Besparen van overdrachtsbelasting bij koop vakantiewoning in Nederland

Besluit u een woning in Nederland te kopen, dan krijgt u altijd te maken met belastingheffing. U betaalt namelijk BTW of overdrachtsbelasting. Koopt u een nieuwe woning dan betaalt u 21% BTW over de verkoopprijs. Dit geldt ook voor de koop van een woning die nog geen twee jaar in gebruik is. Indien u geen nieuwe woning koopt, dan betaalt u slechts 2% overdrachtsbelasting over de waarde van de woning.

De verschuldigde overdrachtsbelasting kan in sommige gevallen echter nog lager uitvallen, omdat de belasting niet geheven wordt over de gehele waarde van de woning. De Nederlandse wet kent ten aanzien van de overdrachtsbelasting namelijk een zogenoemde anticumulatieregeling. Wanneer een woning in Nederland binnen 6 maanden 2 keer wordt overgedragen, wordt de cumulatie van de overdrachtsbelasting wettelijk beperkt. Stel, u heeft een Nederlandse woning gekocht en besluit deze na 4 maanden te verkopen. Degene die de woning van u koopt, betaalt dan geen overdrachtsbelasting over de waarde van de woning. In dit geval is de koper slechts belasting verschuldigd over de waardevermeerdering binnen die 4 maanden. Dit betekent dat de koper geen overdrachtsbelasting afdraagt als de woning gedurende deze tijd niet in waarde is gestegen.

Cijfervoorbeeld:
U koopt op 6 juni een woning tegen een prijs van € 400.000. U betaalt hierover 2% overdrachtsbelasting: 2% x € 400.000 = € 8.000.
Stel, de verkoper heeft deze woning 3 maanden geleden gekocht. In dit geval kunt u gebruik maken van de anticumulatieregeling, omdat de woning binnen een termijn van 6 maanden is doorverkocht. Heeft de verkoper de woning voor € 350.000 gekocht, dan betaalt u nu 2% overdrachtsbelasting over de waardestijging van de woning: 2% x € 50.000 = € 1.000.

Dankzij deze wettelijke beperking, kunt u in dit geval € 7.000 besparen. Had de verkoper de woning gekocht voor € 400.000 en deze zonder waardestijging aan u doorverkocht, dan was u helemaal geen overdrachtsbelasting verschuldigd geweest.

Vanwege de stagnerende vastgoedmarkt is de termijn waarin deze vermindering geclaimd kan worden, tijdelijk verlengd van 6 naar 36 maanden. Deze maatregel is per 1 januari 2013 in werking getreden (met terugwerkende kracht tot en met 1 september 2012) en is geëindigd op 1 januari 2015. Dus, als u tussen 1 september 2012 en 1 januari 2015 een woning in Nederland heeft gekocht en deze binnen 36 maanden verkoopt, dan kan de volgende koper gebruik maken van de anticumulatieregeling. De effecten van deze tijdelijke maatregel werken dus door tot en met 31 december 2017. Met ingang van 1 januari 2015 geldt de 6-maandstermijn weer.

Bent u voornemens een vakantiewoning in Nederland te kopen, dan kunt u op grond van de anticumulatieregeling overdrachtsbelasting besparen. Hierbij is het van belang dat de verkoper de woning niet langer dan 6 maanden in bezit heeft gehad. Let wel, tot en met 31 december 2017 kunt u nog profiteren van de (tijdelijk) verlengde bezitsperiode van 36 maanden.

Bron: ESJ Accountants & Belastingadviseurs

Gerelateerde berichten

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.