100.000 Belgen hebben geld tegoed van Franse staat

Goed nieuws voor wie in Frankrijk een woning verhuurt of met winst heeft verkocht: de Franse staat is u hoogstwaarschijnlijk een flink bedrag verschuldigd. Alles samen hebben ongeveer 100.000 Belgen de afgelopen drie jaar onterecht honderden miljoenen euro ‘sociale bijdragen’ betaald.

In 2012 was de kersverse regering Hollande naarstig op zoek naar vers geld. Als we dat nu eens bij de buitenlanders zouden halen, was een van de voorstellen. Die hebben vaak een tweede woning in Frankrijk die ze verhuren of met een mooie winst verkopen. Inkomsten uit immobiliën of meerwaarden behaald bij de verkoop van vastgoed werden weliswaar al belast tussen 19 en 45% maar als daar nu nog eens 15,5% aan werd toegevoegd, in de vorm van een sociale zekerheidsbijdrage?

‘Zo komt het dat de afgelopen drie jaar talrijke Belgen (met woonplaats in ons land) en vele andere Europese inwoners ongeveer 1 miljard euro aan sociale lasten moesten betalen op hun inkomsten uit immobiliën in Frankrijk’, zegt Annelies Van Gronsveld van vermogensbeheerder Petercam.

Onterecht, vond een Nederlander die deze regeling aanvocht. Het Europees Hof heeft hem gelijk gegeven. Europa vindt het immers niet kunnen dat iemand sociale zekerheidsbijdragen moet betalen in een land waar hij niet kan genieten van de sociale zekerheid. ‘Je kan niet sociale lasten betalen in België én in Frankrijk, redeneert Europa’, zegt Annelies Van Gronsveld.

‘De Franse fiscus stribbelde flink tegen maar uiteindelijk heeft de Franse Raad van State toegegeven. Dat betekent dat alle Belgen die drie jaar lang die bijdrage hebben betaald, recht hebben op een teruggave.’

Dat bedrag kan al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Wie bijvoorbeeld een woning heeft verhuurd tegen 30.000 euro per jaar, heeft 4.650 euro per jaar of bijna 13.950 euro tussen 2012 en 2014 te veel betaald, berekende Petercam.

‘We raden die mensen aan om zo snel mogelijk zelf te handelen’, aldus Petercam. ‘Neem contact op met de dienst van niet-inwoners van de Franse fiscale administratie en vraag het geld zelf terug. De kans bestaat immers dat Frankrijk de maatregel zal omzeilen door een nieuw soort belasting uit te vinden.’

Bron: Nieuwsblad.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Bekijk

Zo investeert u met een beperkt budget in vastgoed

Voor de aankoop van een opbrengsteigendom moet u geen honderdduizenden euro’s op de spaarrekening hebben. Ook met 30.000 euro springt u al heel ver.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.