Zeeuws-Vlaanderen trekt Belgische landverhuizers

De verhuizing van Belgen naar Zeeuws-Vlaanderen, soms een oversteek van maar enkele kilometers, blijft gestaag doorgaan. De Belgen komen vooral naar Nederland wegens de relatief lage huizenprijzen en lage transactiekosten.

40% goedkoper

De huizenprijzen in Zeeuws-Vlaanderen liggen zo'n 40% lager dan in Vlaanderen. Overigens, ook in vergelijking met Nederland als geheel is de gemiddelde woning in Zeeuw-Vlaanderen 40% goedkoper. Verder liggen ook de notaris- en registratiekosten in Nederland 75% lager dan in België.

334 Vlamingen

Over de eerste zes maanden van dit jaar verhuisden 334 Vlamingen naar de drie gemeenten die Zeeuws-Vlaanderen telt, Hulst, Sluis en Terneuzen. Daarmee blijft de intocht op het niveau van voorgaande jaren. In heel 2014 verhuisden 667 Belgen naar Zeeuws-Vlaanderen en in 2013 648. De afgelopen jaren maakten 2500 Vlamingen de oversteek. Die waren al goed voor de aankoop van circa 1000 woningen.

Luik en Leuven

Opvallend is ook dat de interesse niet alleen meer uit de grensgebieden komt, maar ook uit Brussel, Mechelen, Leuven, Hasselt of zelfs Luik, aldus de Stichting Zeeuws & Vlaanderen. Deze in 2011 opgerichte stichting promoot de Belgentrek. De stichting is een consortium van Zeeuws-Vlaamse corporaties, bouwpromotors, makelaars, banken, hypotheekadviseurs, fiscalisten en notarissen. De club voert campagne in de hoop Vlamingen te overtuigen van de sterke troeven van de regio.

Bevolkingskrimp

De hoop is dat Zeeuws-Vlaanderen met deze nieuwe inwoners deels de bevolkingskrimp de komende decennia kan verzachten. Volgens berekeningen van de provincie zal het aantal inwoners in de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten de komende decennia dalen, in Terneuzen met 6,8%, in Hulst met 15% en in Sluis met 10%.

'Inwijkelingen'

Volgens de Stichting was het aantal Vlaamse 'Inwijkelingen' het afgelopen halfjaar hoger dan de vergelijkbare periode in 2014. Trokken er tot en met juni 2014 301 Belgen de grens over, nu was dat met 334 11% meer. De Stichting verwacht dat 'de positieve trend zich ook in de tweede jaarhelft van 2015 zal doorzetten, waardoor er een nieuw record in zicht is'.

Wegvallen woonbonus

'Door het wegvallen van de woonbonus (het fiscale voordeel op een eigen woning in Vlaanderen - red) in Vlaanderen is wonen in Zeeuws-Vlaanderen nog interessanter geworden', aldus Peter Zuurveld, voorzitter van de stichting en werkzaam bij de Hypotheker in Terneuzen. 'Bovendien kopen steeds meer mensen hier een woning als investering of als tweede huis. Dat kan ook de verhoogde toeloop vanuit verder weg gelegen gebieden verklaren.'

'Schrijfkosten'

De Belg Christophe De Middelaer (37) kocht vorig jaar ten noorden van Hulst in Ossenisse een vrijstaand huis met twee hectare grond voor zijn paarden. 'In België zou dat niet te betalen zijn voor een gewone werknemer', zegt hij. Hij werkt als teamleider bij Volvo Cars in Gent. Zijn reistijd is met tien minuten toegenomen tot 35 minuten. Ook zijn vrouw werkt in België.

De Belg wijst nog op de 'schrijfkosten' in België, de kosten voor de notaris. 'In Nederland waren we €8000 kwijt, in België zou dat € 36.000 zijn', aldus De Middelaer.

Rust en stilte

Zijn landgenoot Maarten (33) – achternaam bekend bij de redactie – woont sinds april in Axel, eveneens nabij Hulst. Hij is afkomstig uit Antwerpen. 'We kozen voor de rust en stilte van buiten, maar zeker ook voor de aantrekkelijke prijs. We hebben nu een huis gekocht dat binnen en buiten, inclusief tuin, geheel in orde was. Voor diezelfde prijs zouden we in België nog heel wat uitgaven extra krijgen voor de verbouw van de woning.' En ook hij wijst op de notariskosten: €6000 hier in Nederland tegen €25.000 in België. 'En we kunnen hier nog 104% van onze koopprijs financieren. In België was dat 100%.'

De Axelnaar werkt sinds kort als zelfstandig dienstverlener op het gebied van 'maritiem rollend materieel', deels in de haven van Zeebrugge, deels in Antwerpen en ook in Vlissingen. Zijn vrouw werkt in Antwerpen.

Bron: Financieel Dagblad

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een tweede verblijf kopen aan de Belgische kust

Droom je van een vakantiewoning of appartement aan de kust? Enkele tips voor wie een tweede verblijf wil kopen aan de zee.

Bekijk

Een tweede verblijf aan de Belgische kust

Wie een vakantiehuis wil kopen, hoeft het niet per se in het buitenland te zoeken. Ook onze Belgische kust heeft heel wat te bieden! Er valt altijd iets te beleven en er hangt een unieke sfeer die je in het binnenland niet vindt. Van appartementen met zeezicht tot charmante huizen in de duinen en statige belle époque-villa’s: er is voor elk wat wils!

Bekijk

Meer dan 50 % verkiest een buitenverblijf in België

Zo’n 410.000 Belgen hebben ergens een tweede verblijf en meer dan de helft hiervan heeft dit tweede verblijf in België. Volgens de Studiedienst van de Vlaamse regering zijn het er momenteel een kleine 215.000. In 75 % van de gevallen gaat het om huizen en appartementen, de overige 25 % omvatten vakantiewoningen, bungalows en chalets in verblijfsparken, op campings of recreatiegebieden.

Bekijk

Oost-Vlamingen spannen de kroon aan de kust

In geen enkele Vlaamse provincie bezitten zoveel inwoners een tweede verblijf aan de kust als in Oost-Vlaanderen. Bijna 18.000 Oost-Vlamingen zijn eigenaar van een tweede verblijf aan zee. Dat blijkt uit cijfers van het West-Vlaams provinciebedrijf Westtoer.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden