De fiscale aspecten van een tweede verblijf in Turkije

(Fiscale) kosten bij aankoop:

* 4% registratierechten op de tapu waarde
* +/-1800 euro werkingskosten (vergelijk dit met de notariskosten bij ons)
(in deze kosten zit vervat: kosten voor volmachten, gelegaliseerd vertaler, vertaling wettelijke documenten, voorbereiding dossier bij tapu kantoor, opzoekingen doen, militaire toestemming aanvragen indien nodig, kosten voor overzetten water- en elektriciteit, afsluiten verplichte DASK verzekering….  Het is in feite zo dat eens u als koper uw volmacht heeft gegeven (kan makkelijk op het Turkse consulaat in België) alles voor u wordt gedaan in uw naam door uw vertegenwoordiger.

(fiscale) jaarlijks terugkerende kosten bij het bezit van een onroerend goed in Turkije – in Turkije en in België

Onroerende voorheffing:

Reken op maximaal 65 euro per jaar voor een 2 slaapkamer appartement, te betalen bij de gemeente waar uw woning is gelegen.
U zal in Turkije meerwaardebelasting moeten betalen indien u binnen de 5 jaar na aankoop van uw woning een meerwaarde realiseert bij het verkopen ervan. De belasting wordt in principe geheven op het geïndexeerd verschil tussen de verkoopprijs en de aankooprijs.

Daarnaast is elke Belg die woonachtig is in België verplicht om via zijn Belgische belastingaangifte de waarde van zijn onroerend goed aankoop in Turkije bij de Belgische fiscus kenbaar te maken. Het is wel zo dat sedert 2 juni 1987 België een dubbelbelastingverdrag heeft met Turkije. Dankzij dit Verdrag wordt dubbele belasting vermeden. Dit betekent dat de Belg die eigenaar is van een woning dit moet aangeven bij de Belgische fiscus maar tegelijk ook vrijstelling moet vragen op basis van het Verdrag.

Huurinkomsten uit de Turkse woning worden dankzij het dubbelbelastingverdrag niet belast, maar tellen wel mee om het tarief in de Belgische personenbelasting te bepalen.  Dit noemen we het ‘progressiviteitsbeginsel’.

Zijn er lokale verschillen wat betreft kosten en fiscaliteit?

Bij mijn weten is dat niet het geval.  Voorlopig werk ik nog niet in de regio van Istanbul, ik vermoed dat er daar andere gebruiken en kosten zijn.  Maar de kosten zoals hierboven beschreven (4% registratierechten edm.) zijn van toepassing voor het ganse land.

Bron: Turkuaz

Gerelateerde berichten

Bekijk

Stappenplan om een vakantiewoning in het buitenland te kopen

Een tweede woning kopen in het buitenland waar je jaren kan genieten: veel mensen dromen ervan. Hoe pak je het aan zodat het vlot verloopt en je er geen financiële kater aan overhoudt? Volg de 7 stappen hieronder!

Bekijk

Een vakantiewoning met 2 of 3 slaapkamers kopen?

Veel mensen die een tweede verblijf willen kopen vragen zich af of ze een pand moeten kiezen met 2 of 3 slaapkamers. Het hangt ervan af wat het doel is van de woning: voor eigen gebruik of om te verhuren.

Bekijk

Waarom je in 2020 een vakantiewoning in Turkije moet kopen

Turkije, een land van economie, tradities, cultuur, sociale contacten en toerisme. Met zijn natuurlijke schoonheid en zijn historische rijkdom, wordt Turkije de hoek van de hemel genoemd.

Bekijk

Hoe financier ik mijn tweede woning?

Ben jij ook één van die Belgen die hun geld wil investeren in een tweede woning? Dan zit je wellicht met vragen over de financiering van dit vastgoed. Het kan interessanter zijn om een hypothecaire lening aan te gaan dan je spaargeld of beleggingen te gebruiken.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden