Nieuwe wetgeving voor de Duitse makelaar

Ordeningsprincipe

Sinds 1 juni 2015 is het ordeningsprincipe van kracht. Deze nieuwe wetgeving brengt voor de Duitse makelaar diverse veranderingen met zich mee als het gaat om de bemiddeling bij (ver)huurcontracten.

Wat houdt het ordeningsprincipe in ?

Vanaf 1 juni moet de opdrachtgever die een bemiddelingsopdracht geeft voor een huurcontract de makelaar commissie betalen. In dit geval kunnen zowel de huurder of verhuurder de opdrachtgever zijn. Als de huurder de opdrachtgever is en de makelaar opdracht geeft en hem commissie betaalt dan schrijft de wet voor, dat de makelaar de huurder (= hier opdrachtgever) niet een woning mag aanbieden die reeds bij hem bekend is en/of in zijn database voorkomt. Bovendien is er wettelijk voorgeschreven dat huurcontracten in de toekomst altijd schriftelijk moeten worden vastgelegd. Huurcontract moet in een akte of in een ander officieel document worden vastgelegd.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Geen woonbonus op eerste woning, wél nog op tweede

Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede ­woning wél. Dat schrijft De Standaard vandaag. De bizarre situatie ontstaat omdat een tweede woning federale materie is. En daardoor kan straks een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.

Bekijk

Een woning kopen in Oostenrijk : 9 argumenten en tips

Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Belgen in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Turkije

Bij de aankoop van een woning in Turkije moet u zich ervan bewust zijn dat de onderzoeksplicht van de koper heel ver gaat. In Nederland en België controleert de notaris alle lasten die op onroerend goed liggen dat overgedragen gaat worden. In Turkije doet u dit zelf. Sinds 3 maart 2019 is het verplicht om bij de aankoop van een woning door een persoon die niet beschikt over de Turkse nationaliteit een taxatierapport te laten opmaken, voordat een woning overgedragen kan worden. Hiermee hoopt de Turkse overheid problemen bij de aankoop van onroerend goed tegen te gaan.

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden