De fiscale aspecten van een tweede verblijf in Turkije

(Fiscale) kosten bij aankoop:

* 4% registratierechten op de tapu waarde
* +/-1800 euro werkingskosten (vergelijk dit met de notariskosten bij ons)
(in deze kosten zit vervat: kosten voor volmachten, gelegaliseerd vertaler, vertaling wettelijke documenten, voorbereiding dossier bij tapu kantoor, opzoekingen doen, militaire toestemming aanvragen indien nodig, kosten voor overzetten water- en elektriciteit, afsluiten verplichte DASK verzekering….  Het is in feite zo dat eens u als koper uw volmacht heeft gegeven (kan makkelijk op het Turkse consulaat in België) alles voor u wordt gedaan in uw naam door uw vertegenwoordiger.

(fiscale) jaarlijks terugkerende kosten bij het bezit van een onroerend goed in Turkije – in Turkije en in België

Onroerende voorheffing:

Reken op maximaal 65 euro per jaar voor een 2 slaapkamer appartement, te betalen bij de gemeente waar uw woning is gelegen.
U zal in Turkije meerwaardebelasting moeten betalen indien u binnen de 5 jaar na aankoop van uw woning een meerwaarde realiseert bij het verkopen ervan. De belasting wordt in principe geheven op het geïndexeerd verschil tussen de verkoopprijs en de aankooprijs.

Daarnaast is elke Belg die woonachtig is in België verplicht om via zijn Belgische belastingaangifte de waarde van zijn onroerend goed aankoop in Turkije bij de Belgische fiscus kenbaar te maken. Het is wel zo dat sedert 2 juni 1987 België een dubbelbelastingverdrag heeft met Turkije. Dankzij dit Verdrag wordt dubbele belasting vermeden. Dit betekent dat de Belg die eigenaar is van een woning dit moet aangeven bij de Belgische fiscus maar tegelijk ook vrijstelling moet vragen op basis van het Verdrag.

Huurinkomsten uit de Turkse woning worden dankzij het dubbelbelastingverdrag niet belast, maar tellen wel mee om het tarief in de Belgische personenbelasting te bepalen.  Dit noemen we het ‘progressiviteitsbeginsel’.

Zijn er lokale verschillen wat betreft kosten en fiscaliteit?

Bij mijn weten is dat niet het geval.  Voorlopig werk ik nog niet in de regio van Istanbul, ik vermoed dat er daar andere gebruiken en kosten zijn.  Maar de kosten zoals hierboven beschreven (4% registratierechten edm.) zijn van toepassing voor het ganse land.

Bron: Turkuaz

Gerelateerde berichten

Bekijk

Geen woonbonus op eerste woning, wél nog op tweede

Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede ­woning wél. Dat schrijft De Standaard vandaag. De bizarre situatie ontstaat omdat een tweede woning federale materie is. En daardoor kan straks een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.

Bekijk

Een woning kopen in Oostenrijk : 9 argumenten en tips

Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Belgen in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Turkije

Bij de aankoop van een woning in Turkije moet u zich ervan bewust zijn dat de onderzoeksplicht van de koper heel ver gaat. In Nederland en België controleert de notaris alle lasten die op onroerend goed liggen dat overgedragen gaat worden. In Turkije doet u dit zelf. Sinds 3 maart 2019 is het verplicht om bij de aankoop van een woning door een persoon die niet beschikt over de Turkse nationaliteit een taxatierapport te laten opmaken, voordat een woning overgedragen kan worden. Hiermee hoopt de Turkse overheid problemen bij de aankoop van onroerend goed tegen te gaan.

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden