Kosten bij de aankoop van een vakantieverblijf in Turkije

We bedoelen dan: notariskosten, registratierechten en commissielonen...

Je moet rekening houden met 4% registratiekosten op de tapu waarde. De tapu waarde ligt doorgaans een stuk lager in Turkije dan de werkelijk overeengekomen verkoopwaarde.  Prijsbewimpeling is geen misdrijf in Turkije. U kan wel een sanctie krijgen in uitzonderlijke gevallen en het verschil moeten bijbetalen, hoewel dit zelden gebeurt.

Notariskosten zijn er in feite niet, u heeft geen notaris nodig om eigenaar te worden in Turkije. De rol van de notaris in Turkije is fundamenteel anders dan die van de notaris in België.  De notaris is er een staatsambtenaar die niets anders doet dan registreren wat partijen hem voorleggen.  Hij zal zeker voor u als koper geen opzoekingen doen; dat is helemaal zijn taak niet.  U als koper (of uw gevolmachtigde vastgoedmakelaar) dient dit zelf te doen.  De notaris zou wel tegenstelbaarheid aan derden kunnen verlenen door uw ‘optie’ in te schrijven in de registers, maar dit kost 1% van de overeengekomen waarde, en bovendien duurt het lang, zo lang dat het niet de moeite loont omdat u tegen die tijd al lang eigenaar kan zijn.  In de praktijk is het dus zo dat de notaris zelden tussenkomt bij een verkoop van onroerend goed.

Wat de commissielonen van de makelaar betreft: het is gebruikelijk in Turkije dat de verkoper 3% commissie betaalt, en eventueel ook de koper betaalt 3% commissie.  Dit is echter niet wettelijk geregeld en er zijn veel afwijkingen mogelijk.

Houd ook in het achterhoofd dat de Turkse makelaar een loutere tussenpersoon is en dat u hem/haar niet in rechte zal kunnen aanspreken indien er iets fout mocht gaan. Een Belgische makelaar heeft wel deze ‘aansprakelijkheidscultuur’ (en annex aansprakelijkheidsverzekering); indien u een Belgische makelaar onder de arm neemt, die gespecialiseerd is in juridische aspecten aangaande vastgoed in Turkije, dan zal deze u begeleiden zoals u dat van een notaris/makelaar in België mag verwachten.

Een goede makelaar bvb. zal, voor hij iets in portefeuille neemt, geïnspecteerd hebben of het onroerend goed waarin u geïnteresseerd bent niet bezwaard is met hypotheken of andere maatregelen zoals bv. beslag.

Bron: Immo Turkuaz

Gerelateerde berichten

Bekijk

Geen woonbonus op eerste woning, wél nog op tweede

Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede ­woning wél. Dat schrijft De Standaard vandaag. De bizarre situatie ontstaat omdat een tweede woning federale materie is. En daardoor kan straks een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.

Bekijk

Een woning kopen in Oostenrijk : 9 argumenten en tips

Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Belgen in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Turkije

Bij de aankoop van een woning in Turkije moet u zich ervan bewust zijn dat de onderzoeksplicht van de koper heel ver gaat. In Nederland en België controleert de notaris alle lasten die op onroerend goed liggen dat overgedragen gaat worden. In Turkije doet u dit zelf. Sinds 3 maart 2019 is het verplicht om bij de aankoop van een woning door een persoon die niet beschikt over de Turkse nationaliteit een taxatierapport te laten opmaken, voordat een woning overgedragen kan worden. Hiermee hoopt de Turkse overheid problemen bij de aankoop van onroerend goed tegen te gaan.

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden