Besparen van overdrachtsbelasting bij koop vakantiewoning in Nederland

Besluit u een woning in Nederland te kopen, dan krijgt u altijd te maken met belastingheffing. U betaalt namelijk BTW of overdrachtsbelasting. Koopt u een nieuwe woning dan betaalt u 21% BTW over de verkoopprijs. Dit geldt ook voor de koop van een woning die nog geen twee jaar in gebruik is. Indien u geen nieuwe woning koopt, dan betaalt u slechts 2% overdrachtsbelasting over de waarde van de woning.

De verschuldigde overdrachtsbelasting kan in sommige gevallen echter nog lager uitvallen, omdat de belasting niet geheven wordt over de gehele waarde van de woning. De Nederlandse wet kent ten aanzien van de overdrachtsbelasting namelijk een zogenoemde anticumulatieregeling. Wanneer een woning in Nederland binnen 6 maanden 2 keer wordt overgedragen, wordt de cumulatie van de overdrachtsbelasting wettelijk beperkt. Stel, u heeft een Nederlandse woning gekocht en besluit deze na 4 maanden te verkopen. Degene die de woning van u koopt, betaalt dan geen overdrachtsbelasting over de waarde van de woning. In dit geval is de koper slechts belasting verschuldigd over de waardevermeerdering binnen die 4 maanden. Dit betekent dat de koper geen overdrachtsbelasting afdraagt als de woning gedurende deze tijd niet in waarde is gestegen.

Cijfervoorbeeld:
U koopt op 6 juni een woning tegen een prijs van € 400.000. U betaalt hierover 2% overdrachtsbelasting: 2% x € 400.000 = € 8.000.
Stel, de verkoper heeft deze woning 3 maanden geleden gekocht. In dit geval kunt u gebruik maken van de anticumulatieregeling, omdat de woning binnen een termijn van 6 maanden is doorverkocht. Heeft de verkoper de woning voor € 350.000 gekocht, dan betaalt u nu 2% overdrachtsbelasting over de waardestijging van de woning: 2% x € 50.000 = € 1.000.

Dankzij deze wettelijke beperking, kunt u in dit geval € 7.000 besparen. Had de verkoper de woning gekocht voor € 400.000 en deze zonder waardestijging aan u doorverkocht, dan was u helemaal geen overdrachtsbelasting verschuldigd geweest.

Vanwege de stagnerende vastgoedmarkt is de termijn waarin deze vermindering geclaimd kan worden, tijdelijk verlengd van 6 naar 36 maanden. Deze maatregel is per 1 januari 2013 in werking getreden (met terugwerkende kracht tot en met 1 september 2012) en is geëindigd op 1 januari 2015. Dus, als u tussen 1 september 2012 en 1 januari 2015 een woning in Nederland heeft gekocht en deze binnen 36 maanden verkoopt, dan kan de volgende koper gebruik maken van de anticumulatieregeling. De effecten van deze tijdelijke maatregel werken dus door tot en met 31 december 2017. Met ingang van 1 januari 2015 geldt de 6-maandstermijn weer.

Bent u voornemens een vakantiewoning in Nederland te kopen, dan kunt u op grond van de anticumulatieregeling overdrachtsbelasting besparen. Hierbij is het van belang dat de verkoper de woning niet langer dan 6 maanden in bezit heeft gehad. Let wel, tot en met 31 december 2017 kunt u nog profiteren van de (tijdelijk) verlengde bezitsperiode van 36 maanden.

Bron: ESJ Accountants & Belastingadviseurs

Gerelateerde berichten

Bekijk

Geen woonbonus op eerste woning, wél nog op tweede

Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede ­woning wél. Dat schrijft De Standaard vandaag. De bizarre situatie ontstaat omdat een tweede woning federale materie is. En daardoor kan straks een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.

Bekijk

Een woning kopen in Oostenrijk : 9 argumenten en tips

Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Belgen in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Turkije

Bij de aankoop van een woning in Turkije moet u zich ervan bewust zijn dat de onderzoeksplicht van de koper heel ver gaat. In Nederland en België controleert de notaris alle lasten die op onroerend goed liggen dat overgedragen gaat worden. In Turkije doet u dit zelf. Sinds 3 maart 2019 is het verplicht om bij de aankoop van een woning door een persoon die niet beschikt over de Turkse nationaliteit een taxatierapport te laten opmaken, voordat een woning overgedragen kan worden. Hiermee hoopt de Turkse overheid problemen bij de aankoop van onroerend goed tegen te gaan.

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden