Een tweede verblijf: Vier veelgestelde vragen beantwoord

Wie na zijn pensioen ons landje wil inruilen voor zonniger oorden, zit vaak met heel wat vragen. We geven een kort antwoord op enkele veel gestelde vragen. Wie meer specifieke informatie wil over een bepaald land kan van 26 tot 28 september 2014 terecht op de beurs Second Home. Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren: raadpleeg dus eerst een specialist, die help u zeker op de goede weg.

Mag ik zomaar een huis kopen in het buitenland?  

Er zijn heel wat regels aan verbonden, die bovendien van land tot land verschillen. Net zoals in België betaalt u in de meeste landen belastingen bij het verwerven van een onroerend goed, dat kunnen een soort registratierechten zijn, maar ook btw.

Moet ik de Belgische fiscus hier iets over laten weten?

De fiscus wil natuurlijk op de hoogte zijn van al uw inkomsten, daarom moet u ook inkomsten uit uw buitenlandse woning aangeven: zowel als u ze verhuurt, als wanneer u ze niet verhuurt. Bovendien moet u ook bankrekeningen die u opent in het buitenland, of een levensverzekering die u in het buitenland zou aangaan, aan de Belgische belastingadministratie melden.

Blijf ik een Belg?

Ja, u blijft Belg. U verliest immers uw nationaliteit niet omdat u naar een ander land verhuist. Het is een andere vraag of u rijksinwoner blijft. Voor uw fiscale situatie is die vraag belangrijker. Een Belgisch rijksinwoner is iemand die zijn woonplaats of zetel van fortuin hier in België heeft.  Om dat te beoordelen zijn de feitelijke omstandigheden doorslaggevend. Om het oordeel te vergemakkelijken heeft de wetgever twee vermoedens ingesteld. U bent rijksinwoner als (1) u hier in rijksregister bent ingeschreven of (2) als uw gezin hier is gevestigd. Het eerste vermoeden mag u weerleggen, het tweede niet.

Concreet: als u slechts een deel van het jaar in het buitenland verblijft en een deel van het jaar in België, dan blijft u normaal gezien rijksinwoner. Als u zich permanent in een ander land gaat vestigen, dan wordt u hier een niet-inwoner (ook al behoudt u de Belgische nationaliteit).

Waar moet ik belasting betalen?

Als u Belgisch rijksinwoner blijft, bent u op uw inkomsten gewoon Belgische belastingen verschuldigd (bv. op uw pensioen). Als u zich definitief in het buitenland vestigt, wordt u allicht daar belastingplichtige (u moet daar dan jaarlijks uw aangifte indienen, enzovoort).

Voor het onroerend goed dat u in het buitenland bezit, gelden er andere regels. Er zijn namelijk twee landen die de inkomsten uit dit onroerend goed willen en eventueel mogen belasten:
(1)     België, omdat u hier inwoner bent en België belast op het inkomen dat zijn inwoners behalen, waar ook ter wereld;
(2)    het land waar uw vakantieverblijf gelegen is.

Toch moet u geen twee keer betalen. België heeft immers met de meeste landen een verdrag afgesloten ‘tot vermijding van dubbele belasting’. In zo’n verdrag spreken landen af welk land welke inkomsten mag belasten.  Wat betreft inkomsten van onroerende goederen is dat meestal het land waar het goed gelegen is. België zal deze inkomsten moet vrijstellen.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.