Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Zeeuws-Vlaanderen trekt Belgische landverhuizers

De verhuizing van Belgen naar Zeeuws-Vlaanderen, soms een oversteek van maar enkele kilometers, blijft gestaag doorgaan. De Belgen komen vooral naar Nederland wegens de relatief lage huizenprijzen en lage transactiekosten.

40% goedkoper

De huizenprijzen in Zeeuws-Vlaanderen liggen zo'n 40% lager dan in Vlaanderen. Overigens, ook in vergelijking met Nederland als geheel is de gemiddelde woning in Zeeuw-Vlaanderen 40% goedkoper. Verder liggen ook de notaris- en registratiekosten in Nederland 75% lager dan in België.

334 Vlamingen

Over de eerste zes maanden van dit jaar verhuisden 334 Vlamingen naar de drie gemeenten die Zeeuws-Vlaanderen telt, Hulst, Sluis en Terneuzen. Daarmee blijft de intocht op het niveau van voorgaande jaren. In heel 2014 verhuisden 667 Belgen naar Zeeuws-Vlaanderen en in 2013 648. De afgelopen jaren maakten 2500 Vlamingen de oversteek. Die waren al goed voor de aankoop van circa 1000 woningen.

Luik en Leuven

Opvallend is ook dat de interesse niet alleen meer uit de grensgebieden komt, maar ook uit Brussel, Mechelen, Leuven, Hasselt of zelfs Luik, aldus de Stichting Zeeuws & Vlaanderen. Deze in 2011 opgerichte stichting promoot de Belgentrek. De stichting is een consortium van Zeeuws-Vlaamse corporaties, bouwpromotors, makelaars, banken, hypotheekadviseurs, fiscalisten en notarissen. De club voert campagne in de hoop Vlamingen te overtuigen van de sterke troeven van de regio.

Bevolkingskrimp

De hoop is dat Zeeuws-Vlaanderen met deze nieuwe inwoners deels de bevolkingskrimp de komende decennia kan verzachten. Volgens berekeningen van de provincie zal het aantal inwoners in de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten de komende decennia dalen, in Terneuzen met 6,8%, in Hulst met 15% en in Sluis met 10%.

'Inwijkelingen'

Volgens de Stichting was het aantal Vlaamse 'Inwijkelingen' het afgelopen halfjaar hoger dan de vergelijkbare periode in 2014. Trokken er tot en met juni 2014 301 Belgen de grens over, nu was dat met 334 11% meer. De Stichting verwacht dat 'de positieve trend zich ook in de tweede jaarhelft van 2015 zal doorzetten, waardoor er een nieuw record in zicht is'.

Wegvallen woonbonus

'Door het wegvallen van de woonbonus (het fiscale voordeel op een eigen woning in Vlaanderen - red) in Vlaanderen is wonen in Zeeuws-Vlaanderen nog interessanter geworden', aldus Peter Zuurveld, voorzitter van de stichting en werkzaam bij de Hypotheker in Terneuzen. 'Bovendien kopen steeds meer mensen hier een woning als investering of als tweede huis. Dat kan ook de verhoogde toeloop vanuit verder weg gelegen gebieden verklaren.'

'Schrijfkosten'

De Belg Christophe De Middelaer (37) kocht vorig jaar ten noorden van Hulst in Ossenisse een vrijstaand huis met twee hectare grond voor zijn paarden. 'In België zou dat niet te betalen zijn voor een gewone werknemer', zegt hij. Hij werkt als teamleider bij Volvo Cars in Gent. Zijn reistijd is met tien minuten toegenomen tot 35 minuten. Ook zijn vrouw werkt in België.

De Belg wijst nog op de 'schrijfkosten' in België, de kosten voor de notaris. 'In Nederland waren we €8000 kwijt, in België zou dat € 36.000 zijn', aldus De Middelaer.

Rust en stilte

Zijn landgenoot Maarten (33) – achternaam bekend bij de redactie – woont sinds april in Axel, eveneens nabij Hulst. Hij is afkomstig uit Antwerpen. 'We kozen voor de rust en stilte van buiten, maar zeker ook voor de aantrekkelijke prijs. We hebben nu een huis gekocht dat binnen en buiten, inclusief tuin, geheel in orde was. Voor diezelfde prijs zouden we in België nog heel wat uitgaven extra krijgen voor de verbouw van de woning.' En ook hij wijst op de notariskosten: €6000 hier in Nederland tegen €25.000 in België. 'En we kunnen hier nog 104% van onze koopprijs financieren. In België was dat 100%.'

De Axelnaar werkt sinds kort als zelfstandig dienstverlener op het gebied van 'maritiem rollend materieel', deels in de haven van Zeebrugge, deels in Antwerpen en ook in Vlissingen. Zijn vrouw werkt in Antwerpen.

Bron: Financieel Dagblad

Gerelateerde berichten

Bekijk

Vakantiewoning kopen aan de Belgische kust

We nemen je mee in de wereld van vakantiehuizen aan de Belgische kust: populaire plaatsen en type vakantiewoningen

Bekijk

Belgisch Paviljoen schittert op Second Home Expo in Gent

Op 9 en 10 maart a.s. is er in Flanders Expo Gent de jaarlijkse voorjaarstraditie voor toekomstige tweede verblijvers met de Second Home Expo. Met meer dan 90 standhouders uit ruim 20 landen, biedt deze beurs een uitgelezen kans om je te verdiepen in binnen- en buitenlands vastgoed.

Bekijk

Krediet bij Belgische bank voor buitenlands vakantieverblijf

Hoe zit het met geld lenen voor een buitenlands vakantieverblijf bij een Belgische bank? Ontdek de mogelijkheden

Bekijk

Wat is een NIE-nummer?

Waarom heb je het nodig en hoe vraag je het aan? Wat is het verschil met het NIF-nummer? Wij zetten het op een rij

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden