De fiscale aspecten van een tweede verblijf in Turkije

(Fiscale) kosten bij aankoop:

* 4% registratierechten op de tapu waarde
* +/-1800 euro werkingskosten (vergelijk dit met de notariskosten bij ons)
(in deze kosten zit vervat: kosten voor volmachten, gelegaliseerd vertaler, vertaling wettelijke documenten, voorbereiding dossier bij tapu kantoor, opzoekingen doen, militaire toestemming aanvragen indien nodig, kosten voor overzetten water- en elektriciteit, afsluiten verplichte DASK verzekering….  Het is in feite zo dat eens u als koper uw volmacht heeft gegeven (kan makkelijk op het Turkse consulaat in België) alles voor u wordt gedaan in uw naam door uw vertegenwoordiger.

(fiscale) jaarlijks terugkerende kosten bij het bezit van een onroerend goed in Turkije – in Turkije en in België

Onroerende voorheffing:

Reken op maximaal 65 euro per jaar voor een 2 slaapkamer appartement, te betalen bij de gemeente waar uw woning is gelegen.
U zal in Turkije meerwaardebelasting moeten betalen indien u binnen de 5 jaar na aankoop van uw woning een meerwaarde realiseert bij het verkopen ervan. De belasting wordt in principe geheven op het geïndexeerd verschil tussen de verkoopprijs en de aankooprijs.

Daarnaast is elke Belg die woonachtig is in België verplicht om via zijn Belgische belastingaangifte de waarde van zijn onroerend goed aankoop in Turkije bij de Belgische fiscus kenbaar te maken. Het is wel zo dat sedert 2 juni 1987 België een dubbelbelastingverdrag heeft met Turkije. Dankzij dit Verdrag wordt dubbele belasting vermeden. Dit betekent dat de Belg die eigenaar is van een woning dit moet aangeven bij de Belgische fiscus maar tegelijk ook vrijstelling moet vragen op basis van het Verdrag.

Huurinkomsten uit de Turkse woning worden dankzij het dubbelbelastingverdrag niet belast, maar tellen wel mee om het tarief in de Belgische personenbelasting te bepalen.  Dit noemen we het ‘progressiviteitsbeginsel’.

Zijn er lokale verschillen wat betreft kosten en fiscaliteit?

Bij mijn weten is dat niet het geval.  Voorlopig werk ik nog niet in de regio van Istanbul, ik vermoed dat er daar andere gebruiken en kosten zijn.  Maar de kosten zoals hierboven beschreven (4% registratierechten edm.) zijn van toepassing voor het ganse land.

Bron: Turkuaz

Gerelateerde berichten

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.