Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Tips voor een vakantiewoning in het buitenland

Steeds meer Belgen investeren in onroerend goed in het buitenland. Op vlak van belastingen komt daar heel wat bij kijken. Heb je plannen om een tweede verblijf te kopen? Met deze tips ben je alvast goed voorbereid!

Inkomsten aangeven

Volgens de Federale Overheidsdienst Financiën hebben 109.000 Belgen een onroerend goed in het buitenland aangegeven in het aanslagjaar 2016. De meeste tweede verblijven liggen in een van de 90 landen waarmee België een dubbelbelastingverdrag heeft afgesloten, waardoor de inkomsten uit het vastgoed enkel worden belast in het land waar het huis of appartement gelegen is. Je moet je vakantiewoning wél aangeven in België want je buitenlandse inkomsten bepalen mee de aanslagvoet van je andere belastbare inkomsten. Zo kan de belastingdruk op je andere inkomsten stijgen dus hou hier zeker rekening mee.

Tweede verblijf voor verhuur of niet

In je belastingaangifte moet je een waarde aangeven voor je tweede verblijf. Als je je woning verhuurt, moet je de ontvangen brutohuurgelden aangeven, verminderd met de belastingen die je in het buitenland al hebt betaald. Verhuur je niet, dan geef je de theoretische huurwaarde aan. Die kan je bepalen aan de hand van een forfaitaire waarde voor het onroerend goed (cf. ons kadastraal inkomen). Hiervan mag je de belasting aftrekken die je in het buitenland betaalde. Er is een bijkomende vermindering met een kostenforfait van 40%.

Andere belastingen op vakantiehuis

Op je tweede verblijf moet je vaak gemeentebelastingen betalen. De tarieven verschillen per gemeente maar kunnen oplopen tot 500 à 1000 euro per jaar. Het is ook mogelijk dat je vermogensbelastingen of dubbele erfbelasting voor je erfgenamen moet betalen. Vergeet deze niet in beschouwing te nemen als je overweegt om investeren in buitenlands vastgoed.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een woning aan de Costa del Sol verhuren. Dit zijn de regels

Het kopen van een huis aan de Costa de Sol is populair. De prachtige omgeving met leuke plaatsen en het heerlijke klimaat maakt deze regio interessant om een onroerend goed te kopen. Het verhuren van je vakantiewoning in deze regio kan ook interessant zijn. Het is immers een populaire vakantieplek die vanuit geheel Europa goed bereikbaar is.

Bekijk

Costa Blanca of Costa Calida? Een huis kopen in Spanje

Wanneer je droomt van een vakantiewoning onder de Spaanse zon, vallen de schitterende Costa Blanca en Costa Calida vaak op als een goede optie. Deze twee kustregio's, gelegen aan de zuidoostkust van Spanje, bieden ieder hun unieke charmes en mogelijkheden voor wie op zoek is naar een tweede verblijf of een aantrekkelijke investering in onroerend goed.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen op Kreta, dit moet je weten

Het Griekse eiland Kreta, met zijn azuurblauwe wateren, uitgestrekte stranden, en rijke geschiedenis, is een ware parel in de Middellandse Zee. Niet gek dus dat veel Belgen dromen van een vakantiewoning op dit prachtige eiland. Of je nu verlangt naar een plek onder de zon voor familievakanties of een investering voor de verhuur, Kreta biedt tal van mogelijkheden.

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden