Een tweede verblijf blijft bijzonder populair

Belgen blijven zich massaal voor een tweede verblijf richten naar het buitenland. En dat het niet alleen bij dromen blijft, blijkt uit het aantal geregistreerde aankopen. Een tweede verblijf blijft bijzonder populair. De Belgen hebben zich het afgelopen jaar binnen de top drie genesteld van buitenlanders die zich een gelukkige eigenaar mogen noemen van vastgoed aan één van de Spaanse Costa’s. Spanje is met Frankrijk het meest geliefde land, gevolgd door Oostenrijk, Italië en Portugal. 

Verjonging doelgroep

Opvallend is dat de doelgroep met interesse voor een tweede woning in het buitenland aan het verjongen is. Dat heeft alles te maken met het consumentenvertrouwen en de koopkracht die verder toeneemt. Veruit de meeste transacties komen tot stand door mensen variërend in leeftijd van 45 tot 55 jaar. Maar in tegenstelling tot enkele jaren terug wordt vastgesteld dat de groep van 35 tot 45 jaar reeds de groep van 55 tot 65 jaar evenaart als het gaat om koopinteresse. De jongere doelgroep beschouwt vastgoed steeds meer als een aantrekkelijke belegging. Door het tweede verblijf te verhuren in de periode dat men er zelf geen gebruik van kan maken, zijn aantrekkelijke verhuurrendementen mogelijk in populaire toeristische bestemmingen met een goede bereikbaarheid. Het belangrijkste motief voor aanschaf, blijft nog wel onveranderd: het tweede (t)huis wordt in de eerste plaats gekocht om er vooral zelf van te genieten. 

Financiering van een tweede verblijf

Financiert u, als gelukkige nieuwe eigenaar van een tweede verblijf, de woning zelf of is het nu extra interessant, vanwege de historisch lage rente, om de woning gedeeltelijk te financieren? Geld lenen zonder eigen vermogen is natuurlijk uit den boze, maar met 40 procent eigen kapitaal zijn er meer dan voldoende mogelijkheden. Laat u goed informeren en houd rekening met extra kosten bovenop de aanschafprijs van de woning zoals notaris, taxatie, financiering, juridische en fiscale begeleiding enz…

Kosteloos Spaanse woning schenken

Belgen met een tweede verblijf in Spanje hoeven voortaan, in een aantal deelstaten, geen Spaanse schenkings- of successierechten meer te betalen op dat tweede verblijf. Het is mogelijk om een appartement in Mallorca of Madrid te schenken aan uw kinderen zonder dat Spaanse schenkingsrechten moeten worden betaald. De nieuwe wet biedt ook mogelijkheden voor wie in het verleden al Spaanse schenkings- en successierechten betaalde en niet kon genieten van de gunstige regeling van de deelstaat. Wie in de afgelopen vier jaar te veel rechten betaalde, kan een teruggave vorderen.

Of uw tweede verblijf in het buitenland van een vrijstelling kan genieten, hangt af van de ligging. De zeventien deelstaten in Spanje hebben de vrijheid om eigen fiscale regels in te voeren anders ingevuld. Een aantal deelstaten, zoals Valencia, Madrid en de Balearen (onder meer de eilanden Ibiza en Mallorca), hebben zowel voor schenkings- als voor successierechten zeer ruime vrijstellingen ingevoerd. Bepaalde deelstaten, zoals Catalonië, hebben zich beperkt tot een hoge vrijstelling in de successierechten. Andere deelstaten, zoals Andalusië, passen dan weer de nationale regeling toe.

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn voor een schenking bij aankoop of bezit van vastgoed in andere landen? Dan zijn diverse deskundigen op dit vlak aanwezig op de Second Home International die u vrijblijvend van advies kunnen voorzien. Uiteraard geldt dit voor alle vragen die direct of indirect met de aanschaf of bezit van vastgoed te maken hebben.

Tweede verblijf als beleggingsobject

Een tweede verblijf in het buitenland kan ook een prima vastgoedbelegging zijn als het doel is om deze woning te verhuren. Belangrijk om te weten is dat de verhuurbaarheid in grote mate afhankelijk is van de locatie, de bereikbaarheid en de voorzieningen in de (directe) omgeving. Rendementen tussen vijf en zeven procent op jaarbasis zijn realistisch, maar daarbij hoort een uitgekiend verhuurplan. Info hierover: Second Home International.

Belastingvrij pensioen ontvangen

Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom mensen willen emigreren. Ongeveer een half miljoen Belgen leeft al in het buitenland. Het overgrote deel van deze Belgische expats woont en werkt in onze buurlanden of in andere Europese landen. Belgen kunnen ook van hun pensioen genieten in het buitenland. Exacte cijfers zijn er helaas niet, omdat niet iedereen, die het grootste deel van het jaar in het buitenland verblijft, zich laat uitschrijven in het bevolkingsregister van de gemeente.

Belgen genieten nu reeds van het gunstige pensionado-regime in Portugal. Het is belangrijk dat mensen, die willen gaan emigreren, zich goed voor laten lichten over alle praktische, fiscale en financiële gevolgen. 

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Geen woonbonus op eerste woning, wél nog op tweede

Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede ­woning wél. Dat schrijft De Standaard vandaag. De bizarre situatie ontstaat omdat een tweede woning federale materie is. En daardoor kan straks een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.

Bekijk

Een woning kopen in Oostenrijk : 9 argumenten en tips

Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Belgen in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Turkije

Bij de aankoop van een woning in Turkije moet u zich ervan bewust zijn dat de onderzoeksplicht van de koper heel ver gaat. In Nederland en België controleert de notaris alle lasten die op onroerend goed liggen dat overgedragen gaat worden. In Turkije doet u dit zelf. Sinds 3 maart 2019 is het verplicht om bij de aankoop van een woning door een persoon die niet beschikt over de Turkse nationaliteit een taxatierapport te laten opmaken, voordat een woning overgedragen kan worden. Hiermee hoopt de Turkse overheid problemen bij de aankoop van onroerend goed tegen te gaan.

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden