Meer interesse tweede verblijf door herstel economie

De koper van een tweede woning besteedt gemiddeld € 250.000 uit aan een tweede verblijf in binnen- of buitenland. Echter ook  voor een meer ‘bescheiden’ budget wordt steeds meer recreatief vastgoed ontwikkeld. Naast de toeristische zones in België zijn in het buitenland vooral Spanje, Frankrijk, Turkije, Oostenrijk en Italië populair. “Een tweede verblijf kan een rendementsvolle investering zijn en door het herstel van onze economie komt deze droom voor meer mensen binnen handbereik,” vertelt Henkjan Prins, organisator van de Second Home International.

Spanje blijft populair

Nadat het land enkele jaren flink onder de crisis heeft geleden, krabbelt Spanje de laatste tijd snel uit het dal. Zo steeg het aantal verkochte tweede huizen tussen 2012 en 2013 met maar liefst 43%. Opvallend is het grote aantal Belgen dat een tweede huis in Spanje heeft. Zij waren vorig jaar de grootste ‘afnemers’ (+78%), gevolgd door de Fransen (+70%), de Duitsers (+35%) en de Britten (+25%). Hun aantal neemt in de toekomst zeker nog toe, maar cijfers wijzen uit dat het kopen van een tweede woning dichter bij huis minstens zo lucratief kan zijn.”

Huuropbrengsten

Ongeveer een kwart van de kopers van een tweede huis wil op geregelde periodes gebruik maken van deze vakantiebestemming zonder daarom hun eerste woning op te geven. De link om op termijn hun woning aan hun kinderen en vrienden “goedkoop” ter beschikking te stellen is daarbij niet ver af. Dit betekend echter geenszins dat de eigenaars aansturen op langlopende huurcontracten. Dit past in de trend waarbij steeds meer particulieren rechtstreeks via internet met elkaar zaken doen. Je tweede huis, delen met anderen en daar nog wat mee verdienen , wordt steeds populairder. Digitale marktplaatsen met dit specifiek aanbod ontwikkelen zich snel.

Persoonlijk contact belangrijk op Second Home Int.

Ook al zijn veel tweede woningen of vakantiewoningen te vinden op diverse websites, de kopers zelf informeren zich toch liever eerst op als Second Home International. “Met de aankoop zijn steeds belangrijke budgetten gemoeid”, benadrukt H. Prins, organisator van de beurs. “Op de beurs kunnen potentiële kopers direct in contact komen met de immomakelaar of de eigenaar projectontwikkelaar. Tijdens zo’n persoonlijk gesprek gaat het niet alleen over het land en type verblijf, ook worden de doelstellingen van de koper van het tweede verblijf besproken. Zoekt hij een woning voor uitsluitend eigen gebruik of is het ook voor verhuur bestemd?” Diverse seminars op de Second Home International gebracht door professionele sprekers,kunnen potentiële kopers helpen bij het nemen van de juiste beslissingen.

Waardevaste investering

De vele kopers van een tweede verblijf willen hun spaargeld actief laten renderen.Beleggen op de beurs vinden zij te riskant en sparen levert door de lage rentes te weinig op. Een tweede verblijf is over het algemeen een waardevaste investering. Potentiële kopers gebruiken hun tweede verblijf voor de eigen vakanties, maar steeds vaker verhuren zij hun huis, ook  in het hoogseizoen. Dat levert hen een aardig extra inkomen op, met verhuurrendementen variërendtussen 4% tot 8%. Deze mensen, eerder dus investeerders dan kopers voor eigen gebruik, koopt specifiek voor dat rendement.Rekening houdend met lokale wetgeving op verhuuropbrengsten, is verhuren een interessante bron van inkomsten,” aldus Prins.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Bekijk

Zo investeert u met een beperkt budget in vastgoed

Voor de aankoop van een opbrengsteigendom moet u geen honderdduizenden euro’s op de spaarrekening hebben. Ook met 30.000 euro springt u al heel ver.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.