Meer interesse tweede verblijf door herstel economie

De koper van een tweede woning besteedt gemiddeld € 250.000 uit aan een tweede verblijf in binnen- of buitenland. Echter ook  voor een meer ‘bescheiden’ budget wordt steeds meer recreatief vastgoed ontwikkeld. Naast de toeristische zones in België zijn in het buitenland vooral Spanje, Frankrijk, Turkije, Oostenrijk en Italië populair. “Een tweede verblijf kan een rendementsvolle investering zijn en door het herstel van onze economie komt deze droom voor meer mensen binnen handbereik,” vertelt Henkjan Prins, organisator van de Second Home International.

Spanje blijft populair

Nadat het land enkele jaren flink onder de crisis heeft geleden, krabbelt Spanje de laatste tijd snel uit het dal. Zo steeg het aantal verkochte tweede huizen tussen 2012 en 2013 met maar liefst 43%. Opvallend is het grote aantal Belgen dat een tweede huis in Spanje heeft. Zij waren vorig jaar de grootste ‘afnemers’ (+78%), gevolgd door de Fransen (+70%), de Duitsers (+35%) en de Britten (+25%). Hun aantal neemt in de toekomst zeker nog toe, maar cijfers wijzen uit dat het kopen van een tweede woning dichter bij huis minstens zo lucratief kan zijn.”

Huuropbrengsten

Ongeveer een kwart van de kopers van een tweede huis wil op geregelde periodes gebruik maken van deze vakantiebestemming zonder daarom hun eerste woning op te geven. De link om op termijn hun woning aan hun kinderen en vrienden “goedkoop” ter beschikking te stellen is daarbij niet ver af. Dit betekend echter geenszins dat de eigenaars aansturen op langlopende huurcontracten. Dit past in de trend waarbij steeds meer particulieren rechtstreeks via internet met elkaar zaken doen. Je tweede huis, delen met anderen en daar nog wat mee verdienen , wordt steeds populairder. Digitale marktplaatsen met dit specifiek aanbod ontwikkelen zich snel.

Persoonlijk contact belangrijk op Second Home Int.

Ook al zijn veel tweede woningen of vakantiewoningen te vinden op diverse websites, de kopers zelf informeren zich toch liever eerst op als Second Home International. “Met de aankoop zijn steeds belangrijke budgetten gemoeid”, benadrukt H. Prins, organisator van de beurs. “Op de beurs kunnen potentiële kopers direct in contact komen met de immomakelaar of de eigenaar projectontwikkelaar. Tijdens zo’n persoonlijk gesprek gaat het niet alleen over het land en type verblijf, ook worden de doelstellingen van de koper van het tweede verblijf besproken. Zoekt hij een woning voor uitsluitend eigen gebruik of is het ook voor verhuur bestemd?” Diverse seminars op de Second Home International gebracht door professionele sprekers,kunnen potentiële kopers helpen bij het nemen van de juiste beslissingen.

Waardevaste investering

De vele kopers van een tweede verblijf willen hun spaargeld actief laten renderen.Beleggen op de beurs vinden zij te riskant en sparen levert door de lage rentes te weinig op. Een tweede verblijf is over het algemeen een waardevaste investering. Potentiële kopers gebruiken hun tweede verblijf voor de eigen vakanties, maar steeds vaker verhuren zij hun huis, ook  in het hoogseizoen. Dat levert hen een aardig extra inkomen op, met verhuurrendementen variërendtussen 4% tot 8%. Deze mensen, eerder dus investeerders dan kopers voor eigen gebruik, koopt specifiek voor dat rendement.Rekening houdend met lokale wetgeving op verhuuropbrengsten, is verhuren een interessante bron van inkomsten,” aldus Prins.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Geen woonbonus op eerste woning, wél nog op tweede

Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede ­woning wél. Dat schrijft De Standaard vandaag. De bizarre situatie ontstaat omdat een tweede woning federale materie is. En daardoor kan straks een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.

Bekijk

Een woning kopen in Oostenrijk : 9 argumenten en tips

Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Belgen in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Turkije

Bij de aankoop van een woning in Turkije moet u zich ervan bewust zijn dat de onderzoeksplicht van de koper heel ver gaat. In Nederland en België controleert de notaris alle lasten die op onroerend goed liggen dat overgedragen gaat worden. In Turkije doet u dit zelf. Sinds 3 maart 2019 is het verplicht om bij de aankoop van een woning door een persoon die niet beschikt over de Turkse nationaliteit een taxatierapport te laten opmaken, voordat een woning overgedragen kan worden. Hiermee hoopt de Turkse overheid problemen bij de aankoop van onroerend goed tegen te gaan.

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden