Meer leningen voor tweede verblijf

BNP Paribas Fortis zag in 2015 het aantal leningen voor een tweede verblijf met 20% stijgen. Gemiddeld ging het om een bedrag van nagenoeg 165.000 euro. Dat was 73% van de kostprijs van het vastgoedproject.

In tegenstelling tot kredieten voor een eerste woning komen de leningen voor een bijkomende woongelegenheid niet in aanmerking voor de Vlaamse fiscale vermindering van de woonbonus, maar genieten ze van de federale belastingvermindering. Dat voordeel bedraagt 30 procent van de kapitaalaflossingen, beperkt tot maximaal 2260 euro, wat neerkomt op 678 euro per persoon per jaar. Daarnaast zijn ook de intresten aftrekbaar.

Wie leende voor een tweede woning was gemiddeld 42 jaar.

Het gemiddelde geleende bedrag voor een tweede woning lag hoger dan dat voor de aankoop of bouw van een hoofdverblijfplaats. Hiervoor namen de kredietnemers gemiddeld 157.789 euro op. Hun leeftijd bedroeg gemiddeld 37 jaar.

Het gros van de woonkredieten die BNP Paribas Fortis vorig jaar verstrekte, bleven niettemin herfinancieringen. Heel wat kredietnemers verkozen hun duur krediet terug te betalen met geld dat ze haalden door het aangaan van een nieuwe lening.

Negentien van de twintig kredietnemers kozen voor een vast tarief. De gemiddelde looptijd was 224 maanden. Zes op de tien klanten opteerden voor een krediet op minder dan 20 jaar of 240 maanden. De gemiddelde maandelijkse afbetaling kwam uit op 706 euro.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom investeren in vastgoed meer opbrengt dan sparen

De spaarrentes zijn historisch laag en toch blijven Belgen geld op hun spaarboekje zetten. Er zijn wel slimmere manieren om geld te beleggen, maar die komen vaak met risico’s en schrikken daarom af. Vastgoed, bijvoorbeeld, heeft een hoger rendement, maar veel mensen vinden zo’n grote investering beangstigend. Een hulplijn inschakelen kan dan een goed idee zijn.  

 

Bekijk

Luxe wordt steeds belangrijker criterium bij aankoop van tweede huis in Spanje

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een vakantieverblijf in Spanje kopen steeds meer op zoek gaan naar luxefaciliteiten. Ze willen zorgeloos genieten van rust en extra diensten, en investeren daarom alsmaar vaker in een luxeresort. De investering is hoger maar je krijgt meer comfort in ruil én de levenskost ter plaatse is lager dan in België.

Bekijk

Investeren en genieten in Oostenrijk

Oostenrijk, zeer centraal gelegen in Europa, is na haar macht het Habsburgerrijk (de Oostenrijk-Hongaarse Monarchie), jarenlang wat op zichzelf gericht geweest. Inmiddels, en zeker na de EU toetreding, probeert Oostenrijk zich meer in een internationaal verbindende rol te manoeuvreren. Met het deelkantoor van de VN in Wenen vanaf de jaren 1960 en de rond 1980 voltooide UNO city kreeg Wenen meer invloed in de wereld al was het maar als gastheer van belangrijke conferenties. Uitmuntend gastheer zijn de Oostenrijkers overigens al sinds de middeleeuwen in hun Gasthäuser.

Bekijk

11 redenen om een huis in Portugal te kopen

Portugal is een gewild land om permanent of semi permanent te wonen en staat op de 5e plaats in de top 5 van expat bestemmingen. Dat is natuurlijk niet voor niets. De prachtige natuur, de gastvrije bevolking en de aangename prijzen in restaurants, café’s en dienstverlening ondersteunen uw keuze. In dit artikel ontvangt u 11 redenen om uw huis in Portugal te kopen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden