Meer leningen voor tweede verblijf

BNP Paribas Fortis zag in 2015 het aantal leningen voor een tweede verblijf met 20% stijgen. Gemiddeld ging het om een bedrag van nagenoeg 165.000 euro. Dat was 73% van de kostprijs van het vastgoedproject.

In tegenstelling tot kredieten voor een eerste woning komen de leningen voor een bijkomende woongelegenheid niet in aanmerking voor de Vlaamse fiscale vermindering van de woonbonus, maar genieten ze van de federale belastingvermindering. Dat voordeel bedraagt 30 procent van de kapitaalaflossingen, beperkt tot maximaal 2260 euro, wat neerkomt op 678 euro per persoon per jaar. Daarnaast zijn ook de intresten aftrekbaar.

Wie leende voor een tweede woning was gemiddeld 42 jaar.

Het gemiddelde geleende bedrag voor een tweede woning lag hoger dan dat voor de aankoop of bouw van een hoofdverblijfplaats. Hiervoor namen de kredietnemers gemiddeld 157.789 euro op. Hun leeftijd bedroeg gemiddeld 37 jaar.

Het gros van de woonkredieten die BNP Paribas Fortis vorig jaar verstrekte, bleven niettemin herfinancieringen. Heel wat kredietnemers verkozen hun duur krediet terug te betalen met geld dat ze haalden door het aangaan van een nieuwe lening.

Negentien van de twintig kredietnemers kozen voor een vast tarief. De gemiddelde looptijd was 224 maanden. Zes op de tien klanten opteerden voor een krediet op minder dan 20 jaar of 240 maanden. De gemiddelde maandelijkse afbetaling kwam uit op 706 euro.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Geen woonbonus op eerste woning, wél nog op tweede

Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede ­woning wél. Dat schrijft De Standaard vandaag. De bizarre situatie ontstaat omdat een tweede woning federale materie is. En daardoor kan straks een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.

Bekijk

Een woning kopen in Oostenrijk : 9 argumenten en tips

Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Belgen in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Turkije

Bij de aankoop van een woning in Turkije moet u zich ervan bewust zijn dat de onderzoeksplicht van de koper heel ver gaat. In Nederland en België controleert de notaris alle lasten die op onroerend goed liggen dat overgedragen gaat worden. In Turkije doet u dit zelf. Sinds 3 maart 2019 is het verplicht om bij de aankoop van een woning door een persoon die niet beschikt over de Turkse nationaliteit een taxatierapport te laten opmaken, voordat een woning overgedragen kan worden. Hiermee hoopt de Turkse overheid problemen bij de aankoop van onroerend goed tegen te gaan.

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden