de bank blijkt ook dat het bedrag dat mensen lenen voor een tweede woning doorgaans hoger is dan dat voor een hoofdverblijfplaats. En de ontleners zijn behoorlijk jong : gemiddeld 42 jaar, of slechts 5 jaar ouder dan wie voor zijn hoofdwoning leent.

De studie bevestigt bovendien dat de Belg nog altijd graag een eigen huis heeft. Zelf noteerde marktleider BNP Paribas Fortis vorig jaar 15 procent meer leningen en steeg het toegekende bedrag 18 procent."Onroerend goed blijft een vaste beleggingswaarde", bevestigt Greet Van Criekingen, die bij BNP Paribas Fortis verantwoordelijk is voor de hypothecaire kredieten. "De aanpassing van de fiscale stelsels voor hypothecaire kredieten, de aanhoudend lage rente en de aangekondigde veranderingen in het btw-tarief voor renovaties, hebben onze volumes doen toenemen."

Daarnaast bleven de herfinancieringen pieken: bij BNP Paribas Fortis waren ze goed voor 65 procent van de nieuwe kredieten, al was er een geleidelijke afname in de tweede jaarhelft. In 2014 ging het nog om 44 procent.

Generatie Y

Ook wie jonger is dan dertig zoekt almaar meer een eigen woning. Zij profiteerden vorig jaar van de lage rente. Een op de vijf kredieten die BNP Paribas afsloot, was met een jongere. Twee op de drie kandidaat-kopers jonger dan 30 verkiezen een aankoop op de secundaire markt boven nieuwbouw (15%).

Gemiddeld leent de 'Generatie Y' 165.923 euro voor de aankoop van een woning. Vorig jaar was dat 158.980 euro. Omdat de millennials nog niet over voldoende financiële middelen beschikken, lenen zij gemiddeld 85 procent van de aankoopprijs. Dat is 6 procentpunt meer dan het algemene gemiddelde.

Toename renovatieleningen

De aankondiging dat vanaf dit jaar 21 procent btw betaald moet worden op de renovatie van een woning jonger dan 10 jaar, gaf ook de renovatieleningen vorig jaar een enorme boost. De grootbank tekende een stijging op van 15 procent in vergelijking met 2014.

BNP Paribas Fortis verwacht dat de vastgoedmarkt ook in 2016 lichtjes blijft groeien. "Er is een zeer sterk evenwicht tussen vraag en aanbod op de markt", stelt Nadia El Mehdi,verantwoordelijke kredieten aan particulieren bij BNP Paribas Fortis vast. "Een cruciale factor is uiteraard het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. Op korte termijn verwachten we geen snelle stijging van de tarieven. Dus zal de verkoop van woningen blijven stijgen, maar trager dan vorig jaar."

Bron: Knack.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden