Nieuwe wetgeving voor de Duitse makelaar

Ordeningsprincipe

Sinds 1 juni 2015 is het ordeningsprincipe van kracht. Deze nieuwe wetgeving brengt voor de Duitse makelaar diverse veranderingen met zich mee als het gaat om de bemiddeling bij (ver)huurcontracten.

Wat houdt het ordeningsprincipe in ?

Vanaf 1 juni moet de opdrachtgever die een bemiddelingsopdracht geeft voor een huurcontract de makelaar commissie betalen. In dit geval kunnen zowel de huurder of verhuurder de opdrachtgever zijn. Als de huurder de opdrachtgever is en de makelaar opdracht geeft en hem commissie betaalt dan schrijft de wet voor, dat de makelaar de huurder (= hier opdrachtgever) niet een woning mag aanbieden die reeds bij hem bekend is en/of in zijn database voorkomt. Bovendien is er wettelijk voorgeschreven dat huurcontracten in de toekomst altijd schriftelijk moeten worden vastgelegd. Huurcontract moet in een akte of in een ander officieel document worden vastgelegd.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Tweede verblijf kopen in het buitenland? Dat kan, met dank aan de lage rente

Een tweede verblijf is de figuurlijke natte droom van velen. Steeds meer Belgen zetten die ook om in realiteit. En ja, daarbij speelt de lage rente voor woonkredieten wel degelijk een belangrijke rol. 

Bekijk

Stappenplan om een vakantiewoning in het buitenland te kopen

Een tweede woning kopen in het buitenland waar je jaren kan genieten: veel mensen dromen ervan. Hoe pak je het aan zodat het vlot verloopt en je er geen financiële kater aan overhoudt? Volg de 7 stappen hieronder!

Bekijk

Een vakantiewoning met 2 of 3 slaapkamers kopen?

Veel mensen die een tweede verblijf willen kopen vragen zich af of ze een pand moeten kiezen met 2 of 3 slaapkamers. Het hangt ervan af wat het doel is van de woning: voor eigen gebruik of om te verhuren.

Bekijk

Hoe financier ik mijn tweede woning?

Ben jij ook één van die Belgen die hun geld wil investeren in een tweede woning? Dan zit je wellicht met vragen over de financiering van dit vastgoed. Het kan interessanter zijn om een hypothecaire lening aan te gaan dan je spaargeld of beleggingen te gebruiken.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden