Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Investeren: wat kost een tweede verblijf vandaag in Spanje?

Volgens het Ministerio de Fomento, het Ministerie van openbare werken in Spanje, is de gemiddelde verkoopprijs per vierkante meter woning in Spanje voor het 2de trimester van 2014 stabiel gebleven op 1459,30 Euro/m². In de eerste 8 maanden van 2014 was er volgens TINSA, (TasacionesInmobiliarias SA), in Spanje gebaseerde vastgoedwaardebepalers, een daling van de vastgoedprijzen van 2,4%. Voor dezelfde periode, van januari 2013 tem augustus 2013, werd er nog een daling van 7,2 % opgetekend.

De gemiddelde huuropbrengst aan de Spaanse Costas bedroeg dan weer 509 Euro/week volgens diezelfde TINSA. De kosten bovenop de aankoopprijs variëren vandaag tussen ongeveer 12,3 en 14,3%. Dit afhankelijk van in welke regio wordt aangekocht en of er al dan niet gekozen wordt voor een nieuwbouwwoning of een bestaand pand.

De prijs van 1459,30 Euro/m² is de prijs die er gemiddeld betaald wordt voor een woning in Spanje.

Als we echter de prijzen meer in detail bekijken stellen we vast dat enige nuance toch aan de orde is. In juli 2014 publiceerden de Spaanse notarissen nog dat de verkoopprijs per m² voor een bestaand appartement 1277 Euro/m² bedroeg en dat voor een nieuwbouwappartement vandaag toch al gauw 1603 Euro/m² moet worden neergeteld. Als we dan inzoomen op de kustgebieden dan is het gemiddeld appartement 80m² groot en kost 162.859 Euro dus eerder iets meer dan 2000 Euro/m².

De nog algemeen dalende trend van de vastgoedprijzen komt dan ook bijna volledig op het conto van de bestaande panden en voornamelijk panden gelegen in het binnenland met als grote uitzondering de regio van Madrid. Daar stijgen de prijzen van nieuwe en bestaande panden.

De gemiddelde huuropbrengst wordt nog gekenmerkt door een daling. Volgens TINSA bedroeg de gemiddeld huuropbrengst, voor aftrek kosten, aan de Spaanse Costas 509 Euro/ week. Vorig jaar was dat nog 521 Euro/week. De beste rendementen, verhouding aankoopprijs en huuropbrengst, vallen te halen in oa Madrid en de 5 populaire kuststreken, Costa del Sol, Costa Blanca, Costa Calida, Costa Brava en de Balearen. De aankoopprijzen zijn er sterk gedaald, ongeveer 30%, maar de huurprijzen zijn er vrij stabiel gebleven. Een bruto rendement van 3% à 4% is haalbaar. Voorwaarde is wel om er de juiste locatie uit te pikken en voor nieuwbouw te kiezen; want daar is geen overaanbod van. De meeste Belgen kiezen er nog echter altijd voor om hun woning enkel zelf te gebruiken en uitzonderlijk aan vrienden en familie beperkt te verhuren om de lopende kosten gedeeltelijk te recupereren.

De kosten bovenop de aankoopprijs, die zijn in 2014 dan weer licht gestegen; voor 2013 bedroegen ze nog 11 tot 13 %. Nu moet je rekenen op 12,3 tot 14,3 %. Op nieuwbouw betaal je vandaag 10% BTW, tel daar bij ongeveer 1,2% voor de bijstand van een advocaat en het overige zijn notariskosten, zegelrechten, registratiekosten enz. Bij bestaande panden is het verhaal iets ingewikkelder; Spanje kent vandaag 17 autonome regio’s en elke regio bepaalt vrij de overdrachtskosten (te vergelijken met de registratiekosten in België). Zo betaal je vandaag 8% registratiekosten in Murcia. In Comunidad de Valencia (de Costa Blanca valt hier onder) betaal je al 10% registratiekosten. Andalucia, oa Costa Blanca heeft dan weer een oplopend tarief dat begint bij 8% en verhoogt naargelang je een grotere aankoop doet naar 9 en 10%.

Daarboven op moet je nog rekening houden met ongeveer 500 Euro kosten voor aansluiting elektriciteit, water en gas mocht dat ook aanwezig zijn.

Bron: Azull Benelux, Marleen De Vijt

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Bekijk

Een vakantiewoning kopen aan de Costa Brava

Wat zijn de populaire plaatsen aan de Costa Brava? En hoe zit het met prijsverschillen? Dit en meer lees je hier

Bekijk

Emigreren naar Spanje en Belgisch pensioen blijven ontvangen

Wat gebeurt er met je Belgische pensioen onder de Spaanse zon? Lees er hier meer over

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden