Een tweede verblijf: Vier veelgestelde vragen beantwoord

Wie na zijn pensioen ons landje wil inruilen voor zonniger oorden, zit vaak met heel wat vragen. We geven een kort antwoord op enkele veel gestelde vragen. Wie meer specifieke informatie wil over een bepaald land kan van 26 tot 28 september 2014 terecht op de beurs Second Home. Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren: raadpleeg dus eerst een specialist, die help u zeker op de goede weg.

Mag ik zomaar een huis kopen in het buitenland?  

Er zijn heel wat regels aan verbonden, die bovendien van land tot land verschillen. Net zoals in België betaalt u in de meeste landen belastingen bij het verwerven van een onroerend goed, dat kunnen een soort registratierechten zijn, maar ook btw.

Moet ik de Belgische fiscus hier iets over laten weten?

De fiscus wil natuurlijk op de hoogte zijn van al uw inkomsten, daarom moet u ook inkomsten uit uw buitenlandse woning aangeven: zowel als u ze verhuurt, als wanneer u ze niet verhuurt. Bovendien moet u ook bankrekeningen die u opent in het buitenland, of een levensverzekering die u in het buitenland zou aangaan, aan de Belgische belastingadministratie melden.

Blijf ik een Belg?

Ja, u blijft Belg. U verliest immers uw nationaliteit niet omdat u naar een ander land verhuist. Het is een andere vraag of u rijksinwoner blijft. Voor uw fiscale situatie is die vraag belangrijker. Een Belgisch rijksinwoner is iemand die zijn woonplaats of zetel van fortuin hier in België heeft.  Om dat te beoordelen zijn de feitelijke omstandigheden doorslaggevend. Om het oordeel te vergemakkelijken heeft de wetgever twee vermoedens ingesteld. U bent rijksinwoner als (1) u hier in rijksregister bent ingeschreven of (2) als uw gezin hier is gevestigd. Het eerste vermoeden mag u weerleggen, het tweede niet.

Concreet: als u slechts een deel van het jaar in het buitenland verblijft en een deel van het jaar in België, dan blijft u normaal gezien rijksinwoner. Als u zich permanent in een ander land gaat vestigen, dan wordt u hier een niet-inwoner (ook al behoudt u de Belgische nationaliteit).

Waar moet ik belasting betalen?

Als u Belgisch rijksinwoner blijft, bent u op uw inkomsten gewoon Belgische belastingen verschuldigd (bv. op uw pensioen). Als u zich definitief in het buitenland vestigt, wordt u allicht daar belastingplichtige (u moet daar dan jaarlijks uw aangifte indienen, enzovoort).

Voor het onroerend goed dat u in het buitenland bezit, gelden er andere regels. Er zijn namelijk twee landen die de inkomsten uit dit onroerend goed willen en eventueel mogen belasten:
(1)     België, omdat u hier inwoner bent en België belast op het inkomen dat zijn inwoners behalen, waar ook ter wereld;
(2)    het land waar uw vakantieverblijf gelegen is.

Toch moet u geen twee keer betalen. België heeft immers met de meeste landen een verdrag afgesloten ‘tot vermijding van dubbele belasting’. In zo’n verdrag spreken landen af welk land welke inkomsten mag belasten.  Wat betreft inkomsten van onroerende goederen is dat meestal het land waar het goed gelegen is. België zal deze inkomsten moet vrijstellen.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Geen woonbonus op eerste woning, wél nog op tweede

Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede ­woning wél. Dat schrijft De Standaard vandaag. De bizarre situatie ontstaat omdat een tweede woning federale materie is. En daardoor kan straks een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.

Bekijk

Een woning kopen in Oostenrijk : 9 argumenten en tips

Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Belgen in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Turkije

Bij de aankoop van een woning in Turkije moet u zich ervan bewust zijn dat de onderzoeksplicht van de koper heel ver gaat. In Nederland en België controleert de notaris alle lasten die op onroerend goed liggen dat overgedragen gaat worden. In Turkije doet u dit zelf. Sinds 3 maart 2019 is het verplicht om bij de aankoop van een woning door een persoon die niet beschikt over de Turkse nationaliteit een taxatierapport te laten opmaken, voordat een woning overgedragen kan worden. Hiermee hoopt de Turkse overheid problemen bij de aankoop van onroerend goed tegen te gaan.

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden