Spanje maakt schenken tweede verblijf gratis

Belgen met een tweede verblijf in Spanje hoeven voortaan in een aantal deelstaten geen Spaanse schenkings- of successierechten meer betalen op dat tweede verblijf. Dat is te danken aan een wetswijziging in Spanje.

In Spanje hebben de 17 deelstaten de bevoegdheid om eigen fiscale regels in te voeren voor schenkings- en successierechten. Een aantal deelstaten kennen een vrijstelling of ruime vermindering toe. Maar Belgen met een tweede verblijf in Spanje konden tot nu toe niet van die gunstregeling genieten: het regime van de deelstaten was er enkel voor wie een band had met de betrokken deelstaat. De ligging van het onroerend goed was daarvoor niet voldoende. De begiftigde of erfgenaam moest in Spanje wonen. Wie geen voldoende band had, viel terug op de veel minder gunstige nationale regeling.

Op 3 september 2014 werd Spanje daarvoor door het Europese Hof van Justitie veroordeeld. Het Hof oordeelde dat de regeling in strijd is met het Europese recht, omdat inwoners gunstigere regimes kunnen genieten dan niet-inwoners. ‘Spanje had zes maanden de tijd om zijn wetgeving aan te passen en heeft dat intussen gedaan’, zegt Bart Verdickt, advocaat bij Cazimir. De nieuwe wet werd op 28 november 2014 gepubliceerd in het Spaanse Staatsblad.

‘Op grond van de nieuwe wetgeving kunnen ook buitenlanders genieten van de vrijstellingen van een bepaalde deelstaat’, zegt Bart Verdickt. ‘Dit kan bijzondere opportuniteiten bieden voor Belgen met vastgoed in Spanje. Zo is vanaf nu mogelijk om een appartement in Mallorca of Madrid te schenken aan uw kinderen zonder dat Spaanse schenkingsrechten moeten betaald’. België heft evenmin schenkingsrechten op buitenlands onroerend goed.

De nieuwe wet biedt ook mogelijkheden voor wie in het verleden al Spaanse schenkings- en successierechten betaalde en niet kon genieten van de gunstige regeling van de deelstaat. ‘Wie in de afgelopen vier jaar te veel rechten betaalde, kan een teruggave vorderen’, zegt Bart Verdickt.

Deelstaat bepaalt

Of uw tweede verblijf van een vrijstelling kan genieten, hangt af van de ligging. De 17 deelstaten in Spanje hebben de vrijheid om eigen fiscale regels in te voeren anders ingevuld. Een aantal deelstaten, zoals Valencia, Madrid en de Balearen (onder meer de eilanden Ibiza en Mallorca) hebben zowel voor schenkings- als voor successierechten zeer ruime vrijstellingen ingevoerd. Bepaalde deelstaten, zoals Catalonië, hebben zich beperkt tot een hoge vrijstelling in de successierechten. Andere deelstaten, zoals Andalusië, passen dan weer de nationale regeling toe.

Bron: Tijd.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Bekijk

Zo investeert u met een beperkt budget in vastgoed

Voor de aankoop van een opbrengsteigendom moet u geen honderdduizenden euro’s op de spaarrekening hebben. Ook met 30.000 euro springt u al heel ver.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.