100.000 Belgen hebben geld tegoed van Franse staat

Goed nieuws voor wie in Frankrijk een woning verhuurt of met winst heeft verkocht: de Franse staat is u hoogstwaarschijnlijk een flink bedrag verschuldigd. Alles samen hebben ongeveer 100.000 Belgen de afgelopen drie jaar onterecht honderden miljoenen euro ‘sociale bijdragen’ betaald.

In 2012 was de kersverse regering Hollande naarstig op zoek naar vers geld. Als we dat nu eens bij de buitenlanders zouden halen, was een van de voorstellen. Die hebben vaak een tweede woning in Frankrijk die ze verhuren of met een mooie winst verkopen. Inkomsten uit immobiliën of meerwaarden behaald bij de verkoop van vastgoed werden weliswaar al belast tussen 19 en 45% maar als daar nu nog eens 15,5% aan werd toegevoegd, in de vorm van een sociale zekerheidsbijdrage?

‘Zo komt het dat de afgelopen drie jaar talrijke Belgen (met woonplaats in ons land) en vele andere Europese inwoners ongeveer 1 miljard euro aan sociale lasten moesten betalen op hun inkomsten uit immobiliën in Frankrijk’, zegt Annelies Van Gronsveld van vermogensbeheerder Petercam.

Onterecht, vond een Nederlander die deze regeling aanvocht. Het Europees Hof heeft hem gelijk gegeven. Europa vindt het immers niet kunnen dat iemand sociale zekerheidsbijdragen moet betalen in een land waar hij niet kan genieten van de sociale zekerheid. ‘Je kan niet sociale lasten betalen in België én in Frankrijk, redeneert Europa’, zegt Annelies Van Gronsveld.

‘De Franse fiscus stribbelde flink tegen maar uiteindelijk heeft de Franse Raad van State toegegeven. Dat betekent dat alle Belgen die drie jaar lang die bijdrage hebben betaald, recht hebben op een teruggave.’

Dat bedrag kan al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Wie bijvoorbeeld een woning heeft verhuurd tegen 30.000 euro per jaar, heeft 4.650 euro per jaar of bijna 13.950 euro tussen 2012 en 2014 te veel betaald, berekende Petercam.

‘We raden die mensen aan om zo snel mogelijk zelf te handelen’, aldus Petercam. ‘Neem contact op met de dienst van niet-inwoners van de Franse fiscale administratie en vraag het geld zelf terug. De kans bestaat immers dat Frankrijk de maatregel zal omzeilen door een nieuw soort belasting uit te vinden.’

Bron: Nieuwsblad.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Vakantiewoning kopen? Een paar belangrijke tips!

Denk je erover om een eigen vakantiehuis te kopen? Lees dan dit overzicht met enkele tips en zaken waarmee je zeker rekening moet houden.

Bekijk

Financieel & fiscaal: Een tweede huis in Frankrijk

Ben je eigenaar van een tweede woning in Frankrijk of wil je een vakantiewoning kopen in Frankrijk? Dan moet je rekening houden met een aantal financiële en fiscale gevolgen. Een overzicht.

Bekijk

Heeft Italië een aantrekkelijk belastingklimaat voor tweede woningbezitter?

Droom je van een tweede woning in Italië? Dan hebben we goed nieuws, want Italië heeft een interessant belastingklimaat voor buitenlanders die er een vakantiewoning bezitten.

Bekijk

Erfrecht en nalatenschap van je vakantiewoning in Spanje

Na het overlijden van een dierbare moeten nabestaanden heel wat complexe formaliteiten opvolgen. Ze moeten verschillende instanties op de hoogte brengen en hen heel wat verschillende documenten bezorgen. De akte van overlijden – die u bij de gemeente of via uw begrafenisondernemer kan bekomen – is een cruciaal document om deze formaliteiten vlot te kunnen afhandelen. Bij een overlijden in België is men verplicht een aangifte nalatenschap in te dienen binnen een termijn van 4 maanden na het overlijden. Als het overlijden buiten België plaatsvindt, dan geldt een langere termijn.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden