Belgen blijven huizen in Spanje kopen

Er lijkt geen einde te komen aan de almaar toenemende interesse van de Belgen in een Spaans buitenverblijf.

Het eerste half jaar van 2015 kochten zo 1.539 Belgen een Spaanse vakantiestek. Dat is bijna het dubbele van het aantal Belgen dat drie jaar geleden, tijdens dezelfde periode, in Spanje een aankoop deed.

“Op het einde van dit jaar verwachten we in totaal zo’n 7 procent meer vastgoedkoopjes door Belgen dan in 2014”, aldus Marleen De Vijt, CEO van Azull. “Intussen blijven we - na de Britten, de Fransen en de Duitsers - stevig op de vierde plaats staan in het lijstje met meest populaire kopers in Spanje. De regio’s die vandaag het meest verkopen zijn Madrid, gevolgd door Barcelona, Alicante (Costa Blanca) en Malaga (Costa del Sol).”

Waar opvallend genoeg niet valt naast te kijken, zijn nochtans de stijgende vastgoedprijzen. Het voorbije half jaar namen de prijzen met gemiddeld 5,1 procent toe en alleen al tijdens het tweede trimester van dit jaar werd een prijsstijging van 2,8 procent opgetekend. Tegenwoordig betaal je gemiddeld 225.000 euro voor een vakantiewoning in Spanje, drie jaar geleden lag het prijskaartje nog op 170.000 euro.

Waarom de Belg zich zo voelt aangetrokken door de Spaanse vastgoedmarkt, terwijl de prijzen de hoogte inschieten? Volgens een recent onderzoek onder 420 Belgen die recent een Spaans buitenverblijf kochten, doen twee op de drie Belgen het vooral omdat ze er zélf van willen genieten. Niet zozeer in de zomer, maar wel in het najaar als in België de eerste herfstbladeren beginnen te vallen. Ruim 85 procent ruilt dan zijn Belgische woning in voor het buitenverblijf, en meestal zelfs voor twee maanden of langer.

Met de herfst voor de deur kan de grote uittocht alvast beginnen. Maar de Belg wil niet alleen genieten van z’n Spaanse casa. Volgens de bevraging stelt ruim 80 procent zijn stek meermaals per jaar - en kostenloos - ter beschikking van de hele familie, en bij uitbreiding ook van de vriendenkring.

Bron: Vtm nieuws

Gerelateerde berichten

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Bekijk

Waarom het nu ideaal is om een tweede verblijf in Spanje te kopen

De combinatie zon, zee en strand maakt van Spanje een zeer populair vakantieland. Bovendien is het leven er zo’n 30% goedkoper dan in Frankrijk en Italië. Reken daarbij dat de vastgoedprijzen een pak lager liggen dan in die landen, en het hoeft niet te verwonderen dat een tweede verblijf in Spanje erg in trek is. In 2018 kocht gemiddeld elke twee uur een Belg een woning onder de Spaanse zon. Op tien jaar tijd is het aantal gekochte eigendommen bijna verachtvoudigd.

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden