Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Spanje maakt schenken tweede verblijf gratis

Belgen met een tweede verblijf in Spanje hoeven voortaan in een aantal deelstaten geen Spaanse schenkings- of successierechten meer betalen op dat tweede verblijf. Dat is te danken aan een wetswijziging in Spanje.

In Spanje hebben de 17 deelstaten de bevoegdheid om eigen fiscale regels in te voeren voor schenkings- en successierechten. Een aantal deelstaten kennen een vrijstelling of ruime vermindering toe. Maar Belgen met een tweede verblijf in Spanje konden tot nu toe niet van die gunstregeling genieten: het regime van de deelstaten was er enkel voor wie een band had met de betrokken deelstaat. De ligging van het onroerend goed was daarvoor niet voldoende. De begiftigde of erfgenaam moest in Spanje wonen. Wie geen voldoende band had, viel terug op de veel minder gunstige nationale regeling.

Op 3 september 2014 werd Spanje daarvoor door het Europese Hof van Justitie veroordeeld. Het Hof oordeelde dat de regeling in strijd is met het Europese recht, omdat inwoners gunstigere regimes kunnen genieten dan niet-inwoners. ‘Spanje had zes maanden de tijd om zijn wetgeving aan te passen en heeft dat intussen gedaan’, zegt Bart Verdickt, advocaat bij Cazimir. De nieuwe wet werd op 28 november 2014 gepubliceerd in het Spaanse Staatsblad.

‘Op grond van de nieuwe wetgeving kunnen ook buitenlanders genieten van de vrijstellingen van een bepaalde deelstaat’, zegt Bart Verdickt. ‘Dit kan bijzondere opportuniteiten bieden voor Belgen met vastgoed in Spanje. Zo is vanaf nu mogelijk om een appartement in Mallorca of Madrid te schenken aan uw kinderen zonder dat Spaanse schenkingsrechten moeten betaald’. België heft evenmin schenkingsrechten op buitenlands onroerend goed.

De nieuwe wet biedt ook mogelijkheden voor wie in het verleden al Spaanse schenkings- en successierechten betaalde en niet kon genieten van de gunstige regeling van de deelstaat. ‘Wie in de afgelopen vier jaar te veel rechten betaalde, kan een teruggave vorderen’, zegt Bart Verdickt.

Deelstaat bepaalt

Of uw tweede verblijf van een vrijstelling kan genieten, hangt af van de ligging. De 17 deelstaten in Spanje hebben de vrijheid om eigen fiscale regels in te voeren anders ingevuld. Een aantal deelstaten, zoals Valencia, Madrid en de Balearen (onder meer de eilanden Ibiza en Mallorca) hebben zowel voor schenkings- als voor successierechten zeer ruime vrijstellingen ingevoerd. Bepaalde deelstaten, zoals Catalonië, hebben zich beperkt tot een hoge vrijstelling in de successierechten. Andere deelstaten, zoals Andalusië, passen dan weer de nationale regeling toe.

Bron: Tijd.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Bekijk

Boeteschalen niet-aangifte (buitenlandse) onroerende goederen

Op 12 oktober 2023 werd het koninklijk besluit gepubliceerd dat de schalen en de toepassingsmodaliteiten vaststelt van de administratieve boeten die zullen worden opgelegd aan de belastingplichtigen die hun onroerende goederen niet spontaan aangeven. Deze boeteschalen gelden ook voor buitenlandse onroerende goederen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden