Spanje maakt schenken tweede verblijf gratis

Belgen met een tweede verblijf in Spanje hoeven voortaan in een aantal deelstaten geen Spaanse schenkings- of successierechten meer betalen op dat tweede verblijf. Dat is te danken aan een wetswijziging in Spanje.

In Spanje hebben de 17 deelstaten de bevoegdheid om eigen fiscale regels in te voeren voor schenkings- en successierechten. Een aantal deelstaten kennen een vrijstelling of ruime vermindering toe. Maar Belgen met een tweede verblijf in Spanje konden tot nu toe niet van die gunstregeling genieten: het regime van de deelstaten was er enkel voor wie een band had met de betrokken deelstaat. De ligging van het onroerend goed was daarvoor niet voldoende. De begiftigde of erfgenaam moest in Spanje wonen. Wie geen voldoende band had, viel terug op de veel minder gunstige nationale regeling.

Op 3 september 2014 werd Spanje daarvoor door het Europese Hof van Justitie veroordeeld. Het Hof oordeelde dat de regeling in strijd is met het Europese recht, omdat inwoners gunstigere regimes kunnen genieten dan niet-inwoners. ‘Spanje had zes maanden de tijd om zijn wetgeving aan te passen en heeft dat intussen gedaan’, zegt Bart Verdickt, advocaat bij Cazimir. De nieuwe wet werd op 28 november 2014 gepubliceerd in het Spaanse Staatsblad.

‘Op grond van de nieuwe wetgeving kunnen ook buitenlanders genieten van de vrijstellingen van een bepaalde deelstaat’, zegt Bart Verdickt. ‘Dit kan bijzondere opportuniteiten bieden voor Belgen met vastgoed in Spanje. Zo is vanaf nu mogelijk om een appartement in Mallorca of Madrid te schenken aan uw kinderen zonder dat Spaanse schenkingsrechten moeten betaald’. België heft evenmin schenkingsrechten op buitenlands onroerend goed.

De nieuwe wet biedt ook mogelijkheden voor wie in het verleden al Spaanse schenkings- en successierechten betaalde en niet kon genieten van de gunstige regeling van de deelstaat. ‘Wie in de afgelopen vier jaar te veel rechten betaalde, kan een teruggave vorderen’, zegt Bart Verdickt.

Deelstaat bepaalt

Of uw tweede verblijf van een vrijstelling kan genieten, hangt af van de ligging. De 17 deelstaten in Spanje hebben de vrijheid om eigen fiscale regels in te voeren anders ingevuld. Een aantal deelstaten, zoals Valencia, Madrid en de Balearen (onder meer de eilanden Ibiza en Mallorca) hebben zowel voor schenkings- als voor successierechten zeer ruime vrijstellingen ingevoerd. Bepaalde deelstaten, zoals Catalonië, hebben zich beperkt tot een hoge vrijstelling in de successierechten. Andere deelstaten, zoals Andalusië, passen dan weer de nationale regeling toe.

Bron: Tijd.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Geen woonbonus op eerste woning, wél nog op tweede

Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede ­woning wél. Dat schrijft De Standaard vandaag. De bizarre situatie ontstaat omdat een tweede woning federale materie is. En daardoor kan straks een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.

Bekijk

Een woning kopen in Oostenrijk : 9 argumenten en tips

Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Belgen in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Turkije

Bij de aankoop van een woning in Turkije moet u zich ervan bewust zijn dat de onderzoeksplicht van de koper heel ver gaat. In Nederland en België controleert de notaris alle lasten die op onroerend goed liggen dat overgedragen gaat worden. In Turkije doet u dit zelf. Sinds 3 maart 2019 is het verplicht om bij de aankoop van een woning door een persoon die niet beschikt over de Turkse nationaliteit een taxatierapport te laten opmaken, voordat een woning overgedragen kan worden. Hiermee hoopt de Turkse overheid problemen bij de aankoop van onroerend goed tegen te gaan.

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden