Zelfs dertigers kopen nu al tweede verblijf in Spanje

Verkoper ziet boost door goedkope vluchten vanuit Deurne naar Alicante, Mallorca en Barcelona

De costa’s worden nog meer een geduchte concurrent voor de Noordzee. Sinds Jetairfly vanuit Deurne voor minder dan 50 euro vluchten naar zuiderse bestemmingen aanbiedt, zag Hip Estates uit Schilde de Belgische interesse in Spaanse bakstenen nog stijgen.

Op de Second Home-beurs volgende week staan exposanten die huizen aanbieden in Oostenrijk, Zwitserland, Turkije, Hongarije, Oostenrijk, Griekenland, de Verenigde Staten en Portugal. Maar de grootste pleisterplaats voor Belgen in het buitenland blijft Spanje met stip. HiP Estates uit Schilde is al eenentwintig jaar actief in het verkopen van Spaanse woningen en appartementen. Zeker vijfhonderd landgenoten kochten bij deze makelaar de voorbije twee decennia een stek onder de zon. Steven Theunis en zaakvoerster Leen Vermeulen zien enkele grote trends. “De Spaanse hacienda-stijl met de Moorse torentjes en typische Spaanse dakpannen is volledig ‘out’. De Belg wil een strakke, moderne woning in het buitenland, met de perfecte afwerking zoals ze die in België ook vinden. Dus grote glaspartijen die voldoende isoleren, schuiframen, glazen balkonnen en inloopdouches. Met een terras in terracottategeltjes, een roze of groene badkamer en keukentegels met een fruitmand of melkkit op, moeten wij niet meer afkomen.”

Wifimarketing

“We horen van kandidaat-kopers: ‘Thuis woon ik al in een fermette, geef mij in Spanje dan maar zo’n moderne strakke villa.’ HiP Estates verkocht al exclusieve villa’s in afgesloten domeinen aan een ex-premier van België, aan de Nederlandse voetballer Arjen Robben en de tennissende broers Rochus.

“De goedkope vluchten naar Spaanse bestemmingen vanuit de luchthaven van Deurne hebben de interesse van Belgen in de Spaanse baksteen nog aangewakkerd. Op een kwartier sta je in de luchthaven en op twee uur tijd in je vakantieverblijf. Als je file hebt, ben je even lang onderweg naar de Belgische kust, zonder zonzekerheid. Met HiP Estates bieden wij op de luchthaven gratis wifi aan op de parking, de inkomhal en op de tarmac in Deurne. Via deze nieuwe vorm van wifi-marketing communiceren wij met klanten.”

Koopjes

De periode van de echte koopjes, zoals tijdens de crisis het geval was, is voorbij. “Maar de prijzen blijven onder het niveau van het vastgoed aan de Belgische kust. Vanaf 134.00 euro heb je al een modern nieuwbouw gelijkvloers appartement met twee slaapkamers, twee badkamers, ondergrondse garage en zwembad. Vrijstaande villa’s met zwembad beginnen vanaf 190.000 euro. Voor 700.000 euro heb je een luxevilla met vier slaapkamers, zwembad en ruime tuin vlakbij de kust.”

Rustadresje

Hoe het komt dat steeds meer dertigers en veertigers zich een stek in Spanje aanschaffen? Hebben zij dan geen hypotheek in België af te lossen? “Wij zien dat de ouders vaak merken dat hun spaargeld op de bank niets opbrengt. Ze willen de risico’s van beleggen in aandelen niet meer lopen, schenken al een deel aan de kinderen die zo’n tweede verblijf in Spanje als een investering én een persoonlijk rustadresje zien. Bij een verlengd weekend vliegen ze over en weer, of ze verhuren ook aan vrienden. Dankzij het internet gebeurt het ook meer en meer dat Vlamingen een week per maand vanuit Spanje werken. Dat kan perfect dankzij de moderne technologie.”

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde berichten

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

David is amper 35 jaar, maar kocht al een buitenverblijf in Spanje

De Belg koopt almaar vroeger een tweede verblijf in Spanje. Zo is een op de drie amper tussen de 30 en 40 jaar. Ook David, amper 35, heeft samen met zijn vriendin geïnvesteerd in een buitenverblijf in het zuiden van Spanje. “Daar krijg je drie keer zo veel voor je geld dan in België.”

Bekijk

Pensioentoezegging lokt bedrijfsleiders naar tweede verblijf in Spanje

Een tweede verblijf kopen in Spanje blijft populair voor de Belg. Uit een marktonderzoek, blijkt dat vorig jaar 4.100 tweede verblijven in Spanje aan Belgen werden verkocht. Dat zijn gemiddeld elf woningen per dag. Steeds vaker worden die woningen aangekocht door bedrijfsleiders en zelfstandigen via een vennootschap dankzij het vroegtijdig vrijmaken van pensioenkapitalen (IPT).

Bekijk

Een tweede verblijf kopen in Spanje

De vastgoed- en bankencrisis lijkt achter de rug in Spanje. De voorbije jaren hebben toeristen massaal geïnvesteerd in Spaanse appartementen en huizen, waardoor de prijzen gestegen zijn en de tijd van ‘koopjes doen’ achter de rug is.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.