Kosten bij de aankoop van een vakantieverblijf in Turkije

We bedoelen dan: notariskosten, registratierechten en commissielonen...

Je moet rekening houden met 4% registratiekosten op de tapu waarde. De tapu waarde ligt doorgaans een stuk lager in Turkije dan de werkelijk overeengekomen verkoopwaarde.  Prijsbewimpeling is geen misdrijf in Turkije. U kan wel een sanctie krijgen in uitzonderlijke gevallen en het verschil moeten bijbetalen, hoewel dit zelden gebeurt.

Notariskosten zijn er in feite niet, u heeft geen notaris nodig om eigenaar te worden in Turkije. De rol van de notaris in Turkije is fundamenteel anders dan die van de notaris in België.  De notaris is er een staatsambtenaar die niets anders doet dan registreren wat partijen hem voorleggen.  Hij zal zeker voor u als koper geen opzoekingen doen; dat is helemaal zijn taak niet.  U als koper (of uw gevolmachtigde vastgoedmakelaar) dient dit zelf te doen.  De notaris zou wel tegenstelbaarheid aan derden kunnen verlenen door uw ‘optie’ in te schrijven in de registers, maar dit kost 1% van de overeengekomen waarde, en bovendien duurt het lang, zo lang dat het niet de moeite loont omdat u tegen die tijd al lang eigenaar kan zijn.  In de praktijk is het dus zo dat de notaris zelden tussenkomt bij een verkoop van onroerend goed.

Wat de commissielonen van de makelaar betreft: het is gebruikelijk in Turkije dat de verkoper 3% commissie betaalt, en eventueel ook de koper betaalt 3% commissie.  Dit is echter niet wettelijk geregeld en er zijn veel afwijkingen mogelijk.

Houd ook in het achterhoofd dat de Turkse makelaar een loutere tussenpersoon is en dat u hem/haar niet in rechte zal kunnen aanspreken indien er iets fout mocht gaan. Een Belgische makelaar heeft wel deze ‘aansprakelijkheidscultuur’ (en annex aansprakelijkheidsverzekering); indien u een Belgische makelaar onder de arm neemt, die gespecialiseerd is in juridische aspecten aangaande vastgoed in Turkije, dan zal deze u begeleiden zoals u dat van een notaris/makelaar in België mag verwachten.

Een goede makelaar bvb. zal, voor hij iets in portefeuille neemt, geïnspecteerd hebben of het onroerend goed waarin u geïnteresseerd bent niet bezwaard is met hypotheken of andere maatregelen zoals bv. beslag.

Bron: Immo Turkuaz

Gerelateerde berichten

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Bekijk

Zo investeert u met een beperkt budget in vastgoed

Voor de aankoop van een opbrengsteigendom moet u geen honderdduizenden euro’s op de spaarrekening hebben. Ook met 30.000 euro springt u al heel ver.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.