Italiaans onroerend goed: de markt in 2015

Het jaar 2014 was interessant voor (buitenlandse) huizenkopers in Italië. Een groot aanbod van kwaliteitswoningen in alle prijsklassen en gebieden zorgde ervoor dat een record aantal van de relaties van ItaliaCasa hun droomhuis kon vinden. En dat tegen meestal gunstige prijzen.

Het herstel van de markt, dat in het noorden al in 2013 zichtbaar werd, verplaatste zich nu ook naar midden-Italië waar het prijsniveau flink lager is dan 4 à 5 jaar geleden. Gecombineerd met een groot en interessant aanbod zorgt dat ook in 2015 voor een marktsituatie waar voor de huizenkoper veel voordeel te behalen is.

In het noorden blijven de bekende meren onverminderd populair en de vraag lijkt zich vanuit het buitenland ook te herstellen aan de Ligurische kust en in Piëmonte. Opvallend is de jaarlijks toenemende interesse in (luxe) woningen in de Italiaanse wintersportgebieden. In deze gebieden is door de jaren heen weinig gebouwd en ontwikkeld waardoor de vraag en het aanbod niet altijd in evenwicht zijn.

Als we meer in detail kijken naar midden-Italië, dan valt op dat er in de zgn. premium gebieden van Toscane zoals de Chianti en de heuvels rond Lucca een sterkere prijscorrectie heeft plaatsgevonden dan in de minder bekende gebieden zoals Garfagnana en Lunigiana. Hierdoor worden woningen in de bekendere gebieden ook bereikbaar voor kopers met een meer bescheiden budget. In Umbria en Le Marche zijn de prijscorrecties minder waarneembaar geweest, maar daar zijn de prijzen altijd al gunstiger geweest dan in het bekendere Toscane. In ieder geval zien we ook in Umbria en Le Marche een sterk en veelomvattend aanbod in alle prijsklassen. Tot slot constateren wij ook een stijging van de interesse in Lazio. De nabijheid van de eeuwige stad Rome maakt een aankoop in deze Italiaanse regio vanuit investeringsoogpunt zeer geschikt. Het landschap heeft (ten noorden van Rome) veel overeenkomsten met het zuiden van Toscane en Umbria, maar Lazio telt in vergelijking met deze regio's aanzienlijk minder Nederlandse en Belgische eigenaren van tweede huizen.

Voor wat betreft zuid-Italië is de situatie in veel van de regio's nog lastig. Een voorzichtig herstel lijkt in Puglia plaats te vinden waar de vraag naar de voor dit gebied zo typerende huizen weer toe lijkt te nemen. Na het grote enthousiasme voor de trulli lijkt het nu de beurt aan de iets minder exotische maar karakteristieke dorpswoningen en villa's met zeezicht in de Salento.

Voor het komende jaar verwachten wij een verder marktherstel in midden-Italië waarbij aangetekend dient te worden dat de vraag vanuit Italië zelf nog zeer zwak zal blijven. Het zijn met name de buitenlandse (tweede) huizenkopers die tot nu toe voor het herstel van de markt in de bekendere gebieden hebben gezorgd. Voor wie nog van de gevolgen van de afgelopen crisisjaren wil profiteren is 2015 een interessant jaar om stappen te zetten.

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een tweede verblijf in Italië

Met bergen, stranden, meren, wijngaarden en cultuursteden is Italië een uitgestrekt en divers land. Die verschillen weerspiegelen zich ook op de vastgoedmarkt. Er is een groot aanbod en de prijzen, die gestabiliseerd zijn na de daling van de voorbije jaren, schommelen van 90.000 euro voor een huis op het platteland tot 3 miljoen euro voor een villa aan de kust.

Bekijk

Tweede woning voor wintersportvakanties

Ga je graag skiën of snowboarden in de winter? Dan is een tweede huis voor wintersportvakanties een slimme investering.

Bekijk

Een tweede huis kopen in Italië

Denk je eraan om een huis te kopen in het buitenland, als tweede woning of om je definitief te vestingen? In Italië vind je ongetwijfeld de rust en de authenticiteit die je zoekt. De rijke cultuur, het mooie weer, het lekkere eten en de gunstige huizenprijzen maken van ‘la bella Italia’ een interessant land om te investeren in vastgoed.

Bekijk

Een tweede verblijf in Italië

Naast een vakantiewoning in Spanje, Portugal of Frankrijk blijft ook de interesse in een tweede verblijf in Italië groeien. Wie investeert in vastgoed in la bella Italia, doet dat vooral uit liefde voor het land.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden