Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Belg loopt storm voor Spaanse tweede verblijven

Steeds meer Belgen vinden de weg naar de Spaanse vastgoed markt. In 2014 kochten landgenoten elf keer meer tweede verblijven in het Zuid-Europese land dan in 2007. Alleen de Britten en de Fransen tikten vorig jaar meer huizen op de kop dan Belgen. De Spaanse huizen markt is weer in betere doen. Dat bleek dinsdag uit cijfers die het Spaanse bureau voor de statistiek (Ine) bekend maakte. In 2014 werden in het Zuid-Europese land 319.400 woningen verkocht. Dat is een stijging met 2,2 pro cent in vergelijking met een jaar eer der. Het was ook de eerste keer in drie jaar dat de verkoop steeg.

Omdat weer wat meer Spanjaarden een job vonden en mensen ook weer iets gemakkelijker toegang hebben tot leningen, kreeg de Spaanse huizen markt een duwtje in de rug', luidde het bij analisten.

Buitenlanders

Maar er speelt nog een derde factor mee: steeds meer buitenlanders vinden de weg naar de Spaanse vastgoedmarkt. Een verrassing is dat niet. Door de economische, de financiële en de vast goed crisis van de afgelopen jaren kelderden de huizen prijzen. Er val en dan ook behoorlijk wat koopjes te doen. Zeker voor mensen uit 'rijkere' landen die hun geld liever in een vast goed project pompen dan het op een spaar boek je te plaatsen waar het nog amper wat opbrengt door de lage rente.

Maar liefst 72.637 buitenlanders kochten vorig jaar een woonst in Spanje. De Spaanse notarissen
maken ook een onderscheid tussen buitenlanders die permanent in Spanje verblijven en niet-Spanjaarden die een huis in het Zuid-Europese land aan schaffen als tweede verblijf. 'In 2014 vonden 38.349 transacties plaats met buitenlanders die niet in Spanje resideerden', becijferden de Spaanse notarissen. De Britten en de Fransen schaften zich het meest een tweede verblijf aan.

Belgen

Maar de Belgen lieten zich zeker niet onbetuigd. Maar liefst 3.507 land genoten tikten vorig jaar een
huis op de kop in Spanje. Daarmee bezet ons land de derde plek in de ranglijst van niet-resideren de buitenlanders die actief zijn op de Spaanse vastgoedmarkt. Vorig jaar bezetten de Russen nog de derde plek in die rangschikking. Maar door de economische crisis in hun land en de forse depreciatie van de roebel waren de land genoten van Vladimir Poetin het afgelopen jaar een pak minder actief op de Spaanse vastgoedmarkt.

Droom huis

De opmars van de Belgen in de Spaanse vastgoed statistieken is niet nieuw. Ook de afgelopen jaren vonden Vlamingen, Walen en Brusselaars steeds gemakkelijker de weg naar hun droomhuis onder de Spaanse zon. 'In vergelijking met 2007 kochten Belgen vorig jaar elf keer meer woonsten in Spanje', berekenden de Spaanse notarissen. Alleen de Chinezen doen beter. Zij lieten in die zelf de periode een stijging met 5.185,7 procent optekenen. 'Dat cijfer oogt spectaculair', merken analisten op. 'Maar de absolute cijfers relativeren de gegevens wat. In 2007 kochten zeven Chinezen een huis in Spanje. Vorig jaar waren dat er 370.'

Bron: Tijd

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Bekijk

Een vakantiewoning kopen aan de Costa Brava

Wat zijn de populaire plaatsen aan de Costa Brava? En hoe zit het met prijsverschillen? Dit en meer lees je hier

Bekijk

Emigreren naar Spanje en Belgisch pensioen blijven ontvangen

Wat gebeurt er met je Belgische pensioen onder de Spaanse zon? Lees er hier meer over

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden