Belg loopt storm voor Spaanse tweede verblijven

Steeds meer Belgen vinden de weg naar de Spaanse vastgoed markt. In 2014 kochten landgenoten elf keer meer tweede verblijven in het Zuid-Europese land dan in 2007. Alleen de Britten en de Fransen tikten vorig jaar meer huizen op de kop dan Belgen. De Spaanse huizen markt is weer in betere doen. Dat bleek dinsdag uit cijfers die het Spaanse bureau voor de statistiek (Ine) bekend maakte. In 2014 werden in het Zuid-Europese land 319.400 woningen verkocht. Dat is een stijging met 2,2 pro cent in vergelijking met een jaar eer der. Het was ook de eerste keer in drie jaar dat de verkoop steeg.

Omdat weer wat meer Spanjaarden een job vonden en mensen ook weer iets gemakkelijker toegang hebben tot leningen, kreeg de Spaanse huizen markt een duwtje in de rug', luidde het bij analisten.

Buitenlanders

Maar er speelt nog een derde factor mee: steeds meer buitenlanders vinden de weg naar de Spaanse vastgoedmarkt. Een verrassing is dat niet. Door de economische, de financiële en de vast goed crisis van de afgelopen jaren kelderden de huizen prijzen. Er val en dan ook behoorlijk wat koopjes te doen. Zeker voor mensen uit 'rijkere' landen die hun geld liever in een vast goed project pompen dan het op een spaar boek je te plaatsen waar het nog amper wat opbrengt door de lage rente.

Maar liefst 72.637 buitenlanders kochten vorig jaar een woonst in Spanje. De Spaanse notarissen
maken ook een onderscheid tussen buitenlanders die permanent in Spanje verblijven en niet-Spanjaarden die een huis in het Zuid-Europese land aan schaffen als tweede verblijf. 'In 2014 vonden 38.349 transacties plaats met buitenlanders die niet in Spanje resideerden', becijferden de Spaanse notarissen. De Britten en de Fransen schaften zich het meest een tweede verblijf aan.

Belgen

Maar de Belgen lieten zich zeker niet onbetuigd. Maar liefst 3.507 land genoten tikten vorig jaar een
huis op de kop in Spanje. Daarmee bezet ons land de derde plek in de ranglijst van niet-resideren de buitenlanders die actief zijn op de Spaanse vastgoedmarkt. Vorig jaar bezetten de Russen nog de derde plek in die rangschikking. Maar door de economische crisis in hun land en de forse depreciatie van de roebel waren de land genoten van Vladimir Poetin het afgelopen jaar een pak minder actief op de Spaanse vastgoedmarkt.

Droom huis

De opmars van de Belgen in de Spaanse vastgoed statistieken is niet nieuw. Ook de afgelopen jaren vonden Vlamingen, Walen en Brusselaars steeds gemakkelijker de weg naar hun droomhuis onder de Spaanse zon. 'In vergelijking met 2007 kochten Belgen vorig jaar elf keer meer woonsten in Spanje', berekenden de Spaanse notarissen. Alleen de Chinezen doen beter. Zij lieten in die zelf de periode een stijging met 5.185,7 procent optekenen. 'Dat cijfer oogt spectaculair', merken analisten op. 'Maar de absolute cijfers relativeren de gegevens wat. In 2007 kochten zeven Chinezen een huis in Spanje. Vorig jaar waren dat er 370.'

Bron: Tijd

Gerelateerde berichten

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Bekijk

Waarom het nu ideaal is om een tweede verblijf in Spanje te kopen

De combinatie zon, zee en strand maakt van Spanje een zeer populair vakantieland. Bovendien is het leven er zo’n 30% goedkoper dan in Frankrijk en Italië. Reken daarbij dat de vastgoedprijzen een pak lager liggen dan in die landen, en het hoeft niet te verwonderen dat een tweede verblijf in Spanje erg in trek is. In 2018 kocht gemiddeld elke twee uur een Belg een woning onder de Spaanse zon. Op tien jaar tijd is het aantal gekochte eigendommen bijna verachtvoudigd.

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden