Belgen blijven huizen in Spanje kopen

Er lijkt geen einde te komen aan de almaar toenemende interesse van de Belgen in een Spaans buitenverblijf.

Het eerste half jaar van 2015 kochten zo 1.539 Belgen een Spaanse vakantiestek. Dat is bijna het dubbele van het aantal Belgen dat drie jaar geleden, tijdens dezelfde periode, in Spanje een aankoop deed.

“Op het einde van dit jaar verwachten we in totaal zo’n 7 procent meer vastgoedkoopjes door Belgen dan in 2014”, aldus Marleen De Vijt, CEO van Azull. “Intussen blijven we - na de Britten, de Fransen en de Duitsers - stevig op de vierde plaats staan in het lijstje met meest populaire kopers in Spanje. De regio’s die vandaag het meest verkopen zijn Madrid, gevolgd door Barcelona, Alicante (Costa Blanca) en Malaga (Costa del Sol).”

Waar opvallend genoeg niet valt naast te kijken, zijn nochtans de stijgende vastgoedprijzen. Het voorbije half jaar namen de prijzen met gemiddeld 5,1 procent toe en alleen al tijdens het tweede trimester van dit jaar werd een prijsstijging van 2,8 procent opgetekend. Tegenwoordig betaal je gemiddeld 225.000 euro voor een vakantiewoning in Spanje, drie jaar geleden lag het prijskaartje nog op 170.000 euro.

Waarom de Belg zich zo voelt aangetrokken door de Spaanse vastgoedmarkt, terwijl de prijzen de hoogte inschieten? Volgens een recent onderzoek onder 420 Belgen die recent een Spaans buitenverblijf kochten, doen twee op de drie Belgen het vooral omdat ze er zélf van willen genieten. Niet zozeer in de zomer, maar wel in het najaar als in België de eerste herfstbladeren beginnen te vallen. Ruim 85 procent ruilt dan zijn Belgische woning in voor het buitenverblijf, en meestal zelfs voor twee maanden of langer.

Met de herfst voor de deur kan de grote uittocht alvast beginnen. Maar de Belg wil niet alleen genieten van z’n Spaanse casa. Volgens de bevraging stelt ruim 80 procent zijn stek meermaals per jaar - en kostenloos - ter beschikking van de hele familie, en bij uitbreiding ook van de vriendenkring.

Bron: Vtm nieuws

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een woning kopen uit bankbeslag in Spanje

Wat betekent bankbeslag in Spanje? Hoe komt het dat er zoveel huizen en appartementen uit bankbeslag werden/worden verkocht in Spanje? Is het vandaag nog interessant om een woning uit Spaans bankbeslag te kopen? Waarop moet je letten?

Bekijk

Huis kopen in Spanje: plots meer macht voor de koper

Een veelgestelde vraag deze periode is: Hoe beïnvloedt de huidige economische shutdown de Spaanse markt voor vakantiewoningen en wat dat voor jou als koper kan betekenen? Van de ene dag op de andere is de “machtsverhouding” in de vastgoedmarkt onverwachts en sterk verschoven in het voordeel van de koper. Voorlopig althans. Na jaren van prijsstijgingen zullen vakantiewoningen terug betaalbaarder worden, doch extra voorzichtigheid voor kopers is aan de orde in deze nieuwe situatie.

Bekijk

Drie valkuilen bij de aankoop van een huis in Spanje

Steeds meer Belgen kopen een vakantiehuis in Spanje. Een droom die werkelijkheid wordt, al loopt niet elke aankoop van een leien dakje. Wie zich niet goed informeert voor de aankoop van een tweede verblijf in het buitenland, loopt het risico om in een valkuil te trappen. We zetten 3 veelvoorkomende “addertjes onder het gras” op een rijtje.

Bekijk

Luxe wordt steeds belangrijker criterium bij aankoop van tweede huis in Spanje

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een vakantieverblijf in Spanje kopen steeds meer op zoek gaan naar luxefaciliteiten. Ze willen zorgeloos genieten van rust en extra diensten, en investeren daarom alsmaar vaker in een luxeresort. De investering is hoger maar je krijgt meer comfort in ruil én de levenskost ter plaatse is lager dan in België.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden