Meer leningen voor tweede verblijf

BNP Paribas Fortis zag in 2015 het aantal leningen voor een tweede verblijf met 20% stijgen. Gemiddeld ging het om een bedrag van nagenoeg 165.000 euro. Dat was 73% van de kostprijs van het vastgoedproject.

In tegenstelling tot kredieten voor een eerste woning komen de leningen voor een bijkomende woongelegenheid niet in aanmerking voor de Vlaamse fiscale vermindering van de woonbonus, maar genieten ze van de federale belastingvermindering. Dat voordeel bedraagt 30 procent van de kapitaalaflossingen, beperkt tot maximaal 2260 euro, wat neerkomt op 678 euro per persoon per jaar. Daarnaast zijn ook de intresten aftrekbaar.

Wie leende voor een tweede woning was gemiddeld 42 jaar.

Het gemiddelde geleende bedrag voor een tweede woning lag hoger dan dat voor de aankoop of bouw van een hoofdverblijfplaats. Hiervoor namen de kredietnemers gemiddeld 157.789 euro op. Hun leeftijd bedroeg gemiddeld 37 jaar.

Het gros van de woonkredieten die BNP Paribas Fortis vorig jaar verstrekte, bleven niettemin herfinancieringen. Heel wat kredietnemers verkozen hun duur krediet terug te betalen met geld dat ze haalden door het aangaan van een nieuwe lening.

Negentien van de twintig kredietnemers kozen voor een vast tarief. De gemiddelde looptijd was 224 maanden. Zes op de tien klanten opteerden voor een krediet op minder dan 20 jaar of 240 maanden. De gemiddelde maandelijkse afbetaling kwam uit op 706 euro.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Stappenplan om een vakantiewoning in het buitenland te kopen

Een tweede woning kopen in het buitenland waar je jaren kan genieten: veel mensen dromen ervan. Hoe pak je het aan zodat het vlot verloopt en je er geen financiële kater aan overhoudt? Volg de 7 stappen hieronder!

Bekijk

Een vakantiewoning met 2 of 3 slaapkamers kopen?

Veel mensen die een tweede verblijf willen kopen vragen zich af of ze een pand moeten kiezen met 2 of 3 slaapkamers. Het hangt ervan af wat het doel is van de woning: voor eigen gebruik of om te verhuren.

Bekijk

Hoe financier ik mijn tweede woning?

Ben jij ook één van die Belgen die hun geld wil investeren in een tweede woning? Dan zit je wellicht met vragen over de financiering van dit vastgoed. Het kan interessanter zijn om een hypothecaire lening aan te gaan dan je spaargeld of beleggingen te gebruiken.

Bekijk

4 aandachtspunten bij de aankoop van een tweede woning

Steeds meer mensen investeren hun spaargeld in een vakantiewoning omdat het op de spaarboekjes nauwelijks iets opbrengt. Als je overweegt om een tweede woning aan te kopen, hou je best rekening met een aantal ‘verborgen kantjes’ want het gaat gepaard met heel wat financiële en fiscale gevolgen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden