Belg heeft almaar meer geld voor tweede verblijf in Spanje

Afgelopen weekend vond de jaarlijkse Second Home vastgoedbeurs plaats in Brussel Expo. Bij Hip Estates, een van de belangrijkste aanbieders van Spaans vastgoed, kon men alvast een aantal opvallende trends waarnemen. Zo blijkt uit een bevraging bij meer dan 400 bezoekers op de beurs dat de Belg steeds meer interesse heeft in villa’s en appartementen binnen het hogere prijssegment. Daarnaast valt het op dat meer dan de helft van de Belgen hun tweede verblijf eerder voor privégebruik wensen dan als investering. Qua locatie steekt de Costa Blanca er met kop en schouders bovenuit, vooral omwille van de uitgebreide vluchtverbindingen, de interessante prijzen én de vele nieuwbouwprojecten die er op stapel staan.

Waar afgelopen jaren de meeste Belgen geïnteresseerd waren in villa’s en appartementen rond de 100.000 à 120.000€, ligt het gemiddelde budget nu een stuk hoger: 60% van de ondervraagde bezoekers gaf aan het meest geïnteresseerd te zijn in een tweede verblijf dat qua waarde tussen de 200.000€ en de 500.000€ ligt. “Aan de meest verkochte appartementen hangt een prijskaartje van rond de 150.000€”, zegt Leen Vermeulen van makelaarskantoor Hip Estates. “Maar dit jaar zien we ook heel wat interesse in villa’s en appartementen van 200.000 à 300.000€. De belangstelling daarvoor lag vorig jaar nog een stuk lager. Het lijkt er dus op dat Belgen grotere budgetten willen vrij maken om een tweede verblijf aan te kopen.”

Costa Blanca is grote winnaar

Maar liefst 70% van de bezoekers die Hip Estates bevroeg tijdens de Second Home-beurs was geïnteresseerd in een tweede verblijf aan de Costa Blanca. Naast het microklimaat en de interessante ligging – vlakbij grote steden als Alicante, Murcia en Cartagena – is ook de perfecte bereikbaarheid een bepalende factor. In amper 2,5 uur vlieg je van Antwerpen, Brussel, Charleroi, Luik of Oostende naar Alicante.

Tot slot is er het ruime aanbod aan moderne nieuwbouwprojecten die er momenteel op stapel staan. “Honderden bouwpromotoren hebben momenteel hun bouwkranen opgesteld aan de Costa Blanca”, zegt Leen Vermeulen. “De villa’s en appartementen die momenteel gebouwd worden zijn zeer modern en eigentijds en dat valt in de smaak bij de Belg. Die heeft almaar minder interesse in de klassieke, Spaanse casa. ”

Door het grote vastgoedaanbod aan de Costa Blanca, zijn ook de prijzen concurrentieel en bijgevolg zeer interessant. Je kan er al een villa met zwembad kopen voor 200.000€, iets dat aan de Costa del Sol bijvoorbeeld ondenkbaar is.

Tweede verblijf vooral voor privégebruik

Tot slot valt het op dat ook steeds meer Belgen aangeven een tweede verblijf voor privégebruik te willen aanschaffen en steeds minder als een investering. Dat was bij maar liefst 75% van de ondervraagde bezoekers het geval. “Deze trend kan gelinkt worden aan de vraag naar duurdere woningen en appartementen. Tot een bedrag van 200.000 euro ziet 62% van de ondervraagde bezoekers hun tweede verblijf vooral nog als investering. Maar voor vastgoed tussen 200.000 en 500.000 is dit nog maar 23%. Met andere woorden, zoveel te duurder en luxueuzer de woning, zoveel te groter de kans dat men er vooral zelf wil van genieten. Het gaat hier om mensen die op hun tweede verblijf dezelfde luxe en comfort willen ervaren als thuis. En daar hebben ze dan ook een centje voor over”, besluit Leen Vermeulen.

Bron: Bouw en Wonen

Gerelateerde berichten

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

David is amper 35 jaar, maar kocht al een buitenverblijf in Spanje

De Belg koopt almaar vroeger een tweede verblijf in Spanje. Zo is een op de drie amper tussen de 30 en 40 jaar. Ook David, amper 35, heeft samen met zijn vriendin geïnvesteerd in een buitenverblijf in het zuiden van Spanje. “Daar krijg je drie keer zo veel voor je geld dan in België.”

Bekijk

Pensioentoezegging lokt bedrijfsleiders naar tweede verblijf in Spanje

Een tweede verblijf kopen in Spanje blijft populair voor de Belg. Uit een marktonderzoek, blijkt dat vorig jaar 4.100 tweede verblijven in Spanje aan Belgen werden verkocht. Dat zijn gemiddeld elf woningen per dag. Steeds vaker worden die woningen aangekocht door bedrijfsleiders en zelfstandigen via een vennootschap dankzij het vroegtijdig vrijmaken van pensioenkapitalen (IPT).

Bekijk

Een tweede verblijf kopen in Spanje

De vastgoed- en bankencrisis lijkt achter de rug in Spanje. De voorbije jaren hebben toeristen massaal geïnvesteerd in Spaanse appartementen en huizen, waardoor de prijzen gestegen zijn en de tijd van ‘koopjes doen’ achter de rug is.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.