Belg loopt storm voor Spaanse tweede verblijven

Steeds meer Belgen vinden de weg naar de Spaanse vastgoed markt. In 2014 kochten landgenoten elf keer meer tweede verblijven in het Zuid-Europese land dan in 2007. Alleen de Britten en de Fransen tikten vorig jaar meer huizen op de kop dan Belgen. De Spaanse huizen markt is weer in betere doen. Dat bleek dinsdag uit cijfers die het Spaanse bureau voor de statistiek (Ine) bekend maakte. In 2014 werden in het Zuid-Europese land 319.400 woningen verkocht. Dat is een stijging met 2,2 pro cent in vergelijking met een jaar eer der. Het was ook de eerste keer in drie jaar dat de verkoop steeg.

Omdat weer wat meer Spanjaarden een job vonden en mensen ook weer iets gemakkelijker toegang hebben tot leningen, kreeg de Spaanse huizen markt een duwtje in de rug', luidde het bij analisten.

Buitenlanders

Maar er speelt nog een derde factor mee: steeds meer buitenlanders vinden de weg naar de Spaanse vastgoedmarkt. Een verrassing is dat niet. Door de economische, de financiële en de vast goed crisis van de afgelopen jaren kelderden de huizen prijzen. Er val en dan ook behoorlijk wat koopjes te doen. Zeker voor mensen uit 'rijkere' landen die hun geld liever in een vast goed project pompen dan het op een spaar boek je te plaatsen waar het nog amper wat opbrengt door de lage rente.

Maar liefst 72.637 buitenlanders kochten vorig jaar een woonst in Spanje. De Spaanse notarissen
maken ook een onderscheid tussen buitenlanders die permanent in Spanje verblijven en niet-Spanjaarden die een huis in het Zuid-Europese land aan schaffen als tweede verblijf. 'In 2014 vonden 38.349 transacties plaats met buitenlanders die niet in Spanje resideerden', becijferden de Spaanse notarissen. De Britten en de Fransen schaften zich het meest een tweede verblijf aan.

Belgen

Maar de Belgen lieten zich zeker niet onbetuigd. Maar liefst 3.507 land genoten tikten vorig jaar een
huis op de kop in Spanje. Daarmee bezet ons land de derde plek in de ranglijst van niet-resideren de buitenlanders die actief zijn op de Spaanse vastgoedmarkt. Vorig jaar bezetten de Russen nog de derde plek in die rangschikking. Maar door de economische crisis in hun land en de forse depreciatie van de roebel waren de land genoten van Vladimir Poetin het afgelopen jaar een pak minder actief op de Spaanse vastgoedmarkt.

Droom huis

De opmars van de Belgen in de Spaanse vastgoed statistieken is niet nieuw. Ook de afgelopen jaren vonden Vlamingen, Walen en Brusselaars steeds gemakkelijker de weg naar hun droomhuis onder de Spaanse zon. 'In vergelijking met 2007 kochten Belgen vorig jaar elf keer meer woonsten in Spanje', berekenden de Spaanse notarissen. Alleen de Chinezen doen beter. Zij lieten in die zelf de periode een stijging met 5.185,7 procent optekenen. 'Dat cijfer oogt spectaculair', merken analisten op. 'Maar de absolute cijfers relativeren de gegevens wat. In 2007 kochten zeven Chinezen een huis in Spanje. Vorig jaar waren dat er 370.'

Bron: Tijd

Gerelateerde berichten

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

David is amper 35 jaar, maar kocht al een buitenverblijf in Spanje

De Belg koopt almaar vroeger een tweede verblijf in Spanje. Zo is een op de drie amper tussen de 30 en 40 jaar. Ook David, amper 35, heeft samen met zijn vriendin geïnvesteerd in een buitenverblijf in het zuiden van Spanje. “Daar krijg je drie keer zo veel voor je geld dan in België.”

Bekijk

Pensioentoezegging lokt bedrijfsleiders naar tweede verblijf in Spanje

Een tweede verblijf kopen in Spanje blijft populair voor de Belg. Uit een marktonderzoek, blijkt dat vorig jaar 4.100 tweede verblijven in Spanje aan Belgen werden verkocht. Dat zijn gemiddeld elf woningen per dag. Steeds vaker worden die woningen aangekocht door bedrijfsleiders en zelfstandigen via een vennootschap dankzij het vroegtijdig vrijmaken van pensioenkapitalen (IPT).

Bekijk

Een tweede verblijf kopen in Spanje

De vastgoed- en bankencrisis lijkt achter de rug in Spanje. De voorbije jaren hebben toeristen massaal geïnvesteerd in Spaanse appartementen en huizen, waardoor de prijzen gestegen zijn en de tijd van ‘koopjes doen’ achter de rug is.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.