100.000 Belgen hebben geld tegoed van Franse staat

Goed nieuws voor wie in Frankrijk een woning verhuurt of met winst heeft verkocht: de Franse staat is u hoogstwaarschijnlijk een flink bedrag verschuldigd. Alles samen hebben ongeveer 100.000 Belgen de afgelopen drie jaar onterecht honderden miljoenen euro ‘sociale bijdragen’ betaald.

In 2012 was de kersverse regering Hollande naarstig op zoek naar vers geld. Als we dat nu eens bij de buitenlanders zouden halen, was een van de voorstellen. Die hebben vaak een tweede woning in Frankrijk die ze verhuren of met een mooie winst verkopen. Inkomsten uit immobiliën of meerwaarden behaald bij de verkoop van vastgoed werden weliswaar al belast tussen 19 en 45% maar als daar nu nog eens 15,5% aan werd toegevoegd, in de vorm van een sociale zekerheidsbijdrage?

‘Zo komt het dat de afgelopen drie jaar talrijke Belgen (met woonplaats in ons land) en vele andere Europese inwoners ongeveer 1 miljard euro aan sociale lasten moesten betalen op hun inkomsten uit immobiliën in Frankrijk’, zegt Annelies Van Gronsveld van vermogensbeheerder Petercam.

Onterecht, vond een Nederlander die deze regeling aanvocht. Het Europees Hof heeft hem gelijk gegeven. Europa vindt het immers niet kunnen dat iemand sociale zekerheidsbijdragen moet betalen in een land waar hij niet kan genieten van de sociale zekerheid. ‘Je kan niet sociale lasten betalen in België én in Frankrijk, redeneert Europa’, zegt Annelies Van Gronsveld.

‘De Franse fiscus stribbelde flink tegen maar uiteindelijk heeft de Franse Raad van State toegegeven. Dat betekent dat alle Belgen die drie jaar lang die bijdrage hebben betaald, recht hebben op een teruggave.’

Dat bedrag kan al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Wie bijvoorbeeld een woning heeft verhuurd tegen 30.000 euro per jaar, heeft 4.650 euro per jaar of bijna 13.950 euro tussen 2012 en 2014 te veel betaald, berekende Petercam.

‘We raden die mensen aan om zo snel mogelijk zelf te handelen’, aldus Petercam. ‘Neem contact op met de dienst van niet-inwoners van de Franse fiscale administratie en vraag het geld zelf terug. De kans bestaat immers dat Frankrijk de maatregel zal omzeilen door een nieuw soort belasting uit te vinden.’

Bron: Nieuwsblad.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Is een buitenlands vakantiehuis verhuren fiscaal interessant?

Een tweede woning in het buitenland is heerlijk om zelf op vakantie te gaan. Sommige eigenaars kiezen er ook voor om hun buitenlands vakantiehuis (gedeeltelijk) te verhuren. Hoe zit het dan eigenlijk met de belastingen op de huurinkomsten? Is het fiscaal voordelig om een vakantiewoning te verhuren?

Bekijk

Geld lenen om een woning te kopen: nog nooit zo goedkoop

De rente op woonkredieten heeft een dieptepunt bereikt: volgens Immotheker Finotheker was ze nog nooit zo laag als nu, zelfs lager dan de inflatie. Dat is interessant voor al wie plannen heeft om een (tweede) woning te kopen.

Bekijk

De voordelen van een tweede verblijf aan de Spaanse kust

Ga je graag en vaak op reis naar de Spaanse kust? Dan kan het interessant zijn om er een eigen appartement te kopen als tweede verblijf. Op die manier hoef je zelf niet meer te huren voor een korte periode en je kan je eigen appartement verhuren aan anderen. Zo brengt het je nog wat op!

Bekijk

Een woning kopen uit bankbeslag in Spanje

Wat betekent bankbeslag in Spanje? Hoe komt het dat er zoveel huizen en appartementen uit bankbeslag werden/worden verkocht in Spanje? Is het vandaag nog interessant om een woning uit Spaans bankbeslag te kopen? Waarop moet je letten?

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden