Nieuwe wetgeving voor de Duitse makelaar

Ordeningsprincipe

Sinds 1 juni 2015 is het ordeningsprincipe van kracht. Deze nieuwe wetgeving brengt voor de Duitse makelaar diverse veranderingen met zich mee als het gaat om de bemiddeling bij (ver)huurcontracten.

Wat houdt het ordeningsprincipe in ?

Vanaf 1 juni moet de opdrachtgever die een bemiddelingsopdracht geeft voor een huurcontract de makelaar commissie betalen. In dit geval kunnen zowel de huurder of verhuurder de opdrachtgever zijn. Als de huurder de opdrachtgever is en de makelaar opdracht geeft en hem commissie betaalt dan schrijft de wet voor, dat de makelaar de huurder (= hier opdrachtgever) niet een woning mag aanbieden die reeds bij hem bekend is en/of in zijn database voorkomt. Bovendien is er wettelijk voorgeschreven dat huurcontracten in de toekomst altijd schriftelijk moeten worden vastgelegd. Huurcontract moet in een akte of in een ander officieel document worden vastgelegd.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Bekijk

Zo investeert u met een beperkt budget in vastgoed

Voor de aankoop van een opbrengsteigendom moet u geen honderdduizenden euro’s op de spaarrekening hebben. Ook met 30.000 euro springt u al heel ver.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.