Zelfs dertigers kopen nu al tweede verblijf in Spanje

Verkoper ziet boost door goedkope vluchten vanuit Deurne naar Alicante, Mallorca en Barcelona

De costa’s worden nog meer een geduchte concurrent voor de Noordzee. Sinds Jetairfly vanuit Deurne voor minder dan 50 euro vluchten naar zuiderse bestemmingen aanbiedt, zag Hip Estates uit Schilde de Belgische interesse in Spaanse bakstenen nog stijgen.

Op de Second Home-beurs volgende week staan exposanten die huizen aanbieden in Oostenrijk, Zwitserland, Turkije, Hongarije, Oostenrijk, Griekenland, de Verenigde Staten en Portugal. Maar de grootste pleisterplaats voor Belgen in het buitenland blijft Spanje met stip. HiP Estates uit Schilde is al eenentwintig jaar actief in het verkopen van Spaanse woningen en appartementen. Zeker vijfhonderd landgenoten kochten bij deze makelaar de voorbije twee decennia een stek onder de zon. Steven Theunis en zaakvoerster Leen Vermeulen zien enkele grote trends. “De Spaanse hacienda-stijl met de Moorse torentjes en typische Spaanse dakpannen is volledig ‘out’. De Belg wil een strakke, moderne woning in het buitenland, met de perfecte afwerking zoals ze die in België ook vinden. Dus grote glaspartijen die voldoende isoleren, schuiframen, glazen balkonnen en inloopdouches. Met een terras in terracottategeltjes, een roze of groene badkamer en keukentegels met een fruitmand of melkkit op, moeten wij niet meer afkomen.”

Wifimarketing

“We horen van kandidaat-kopers: ‘Thuis woon ik al in een fermette, geef mij in Spanje dan maar zo’n moderne strakke villa.’ HiP Estates verkocht al exclusieve villa’s in afgesloten domeinen aan een ex-premier van België, aan de Nederlandse voetballer Arjen Robben en de tennissende broers Rochus.

“De goedkope vluchten naar Spaanse bestemmingen vanuit de luchthaven van Deurne hebben de interesse van Belgen in de Spaanse baksteen nog aangewakkerd. Op een kwartier sta je in de luchthaven en op twee uur tijd in je vakantieverblijf. Als je file hebt, ben je even lang onderweg naar de Belgische kust, zonder zonzekerheid. Met HiP Estates bieden wij op de luchthaven gratis wifi aan op de parking, de inkomhal en op de tarmac in Deurne. Via deze nieuwe vorm van wifi-marketing communiceren wij met klanten.”

Koopjes

De periode van de echte koopjes, zoals tijdens de crisis het geval was, is voorbij. “Maar de prijzen blijven onder het niveau van het vastgoed aan de Belgische kust. Vanaf 134.00 euro heb je al een modern nieuwbouw gelijkvloers appartement met twee slaapkamers, twee badkamers, ondergrondse garage en zwembad. Vrijstaande villa’s met zwembad beginnen vanaf 190.000 euro. Voor 700.000 euro heb je een luxevilla met vier slaapkamers, zwembad en ruime tuin vlakbij de kust.”

Rustadresje

Hoe het komt dat steeds meer dertigers en veertigers zich een stek in Spanje aanschaffen? Hebben zij dan geen hypotheek in België af te lossen? “Wij zien dat de ouders vaak merken dat hun spaargeld op de bank niets opbrengt. Ze willen de risico’s van beleggen in aandelen niet meer lopen, schenken al een deel aan de kinderen die zo’n tweede verblijf in Spanje als een investering én een persoonlijk rustadresje zien. Bij een verlengd weekend vliegen ze over en weer, of ze verhuren ook aan vrienden. Dankzij het internet gebeurt het ook meer en meer dat Vlamingen een week per maand vanuit Spanje werken. Dat kan perfect dankzij de moderne technologie.”

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde berichten

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Bekijk

Waarom het nu ideaal is om een tweede verblijf in Spanje te kopen

De combinatie zon, zee en strand maakt van Spanje een zeer populair vakantieland. Bovendien is het leven er zo’n 30% goedkoper dan in Frankrijk en Italië. Reken daarbij dat de vastgoedprijzen een pak lager liggen dan in die landen, en het hoeft niet te verwonderen dat een tweede verblijf in Spanje erg in trek is. In 2018 kocht gemiddeld elke twee uur een Belg een woning onder de Spaanse zon. Op tien jaar tijd is het aantal gekochte eigendommen bijna verachtvoudigd.

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden