Belg heeft almaar meer geld voor tweede verblijf in Spanje

Afgelopen weekend vond de jaarlijkse Second Home vastgoedbeurs plaats in Brussel Expo. Bij Hip Estates, een van de belangrijkste aanbieders van Spaans vastgoed, kon men alvast een aantal opvallende trends waarnemen. Zo blijkt uit een bevraging bij meer dan 400 bezoekers op de beurs dat de Belg steeds meer interesse heeft in villa’s en appartementen binnen het hogere prijssegment. Daarnaast valt het op dat meer dan de helft van de Belgen hun tweede verblijf eerder voor privégebruik wensen dan als investering. Qua locatie steekt de Costa Blanca er met kop en schouders bovenuit, vooral omwille van de uitgebreide vluchtverbindingen, de interessante prijzen én de vele nieuwbouwprojecten die er op stapel staan.

Waar afgelopen jaren de meeste Belgen geïnteresseerd waren in villa’s en appartementen rond de 100.000 à 120.000€, ligt het gemiddelde budget nu een stuk hoger: 60% van de ondervraagde bezoekers gaf aan het meest geïnteresseerd te zijn in een tweede verblijf dat qua waarde tussen de 200.000€ en de 500.000€ ligt. “Aan de meest verkochte appartementen hangt een prijskaartje van rond de 150.000€”, zegt Leen Vermeulen van makelaarskantoor Hip Estates. “Maar dit jaar zien we ook heel wat interesse in villa’s en appartementen van 200.000 à 300.000€. De belangstelling daarvoor lag vorig jaar nog een stuk lager. Het lijkt er dus op dat Belgen grotere budgetten willen vrij maken om een tweede verblijf aan te kopen.”

Costa Blanca is grote winnaar

Maar liefst 70% van de bezoekers die Hip Estates bevroeg tijdens de Second Home-beurs was geïnteresseerd in een tweede verblijf aan de Costa Blanca. Naast het microklimaat en de interessante ligging – vlakbij grote steden als Alicante, Murcia en Cartagena – is ook de perfecte bereikbaarheid een bepalende factor. In amper 2,5 uur vlieg je van Antwerpen, Brussel, Charleroi, Luik of Oostende naar Alicante.

Tot slot is er het ruime aanbod aan moderne nieuwbouwprojecten die er momenteel op stapel staan. “Honderden bouwpromotoren hebben momenteel hun bouwkranen opgesteld aan de Costa Blanca”, zegt Leen Vermeulen. “De villa’s en appartementen die momenteel gebouwd worden zijn zeer modern en eigentijds en dat valt in de smaak bij de Belg. Die heeft almaar minder interesse in de klassieke, Spaanse casa. ”

Door het grote vastgoedaanbod aan de Costa Blanca, zijn ook de prijzen concurrentieel en bijgevolg zeer interessant. Je kan er al een villa met zwembad kopen voor 200.000€, iets dat aan de Costa del Sol bijvoorbeeld ondenkbaar is.

Tweede verblijf vooral voor privégebruik

Tot slot valt het op dat ook steeds meer Belgen aangeven een tweede verblijf voor privégebruik te willen aanschaffen en steeds minder als een investering. Dat was bij maar liefst 75% van de ondervraagde bezoekers het geval. “Deze trend kan gelinkt worden aan de vraag naar duurdere woningen en appartementen. Tot een bedrag van 200.000 euro ziet 62% van de ondervraagde bezoekers hun tweede verblijf vooral nog als investering. Maar voor vastgoed tussen 200.000 en 500.000 is dit nog maar 23%. Met andere woorden, zoveel te duurder en luxueuzer de woning, zoveel te groter de kans dat men er vooral zelf wil van genieten. Het gaat hier om mensen die op hun tweede verblijf dezelfde luxe en comfort willen ervaren als thuis. En daar hebben ze dan ook een centje voor over”, besluit Leen Vermeulen.

Bron: Bouw en Wonen

Gerelateerde berichten

Bekijk

Drie valkuilen bij de aankoop van een huis in Spanje

Steeds meer Belgen kopen een vakantiehuis in Spanje. Een droom die werkelijkheid wordt, al loopt niet elke aankoop van een leien dakje. Wie zich niet goed informeert voor de aankoop van een tweede verblijf in het buitenland, loopt het risico om in een valkuil te trappen. We zetten 3 veelvoorkomende “addertjes onder het gras” op een rijtje.

Bekijk

Luxe wordt steeds belangrijker criterium bij aankoop van tweede huis in Spanje

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een vakantieverblijf in Spanje kopen steeds meer op zoek gaan naar luxefaciliteiten. Ze willen zorgeloos genieten van rust en extra diensten, en investeren daarom alsmaar vaker in een luxeresort. De investering is hoger maar je krijgt meer comfort in ruil én de levenskost ter plaatse is lager dan in België.

Bekijk

Huis kopen in Spanje: Een goede voorbereiding is het halve werk

Als u overweegt in Spanje een (tweede) woning aan te kopen en u heeft uw droomwoning gevonden. Dan is de kans groot dat de makelaar u vraagt om een reserveringscontract te ondertekenen. Doorgaans betaalt u een bedrag tussen de drie- en zesduizend euro die u niet altijd terugkrijgt als u de reservering laat verlopen. Dat ligt aan de inhoud van dit contract.

Bekijk

Een huis in Spanje financieren

Als je een huis of appartement wil kopen in Spanje, moet je goed nadenken over de financiering. Je kan maximaal 70% van de aankoopsom in Spanje laten financieren. De bijkomende kosten bedragen gemiddeld 12,5% van het aankoopbedrag en moet je van je eigen middelen betalen. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden wanneer je woningen begint te selecteren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden