De fiscale aspecten van een tweede verblijf in Turkije

(Fiscale) kosten bij aankoop:

* 4% registratierechten op de tapu waarde
* +/-1800 euro werkingskosten (vergelijk dit met de notariskosten bij ons)
(in deze kosten zit vervat: kosten voor volmachten, gelegaliseerd vertaler, vertaling wettelijke documenten, voorbereiding dossier bij tapu kantoor, opzoekingen doen, militaire toestemming aanvragen indien nodig, kosten voor overzetten water- en elektriciteit, afsluiten verplichte DASK verzekering….  Het is in feite zo dat eens u als koper uw volmacht heeft gegeven (kan makkelijk op het Turkse consulaat in België) alles voor u wordt gedaan in uw naam door uw vertegenwoordiger.

(fiscale) jaarlijks terugkerende kosten bij het bezit van een onroerend goed in Turkije – in Turkije en in België

Onroerende voorheffing:

Reken op maximaal 65 euro per jaar voor een 2 slaapkamer appartement, te betalen bij de gemeente waar uw woning is gelegen.
U zal in Turkije meerwaardebelasting moeten betalen indien u binnen de 5 jaar na aankoop van uw woning een meerwaarde realiseert bij het verkopen ervan. De belasting wordt in principe geheven op het geïndexeerd verschil tussen de verkoopprijs en de aankooprijs.

Daarnaast is elke Belg die woonachtig is in België verplicht om via zijn Belgische belastingaangifte de waarde van zijn onroerend goed aankoop in Turkije bij de Belgische fiscus kenbaar te maken. Het is wel zo dat sedert 2 juni 1987 België een dubbelbelastingverdrag heeft met Turkije. Dankzij dit Verdrag wordt dubbele belasting vermeden. Dit betekent dat de Belg die eigenaar is van een woning dit moet aangeven bij de Belgische fiscus maar tegelijk ook vrijstelling moet vragen op basis van het Verdrag.

Huurinkomsten uit de Turkse woning worden dankzij het dubbelbelastingverdrag niet belast, maar tellen wel mee om het tarief in de Belgische personenbelasting te bepalen.  Dit noemen we het ‘progressiviteitsbeginsel’.

Zijn er lokale verschillen wat betreft kosten en fiscaliteit?

Bij mijn weten is dat niet het geval.  Voorlopig werk ik nog niet in de regio van Istanbul, ik vermoed dat er daar andere gebruiken en kosten zijn.  Maar de kosten zoals hierboven beschreven (4% registratierechten edm.) zijn van toepassing voor het ganse land.

Bron: Turkuaz

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom investeren in vastgoed meer opbrengt dan sparen

De spaarrentes zijn historisch laag en toch blijven Belgen geld op hun spaarboekje zetten. Er zijn wel slimmere manieren om geld te beleggen, maar die komen vaak met risico’s en schrikken daarom af. Vastgoed, bijvoorbeeld, heeft een hoger rendement, maar veel mensen vinden zo’n grote investering beangstigend. Een hulplijn inschakelen kan dan een goed idee zijn.  

 

Bekijk

Luxe wordt steeds belangrijker criterium bij aankoop van tweede huis in Spanje

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een vakantieverblijf in Spanje kopen steeds meer op zoek gaan naar luxefaciliteiten. Ze willen zorgeloos genieten van rust en extra diensten, en investeren daarom alsmaar vaker in een luxeresort. De investering is hoger maar je krijgt meer comfort in ruil én de levenskost ter plaatse is lager dan in België.

Bekijk

Investeren en genieten in Oostenrijk

Oostenrijk, zeer centraal gelegen in Europa, is na haar macht het Habsburgerrijk (de Oostenrijk-Hongaarse Monarchie), jarenlang wat op zichzelf gericht geweest. Inmiddels, en zeker na de EU toetreding, probeert Oostenrijk zich meer in een internationaal verbindende rol te manoeuvreren. Met het deelkantoor van de VN in Wenen vanaf de jaren 1960 en de rond 1980 voltooide UNO city kreeg Wenen meer invloed in de wereld al was het maar als gastheer van belangrijke conferenties. Uitmuntend gastheer zijn de Oostenrijkers overigens al sinds de middeleeuwen in hun Gasthäuser.

Bekijk

11 redenen om een huis in Portugal te kopen

Portugal is een gewild land om permanent of semi permanent te wonen en staat op de 5e plaats in de top 5 van expat bestemmingen. Dat is natuurlijk niet voor niets. De prachtige natuur, de gastvrije bevolking en de aangename prijzen in restaurants, café’s en dienstverlening ondersteunen uw keuze. In dit artikel ontvangt u 11 redenen om uw huis in Portugal te kopen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden