Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Fiscale buitenkansjes lokken Belg naar Frankrijk

Niet alleen Spanje, maar ook Frankrijk scoort goed bij de Belg. We kopen er steeds vaker een tweede woning, om die dan te verhuren. Mede dankzij een nieuw fiscaal voordeel. Dat valt te lezen in Trends Immo.

Vooral Noord-Frankrijk sterk in trek

Volgens TWIN Properties, een vastgoedmakelaar met focus op Noord-Frankrijk, is de tendens duidelijk. "Ruim 55.000 Belgen hebben een tweede verblijf in Frankrijk. Vooral Bray-Dunes (dichtbij De Panne) en de Noord-Franse Opaalkust blijven goed scoren. Dankzij de rust en de lagere instapprijzen", zegt Stéphane Van de Velde, project manager. Vooral Vlamingen zouden gecharmeerd zijn door de regio. Ook de lokale overheden helpen er graag een handje. Zij rekenen op de buitenlandse investeerders, zonder de kust te gaan volbouwen met appartementsblokken. Zo kunnen ze de eigenheid van de regio bewaren.

Huur niet volledig naar fiscus

Wonen in Frankrijk heeft bovendien ook fiscale voordelen. Wie er een woning bezit, hoeft namelijk niet de volledige ontvangen huur door te geven aan de belastingdienst. Dat allemaal dankzij een arrest van het hof van beroep in Antwerpen, afgelopen juni. Het volstaat nu om de valeur locative - zeg maar het kadastraal inkomen zoals wij het kennen - aan te geven. En de eigenaars mogen ook hun in Frankrijk betaalde belastingen aftrekken van die valeur locative.

Nog meer voordelen

Tweede fiscaal voordeel is het Franse LMNP-regime. Dat wil zeggen dat, als je bijvoorbeeld je verblijf aan de Opaalkust verhuurt, je het volledige btw-bedrag kan recupereren van je aankoop. En je geen belastingen betaalt op huurinkomsten onder de 23.000 euro per jaar. Al deze factoren zullen volgens TWIN Properties er voor zorgen dat nog veel meer Belgen richting (Noord-)Frankrijk zullen trekken. Zowel zij die geïnteresseerd zijn in een tweede verblijf, als zij die willen investeren in kustvastgoed.

Bron: Livios

Gerelateerde berichten

Bekijk

Vermogensbelasting over je vakantiehuis in Frankrijk

Ontdek wanneer je wel en niet vermogensbelasting moet betalen over je huis in Frankrijk

Bekijk

Tweede verblijf in Frankrijk: Welke belasting moet ik betalen?

Heb je een tweede verblijf in Frankrijk of wil je een vakantiewoning kopen? Dan kom je in aanraking met verschillende soorten belastingen. Dat lijkt veel, maar de Franse fiscus is nog steeds gunstiger voor de tweede huis bezitter 

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Frankrijk: met of zonder makelaar?

Sommige Franse huiseigenaars bieden rechtstreeks een vakantiewoning te koop aan, zonder tussenkomst van een makelaar. Dit wordt ‘particulier à particulier’ genoemd. Aangezien er geen makelaar moet betaald worden, kan dit een lagere vraagprijs met zich meebrengen. Laat u niet misleiden: soms zijn de huizen te duur of hebben ze verborgen gebreken.  

Bekijk

Een tweede woning kopen in Frankrijk: dit moet u weten

Droomt u van een tweede huis in Frankrijk? Lees eerst deze informatie en tips over prijzen, belastingen en regels voor u een beslissing neemt.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden