Belg heeft almaar meer geld voor tweede verblijf in Spanje

Afgelopen weekend vond de jaarlijkse Second Home vastgoedbeurs plaats in Brussel Expo. Bij Hip Estates, een van de belangrijkste aanbieders van Spaans vastgoed, kon men alvast een aantal opvallende trends waarnemen. Zo blijkt uit een bevraging bij meer dan 400 bezoekers op de beurs dat de Belg steeds meer interesse heeft in villa’s en appartementen binnen het hogere prijssegment. Daarnaast valt het op dat meer dan de helft van de Belgen hun tweede verblijf eerder voor privégebruik wensen dan als investering. Qua locatie steekt de Costa Blanca er met kop en schouders bovenuit, vooral omwille van de uitgebreide vluchtverbindingen, de interessante prijzen én de vele nieuwbouwprojecten die er op stapel staan.

Waar afgelopen jaren de meeste Belgen geïnteresseerd waren in villa’s en appartementen rond de 100.000 à 120.000€, ligt het gemiddelde budget nu een stuk hoger: 60% van de ondervraagde bezoekers gaf aan het meest geïnteresseerd te zijn in een tweede verblijf dat qua waarde tussen de 200.000€ en de 500.000€ ligt. “Aan de meest verkochte appartementen hangt een prijskaartje van rond de 150.000€”, zegt Leen Vermeulen van makelaarskantoor Hip Estates. “Maar dit jaar zien we ook heel wat interesse in villa’s en appartementen van 200.000 à 300.000€. De belangstelling daarvoor lag vorig jaar nog een stuk lager. Het lijkt er dus op dat Belgen grotere budgetten willen vrij maken om een tweede verblijf aan te kopen.”

Costa Blanca is grote winnaar

Maar liefst 70% van de bezoekers die Hip Estates bevroeg tijdens de Second Home-beurs was geïnteresseerd in een tweede verblijf aan de Costa Blanca. Naast het microklimaat en de interessante ligging – vlakbij grote steden als Alicante, Murcia en Cartagena – is ook de perfecte bereikbaarheid een bepalende factor. In amper 2,5 uur vlieg je van Antwerpen, Brussel, Charleroi, Luik of Oostende naar Alicante.

Tot slot is er het ruime aanbod aan moderne nieuwbouwprojecten die er momenteel op stapel staan. “Honderden bouwpromotoren hebben momenteel hun bouwkranen opgesteld aan de Costa Blanca”, zegt Leen Vermeulen. “De villa’s en appartementen die momenteel gebouwd worden zijn zeer modern en eigentijds en dat valt in de smaak bij de Belg. Die heeft almaar minder interesse in de klassieke, Spaanse casa. ”

Door het grote vastgoedaanbod aan de Costa Blanca, zijn ook de prijzen concurrentieel en bijgevolg zeer interessant. Je kan er al een villa met zwembad kopen voor 200.000€, iets dat aan de Costa del Sol bijvoorbeeld ondenkbaar is.

Tweede verblijf vooral voor privégebruik

Tot slot valt het op dat ook steeds meer Belgen aangeven een tweede verblijf voor privégebruik te willen aanschaffen en steeds minder als een investering. Dat was bij maar liefst 75% van de ondervraagde bezoekers het geval. “Deze trend kan gelinkt worden aan de vraag naar duurdere woningen en appartementen. Tot een bedrag van 200.000 euro ziet 62% van de ondervraagde bezoekers hun tweede verblijf vooral nog als investering. Maar voor vastgoed tussen 200.000 en 500.000 is dit nog maar 23%. Met andere woorden, zoveel te duurder en luxueuzer de woning, zoveel te groter de kans dat men er vooral zelf wil van genieten. Het gaat hier om mensen die op hun tweede verblijf dezelfde luxe en comfort willen ervaren als thuis. En daar hebben ze dan ook een centje voor over”, besluit Leen Vermeulen.

Bron: Bouw en Wonen

Gerelateerde berichten

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Bekijk

Waarom het nu ideaal is om een tweede verblijf in Spanje te kopen

De combinatie zon, zee en strand maakt van Spanje een zeer populair vakantieland. Bovendien is het leven er zo’n 30% goedkoper dan in Frankrijk en Italië. Reken daarbij dat de vastgoedprijzen een pak lager liggen dan in die landen, en het hoeft niet te verwonderen dat een tweede verblijf in Spanje erg in trek is. In 2018 kocht gemiddeld elke twee uur een Belg een woning onder de Spaanse zon. Op tien jaar tijd is het aantal gekochte eigendommen bijna verachtvoudigd.

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden