Elke dag kopen bijna 10 Belgen een huis in Spanje

In 2014 werden er volgens de Consejo General del Notariado, de vereniging van Spaanse notarissen, 72 637 Spaanse woningen aan buitenlanders verkocht. Daarvan werden 3507 woningen aangekocht door Belgen op zoek naar zon. Een summiere daling tegenover 2013 toen nog 3804 landgenoten zich een Spaanse casa aanschaften. In heel Spanje werden 319 389 panden verkocht een stijging van 2,2 % tegenover 2013. De eerste stijging in 3 jaar maar nog altijd 27 % onder het aantal verkopen van 2010.

Het zijn volgens het INE, het nationaal instituut voor statistiek in Spanje, net zoals vorig jaar de bij Belgen populaire kustgebieden die het verkooplijstje aanvoeren. Andalucia is kampioen (64349 panden), gevolgd door Cataluna (47113) en Alicante en Valencia sluiten de rij(46678). De hoogste percentuele stijging is echter voor Madrid. Daar wisselden 6,9% meer woningen van eigenaar dan in 2013.

Wat betreft de nationaliteit van deze nieuwe buitenlandse eigenaars, wordt de lijst weer aangevoerd door de Britten, gevolgd door de Fransen, en afhankelijk van de bron (Notarissen of het kadaster) gevolgd op de 3 de of de 4de plaats door de Belgen of door Duitsland. De Russen zakken weg van de 3de naar de 6de plaats.

Maar als we opnieuw het aantal aankopen vergelijken met het aantal inwoners wint België met vlag en wimpel.

Een opvallend cijfer is de wijzigende verhouding verkoop nieuwbouw woningen tegenover bestaande woningen. In 2010 was dit nog bijna een 50/50 verhouding. In 2014 is dit geëvolueerd naar nog maar 1 pand op 3 wat de verkoop van een nieuwbouw betreft. Is het aanbod van nieuwbouw woningen teruggevallen? Neen. De verklaring moet waarschijnlijk gezocht worden in de aangekondigde wijziging van de regelgeving betreffende de meerwaardebelasting per 1 januari 2015. Hoewel het percentage meerwaardebelasting daalt van 21% naar 20% (naar 19% in 2016) voor niet-residenten, zorgt de weggevallen inflatie correctie voor bestaande panden er voor dat eigenaars van een oudere woning uiteindelijk meer belasting moeten betalen. Een aantal eigenaars heeft deze wijziging per 1 januari 2015 niet afgewacht en heeft versneld zijn woning aan een scherpe prijs van de hand gedaan.

Verwacht wordt dat de prijzen in 2015 voor wat betreft de bestaande woningen verder zullen stabiliseren en dat de nieuwbouw woningen vooral in de kuststreken verder zullen stijgen met gemiddeld 5%.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Bekijk

Waarom het nu ideaal is om een tweede verblijf in Spanje te kopen

De combinatie zon, zee en strand maakt van Spanje een zeer populair vakantieland. Bovendien is het leven er zo’n 30% goedkoper dan in Frankrijk en Italië. Reken daarbij dat de vastgoedprijzen een pak lager liggen dan in die landen, en het hoeft niet te verwonderen dat een tweede verblijf in Spanje erg in trek is. In 2018 kocht gemiddeld elke twee uur een Belg een woning onder de Spaanse zon. Op tien jaar tijd is het aantal gekochte eigendommen bijna verachtvoudigd.

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden