100.000 Belgen hebben geld tegoed van Franse staat

Goed nieuws voor wie in Frankrijk een woning verhuurt of met winst heeft verkocht: de Franse staat is u hoogstwaarschijnlijk een flink bedrag verschuldigd. Alles samen hebben ongeveer 100.000 Belgen de afgelopen drie jaar onterecht honderden miljoenen euro ‘sociale bijdragen’ betaald.

In 2012 was de kersverse regering Hollande naarstig op zoek naar vers geld. Als we dat nu eens bij de buitenlanders zouden halen, was een van de voorstellen. Die hebben vaak een tweede woning in Frankrijk die ze verhuren of met een mooie winst verkopen. Inkomsten uit immobiliën of meerwaarden behaald bij de verkoop van vastgoed werden weliswaar al belast tussen 19 en 45% maar als daar nu nog eens 15,5% aan werd toegevoegd, in de vorm van een sociale zekerheidsbijdrage?

‘Zo komt het dat de afgelopen drie jaar talrijke Belgen (met woonplaats in ons land) en vele andere Europese inwoners ongeveer 1 miljard euro aan sociale lasten moesten betalen op hun inkomsten uit immobiliën in Frankrijk’, zegt Annelies Van Gronsveld van vermogensbeheerder Petercam.

Onterecht, vond een Nederlander die deze regeling aanvocht. Het Europees Hof heeft hem gelijk gegeven. Europa vindt het immers niet kunnen dat iemand sociale zekerheidsbijdragen moet betalen in een land waar hij niet kan genieten van de sociale zekerheid. ‘Je kan niet sociale lasten betalen in België én in Frankrijk, redeneert Europa’, zegt Annelies Van Gronsveld.

‘De Franse fiscus stribbelde flink tegen maar uiteindelijk heeft de Franse Raad van State toegegeven. Dat betekent dat alle Belgen die drie jaar lang die bijdrage hebben betaald, recht hebben op een teruggave.’

Dat bedrag kan al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Wie bijvoorbeeld een woning heeft verhuurd tegen 30.000 euro per jaar, heeft 4.650 euro per jaar of bijna 13.950 euro tussen 2012 en 2014 te veel betaald, berekende Petercam.

‘We raden die mensen aan om zo snel mogelijk zelf te handelen’, aldus Petercam. ‘Neem contact op met de dienst van niet-inwoners van de Franse fiscale administratie en vraag het geld zelf terug. De kans bestaat immers dat Frankrijk de maatregel zal omzeilen door een nieuw soort belasting uit te vinden.’

Bron: Nieuwsblad.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Tweede verblijf kopen in het buitenland? Dat kan, met dank aan de lage rente

Een tweede verblijf is de figuurlijke natte droom van velen. Steeds meer Belgen zetten die ook om in realiteit. En ja, daarbij speelt de lage rente voor woonkredieten wel degelijk een belangrijke rol. 

Bekijk

Stappenplan om een vakantiewoning in het buitenland te kopen

Een tweede woning kopen in het buitenland waar je jaren kan genieten: veel mensen dromen ervan. Hoe pak je het aan zodat het vlot verloopt en je er geen financiële kater aan overhoudt? Volg de 7 stappen hieronder!

Bekijk

Een vakantiewoning met 2 of 3 slaapkamers kopen?

Veel mensen die een tweede verblijf willen kopen vragen zich af of ze een pand moeten kiezen met 2 of 3 slaapkamers. Het hangt ervan af wat het doel is van de woning: voor eigen gebruik of om te verhuren.

Bekijk

Hoe financier ik mijn tweede woning?

Ben jij ook één van die Belgen die hun geld wil investeren in een tweede woning? Dan zit je wellicht met vragen over de financiering van dit vastgoed. Het kan interessanter zijn om een hypothecaire lening aan te gaan dan je spaargeld of beleggingen te gebruiken.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden