Een tweede verblijf blijft bijzonder populair

Belgen blijven zich massaal voor een tweede verblijf richten naar het buitenland. En dat het niet alleen bij dromen blijft, blijkt uit het aantal geregistreerde aankopen. Een tweede verblijf blijft bijzonder populair. De Belgen hebben zich het afgelopen jaar binnen de top drie genesteld van buitenlanders die zich een gelukkige eigenaar mogen noemen van vastgoed aan één van de Spaanse Costa’s. Spanje is met Frankrijk het meest geliefde land, gevolgd door Oostenrijk, Italië en Portugal. 

Verjonging doelgroep

Opvallend is dat de doelgroep met interesse voor een tweede woning in het buitenland aan het verjongen is. Dat heeft alles te maken met het consumentenvertrouwen en de koopkracht die verder toeneemt. Veruit de meeste transacties komen tot stand door mensen variërend in leeftijd van 45 tot 55 jaar. Maar in tegenstelling tot enkele jaren terug wordt vastgesteld dat de groep van 35 tot 45 jaar reeds de groep van 55 tot 65 jaar evenaart als het gaat om koopinteresse. De jongere doelgroep beschouwt vastgoed steeds meer als een aantrekkelijke belegging. Door het tweede verblijf te verhuren in de periode dat men er zelf geen gebruik van kan maken, zijn aantrekkelijke verhuurrendementen mogelijk in populaire toeristische bestemmingen met een goede bereikbaarheid. Het belangrijkste motief voor aanschaf, blijft nog wel onveranderd: het tweede (t)huis wordt in de eerste plaats gekocht om er vooral zelf van te genieten. 

Financiering van een tweede verblijf

Financiert u, als gelukkige nieuwe eigenaar van een tweede verblijf, de woning zelf of is het nu extra interessant, vanwege de historisch lage rente, om de woning gedeeltelijk te financieren? Geld lenen zonder eigen vermogen is natuurlijk uit den boze, maar met 40 procent eigen kapitaal zijn er meer dan voldoende mogelijkheden. Laat u goed informeren en houd rekening met extra kosten bovenop de aanschafprijs van de woning zoals notaris, taxatie, financiering, juridische en fiscale begeleiding enz…

Kosteloos Spaanse woning schenken

Belgen met een tweede verblijf in Spanje hoeven voortaan, in een aantal deelstaten, geen Spaanse schenkings- of successierechten meer te betalen op dat tweede verblijf. Het is mogelijk om een appartement in Mallorca of Madrid te schenken aan uw kinderen zonder dat Spaanse schenkingsrechten moeten worden betaald. De nieuwe wet biedt ook mogelijkheden voor wie in het verleden al Spaanse schenkings- en successierechten betaalde en niet kon genieten van de gunstige regeling van de deelstaat. Wie in de afgelopen vier jaar te veel rechten betaalde, kan een teruggave vorderen.

Of uw tweede verblijf in het buitenland van een vrijstelling kan genieten, hangt af van de ligging. De zeventien deelstaten in Spanje hebben de vrijheid om eigen fiscale regels in te voeren anders ingevuld. Een aantal deelstaten, zoals Valencia, Madrid en de Balearen (onder meer de eilanden Ibiza en Mallorca), hebben zowel voor schenkings- als voor successierechten zeer ruime vrijstellingen ingevoerd. Bepaalde deelstaten, zoals Catalonië, hebben zich beperkt tot een hoge vrijstelling in de successierechten. Andere deelstaten, zoals Andalusië, passen dan weer de nationale regeling toe.

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn voor een schenking bij aankoop of bezit van vastgoed in andere landen? Dan zijn diverse deskundigen op dit vlak aanwezig op de Second Home International die u vrijblijvend van advies kunnen voorzien. Uiteraard geldt dit voor alle vragen die direct of indirect met de aanschaf of bezit van vastgoed te maken hebben.

Tweede verblijf als beleggingsobject

Een tweede verblijf in het buitenland kan ook een prima vastgoedbelegging zijn als het doel is om deze woning te verhuren. Belangrijk om te weten is dat de verhuurbaarheid in grote mate afhankelijk is van de locatie, de bereikbaarheid en de voorzieningen in de (directe) omgeving. Rendementen tussen vijf en zeven procent op jaarbasis zijn realistisch, maar daarbij hoort een uitgekiend verhuurplan. Info hierover: Second Home International.

Belastingvrij pensioen ontvangen

Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom mensen willen emigreren. Ongeveer een half miljoen Belgen leeft al in het buitenland. Het overgrote deel van deze Belgische expats woont en werkt in onze buurlanden of in andere Europese landen. Belgen kunnen ook van hun pensioen genieten in het buitenland. Exacte cijfers zijn er helaas niet, omdat niet iedereen, die het grootste deel van het jaar in het buitenland verblijft, zich laat uitschrijven in het bevolkingsregister van de gemeente.

Belgen genieten nu reeds van het gunstige pensionado-regime in Portugal. Het is belangrijk dat mensen, die willen gaan emigreren, zich goed voor laten lichten over alle praktische, fiscale en financiële gevolgen. 

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.